Jig mojej produkcji - proszę o ocenę

/ 14 odpowiedzi
Oto dżig mojej produkcji,ma 7cm i jest wykonany na 7g główce.Mam pytanie czy może być skuteczny??Na jaką rybę się nada??Na jakiej głębokości go stosować??Ocencie go i proszę o wypowiedzi doświadczonych wędkarzy.Z góry dzięki :)Krytyka mile widziana ;)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik32263

Kolor niebieski kojarzy mi się z sandaczem choć chyba każdy drapieżnik może w niego przywalić. Ale ja na jigi praktycznie nie łowię, ot parę szczupaczków na koncie więc nie jestem ekspertem:) Ale sama robota schludna i miła dla oka. Oby tak dalej! (2012/11/07 17:29)

78darekb

Musisz wybrobowac  ryby same odpowiedza czy jest skuteczny sprobuj na sandacza moze okon . Kiedys zrobilem wobler nie byl super piekny ale braly na niego w rzece szczupaki , sprawil mi wiele radosci i satysfakcji ze na moja wlasnorecznie wykonana przynete atakowaly ryby jesli ten jig sie nie sprawdzi sprobuj z innymi kolorami

Powodzenia

(2012/11/07 17:31)

Polacki1229

Mam jeszcze pytanie,czy kogut musi mieć koniecznie oczko pod kątem 45 stopni czy można go zrobić na normalnej główce tyle,że z kotwicą??? (2012/11/07 17:32)

gruby1-g3

Wydaje mi się że sandały(lub inny drapieżnik) nie pływają z kątomierzem i sprawdzają czy ów jig ma oko pod kątem 45stopni,aby dobrze mu podać i zainteresować przynętą to przywali.Pozdrawiam (2012/11/07 17:43)

kaban

Samo robienie własnych przynęt to fajna rzecz,ale jak już robię to sam testuję a potem zadaję pytania. (2012/11/07 17:51)

jakubnob

testowanie jest jeszcze fajniejsze niz tworzenie

bo jak nie wyjdzie to trudno a jak sie chociaz 4 cm okonek uczepi to jest zaciesz do konca dnia

przynajmniej u mnie ^^ (2012/11/07 18:12)

Strzegom

Mam jeszcze pytanie,czy kogut musi mieć koniecznie oczko pod kątem 45 stopni czy można go zrobić na normalnej główce tyle,że z kotwicą???

45 stopni raczej tak bo chodzi o specyfike pracy przynety. koguty wymyślono do połowu sandaczy w opadzie.Ale to nie znaczy że na główkach  z prostym kątem nie będa skuteczne.Natomiast nie koniecznie kotwice bo są miejsca gdzie wręcz kotwica jest zabroniona w kogutach.Dżig na fotce to raczej puchowiec tradycyjny kogut ma ogon z piór siodłowych lub szyjnych koguta.Proponuje zrobić test pracy przynęty na płytkiej przejrzystej wodzie wtedy bedzie widać jak zachowuje się i pracuje przynęta.Pozdrawiam (2012/11/07 18:30)

Gar4field

Z oczkiem koguta jest podobnie jak z latawcem. Jak linka do latawca będzie w złym miejscu przyłożona, to latawiec latał nie będzie.Ponieważ koguta się "opadowuje" od kąta tworzonego z linką zależy charakter tego padu, kąt opadu. Środek ciężkości przesunięty do przodu przed oczko, powoduje bardziej pionowy opad, co znaczenie ma w zasadzie takie, że lepiej napina linkę.
Czasami zależy nam na spowolnieniu opadu, ale na moich dołkach zależy mi na tym, żeby już 28g kogutem łowić dość agresywnie.
Minusem jest większy opór przy podbiciu, ale idzie się przyzwyczaić.Na koguty na tradycyjnych główkach prawie nie miałem brań.
Ostatnio kombinuję z główkami dragona, tymi z wysuniętą kulką do przodu, byłoby to jakieś rozwiązanie. (2012/11/07 20:20)

Polacki1229

Dziękuje wszystkim za pomoc.Pozdrawiam i połamania :) (2012/11/07 21:50)

wedkarz001

Witaj fajny jig. Co do koloru to raczej sandacz. 7 gram to na spokojną wodę do w prądzie nie połowisz. A co do konta oczka są podzielone zdania, ja moje jigi robię tylko na 90 stopni i są skuteczne. Pozdrawiam. (2012/11/08 20:09)

u?ytkownik137197

Jig - to główka / ciężarek / z haczykiem - a to trochę przypomina tzw. koguta - a najbardziej wiarygodną ocenę tego produktu wydadzą ci ryby , które zechcesz tym czymś złowić . Pozdrawiam

(2012/11/08 20:17)

mario84

lepiej się robi na kotwiczce ale pewnie pzw zabrania schludny ryby ocenią (2013/02/20 17:49)