Język wędkarzy, materiały do pracy licencjackiej

/ 19 odpowiedzi
Jestem studentem III roku polonistyki UJ, w tym roku piszę licencjat z językoznawstwa. Potrzebuję Waszej pomocy w zgromadzeniu potrzebnych materiałów. Temat mojej pracy to "Język wędkarzy". Interesuje mnie zarówno słownictwo profesjonalne, jak i wyrazy potoczne, humorystyczne. Bez żadnych przekłamań - potrzebuję wiedzieć, jakiego słownictwa używają miłośnicy moczenia kija. ;) Żeby było Wam łatwiej to zaproponuję taki kwestionariusz:

Metryczka:
Pochodzenie (miasto, województwo):

Słownictwo - każdego rodzaju:
Metody łowienia ryb:
Wędki:
Spławiki:
Zanęty:
Kołowrotki:
Żyłki:
Części ubioru:
Inny sprzęt:
Ryby:
Rozmiar ryby:
Rodzaj ryby:
Łowiska:
Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka:
Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku:
Inne:

Po prostu prosiłbym o dopisanie po dwukropkach Waszych słów, wraz z ich znaczeniem w języku powszechnym. Potrzebuję jak najwięcej słów, więc jak ktoś nie ma propozycji do każdej z kategorii to i tak niech się wypowie. Do tej pory udało mi się uzyskać trochę gwarowych określeń z wędkarskiego języka od swoich znajomych wędkarzy, jednak to w dalszym ciągu za mało. Nie musicie podawać konkretnego wieku, jeśli dla kogoś jest to problem. ;) Po prostu chcę też napisać podrozdzialik o zróżnicowaniu języka ze względu na pokolenie. Są różne ryby, sposoby łowienia, różne rodzaje sprzętu, jednak też z pewnością każdy nazywa to po swojemu, więc proszę się tego nie wstydzić - każda propozycja jest dobra. ;)

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Poza tym jestem skłonny przeprowadzić rozmowę z osobami z okolic Częstochowy i okolic Krakowa, gdyż nagrywanie rozmów to także część zbierania materiałów do mojej pracy.

Liczę na Wasze odpowiedzi. :) Jeśli nie chcecie się bawić w kwestionariusz to po prostu wypisujcie słówka, jakoś to sobie potem wszystko zbiorę w całość.
Piotr 100574

no nie zazdroszczę ,trudny temat do napisania (2012/10/27 22:12)

kukowsky

Trudny trudny, ale zawsze to jakieś wyzwanie. ;) Z każdą odpowiedzią powinno być mi łatwiej.

Poza tym interesowałyby mnie jeszcze:
Określenia wędkarzy (ze względu na ich biegłość w "rzemiośle", ich preferencje względem metod / ryb, itp.):
Czynności (np. inne określenia na "wędkować", bądź też czasowniki określające jakąś czynność, charakterystyczną dla wędkarstwa):

Do tej pory zapoznałem się ze słownictwem z książki Wyganowskiego oraz z artykułu Ryszarda Tokarskiego, jednak teksty te mają już swoje lata i na pewno słownictwo zdążyło od tego czasu znacznie ewoluować. ;) (2012/10/27 22:20)

Piotr 100574

Metryczka:

Metody łowienia ryb:
Wędki:kije
Spławiki:
Zanęty:rewelator, he he :)))))))))))))
Kołowrotki:kręcioły
Żyłki:linka
Części ubioru:gnojoskoki (buty gumowe)
Inny sprzęt:lestryczka(latarka)
Ryby:sucha dupa(w konińskim nazwa krąpia)zębacz lub kaczor (szczupak)
Rozmiar ryby:śledź (mała ryba) sznurówka lub glizda (małe węgorki)
Rodzaj ryby:
Łowiska:żabiok (mały staw)
Inne: (2012/10/27 22:32)

ryukon1975

Trudny trudny, ale zawsze to jakieś wyzwanie. ;) Z każdą odpowiedzią powinno być mi łatwiej.

Poza tym interesowałyby mnie jeszcze:
Określenia wędkarzy (ze względu na ich biegłość w "rzemiośle", ich preferencje względem metod / ryb, itp.):
Czynności (np. inne określenia na "wędkować", bądź też czasowniki określające jakąś czynność, charakterystyczną dla wędkarstwa):

Do tej pory zapoznałem się ze słownictwem z książki Wyganowskiego oraz z artykułu Ryszarda Tokarskiego, jednak teksty te mają już swoje lata i na pewno słownictwo zdążyło od tego czasu znacznie ewoluować. ;)

O tak.
Z dzisiejszego potocznego języka wędkarzy niewiele wyrażeń nadaje się do książek szczególnie takich legend wędkarstwa jak J.Wyganowski może z 3 %.:)
Nawet tu ich nie napisze bo "cenzura" nie pozwala.:))) (2012/10/27 22:35)

Piotr 100574

hefeed ma rację jak ci zaczniemy pisać wszystko to połowę portalu zbanują :)))))))))))))))))))) (2012/10/27 22:41)

kukowsky

To ewentualnie poproszę na maila - kukowsky[at]gmail[kropka]com.
A co mi tam! Wszelkiego rodzaju ekspresywizmy także są częścią języka. Najwyżej zamknę swoją pracę smutną puentą, że język poszedł w złą stronę. ;) (2012/10/27 22:43)

Piotr 100574

To ewentualnie poproszę na maila - kukowsky[at]gmail[kropka]com.
A co mi tam! Wszelkiego rodzaju ekspresywizmy także są częścią języka. Najwyżej zamknę swoją pracę smutną puentą, że język poszedł w złą stronę. ;)

dlaczego język poszedł w złą stronę ???? (2012/10/27 22:46)

kukowsky

dlaczego język poszedł w złą stronę ????

Skoro określenia niecenzuralne dominują nad cenzuralnymi to znaczy, że język się odrobinkę zubożył, np. o określenia zapożyczone z gwar regionalnych. (2012/10/27 22:53)

ryukon1975

Może jutro coś pomyślę bo dziś już jestem zmęczony i umysł pracuje na wolniejszych obrotach.
Jakby tego było mało to łowie sam i mój "slang wędkarski" słyszę tylko ja w mojej głowie i tylko ja go rozumie a cenzury to nie am żadnej.:))) (2012/10/27 22:54)

Piotr 100574

Może jutro coś pomyślę bo dziś już jestem zmęczony i umysł pracuje na wolniejszych obrotach.
Jakby tego było mało to łowie sam i mój "slang wędkarski" słyszę tylko ja w mojej głowie i tylko ja go rozumie a cenzury to nie am żadnej.:)))

też tak myślę ,jutro cuś dopiszemy ,teraz czym później tym słabsza cenzura ,pozdrawiam i do jutra (2012/10/27 23:00)

u?ytkownik32263

A co mi tam;) Może mnie moderator nie zbanuje jak innemu koledze pomogę:)
Metryczka:
Pochodzenie (miasto, województwo): kuj-pom

Metody łowienia ryb: spin-spinning, denka-gruntówka, fileciarz- gruntówka na sandacza, spław-spławikówka, na turlanego-prowadząc przynęte po dnie z prądem, dotyczny głównie spinningu ale i też przepływanki
Wędki: kije, witki, patyki-ogólnie wędki
Spławiki:bomby-duże żywcowe, igły- zrobine z pióra
Zanęty:
Kołowrotki: młynek, kręcioł-ogólnie
Żyłki: linka, sznurek-ogólnie
Części ubioru:
Inny sprzęt:
Ryby: zander, mętnooki- sandacz; zębacz-szczupak; pasiak-okoń; bolek,rapa-boleń;
Rozmiar ryby: kergulena-mały sandacz; bolek-mały dorsz
Rodzaj ryby:
Łowiska: kurwidołek, kaczydołek-mały staw
Inne:

Innych nie dopiszę bo faktycznie moge dostać burę;) (2012/10/27 23:45)

ZanderHunter

No to i Ja coś dołożę:

Metryczka:

Metody łowienia ryb: spin - spinning
Wędki: kijek, patyk, kołek, szpada
Spławiki: puto
Zanęty: pasza
Kołowrotki: kręcioł, młynek
Żyłki: plećka, sznurek, linka
Części ubioru:
Inny sprzęt:
Ryby: sandacz -mętnooki, podwodny zbój, okoń - pasiak, garbus, podwodny wilk, krąp - suchotnik, żyleta
Rozmiar ryby: sandacz - smoczuś, smoczek, smok.
Rodzaj ryby:
Łowiska: oczko, bajoro - małe jeziorko
Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka: "machaj wędą ryby będą" "gdzie patyki tam wyniki"
Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: ucha - zupa rybna, okoń w śmieciach - czyli w warzywach
Inne: dotyczy połowu ulubionej rybki tzw. nieuleczalna wędkarska choroba...:) "okonioza" - okoń oraz "sandaczoza" - sandacz przynajmniej Ja tak mam...:)

P:) (2012/10/28 06:02)

78darekb

Metryczka:
Pochodzenie (miasto, województwo):Wlkp

Metody łowienia ryb:
Wędki:
Spławiki:
Zanęty:
Kołowrotki:
Żyłki:
Części ubioru:
Inny sprzęt:przynety gumowe (gumisie) błystki (zelastwo)
Ryby:lin (prosiaczek ) szczupak (gumozerca)
Rozmiar ryby:male leszcze (zyletki)  duze leszcze (łopaty, deski) male szczupaki ( pistolety , gwozdzie) duzy szczupak (kaban , mamuska) sum (parowoz)
Rodzaj ryby:
Łowiska:
Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka:spininngowe o błystkach"kto nie mamiedzi ,niech w domu siedzi"

mam nadzieje ze troszke pomoglem wedkarzowi pwenie latwiej by bylo ogarnac temat wedkarskim pozdrowieniem POŁMANIA
(2012/10/28 08:04)

u?ytkownik107619

Wędki:kije
Spławiki:wskaźnik brań
Zanęty:pasza,pelet
Kołowrotki:młynki,kręcioły
Żyłki:pletka-plecionka
Części ubioru:
Inny sprzęt:kasiorek-podbierak
Ryby:garbus-okoń,
Rozmiar ryby:
Rodzaj ryby:
Łowiska:struga-mała rzeczka
Inne: (2012/10/28 08:15)

withanight88

Metryczka:

Metody łowienia ryb:" na żywca, na spina"

Wędki: kije, patyki, badyle

Spławiki:-----

Zanęty: pasza

Kołowrotki: zwijaki

Żyłki: ----

Części ubioru: gumiaki

Inny sprzęt:---

Ryby: mietowy- miętus, zander- sandacz, lechol - leszcz,

Rozmiar ryby: patan- wieksza ryba, "gówniorz", śledź- mała sztuka, wymiarek- ryba z wymiarem.

Rodzaj ryby:----

Łowiska: dołki- małe starorzecza

Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka: machaj wędą ryby będą, "łapy pi*ą je*ią" - potoczne powiedzenie, że się coś złowiło:), wracanie o kiju - nie złowienie niczego szczególnego

Inne:--- (2012/10/28 09:18)

u?ytkownik138607

Metryczka:

Metody łowienia ryb:" na spławik " , "spławikówka " , "na żywca"  , "idę porzucać " (spinning ) "spinning ""muszka " , "na muszkę " ( wędkarstwo muchowe ) , "na diabełka" - spod lodu na małą błystkę podlodową.

Wędki: kije, patyki, kleszczka (wędka podlodowa wykonana własnoręcznie , często z jałowca , lub gruszy dziczki ).

Spławiki:"bombki " , "z kolca jeżozwierza" , "wagglerek" , "brzydal " (popularny model dostępny w każdym sklepie wędkarskim , malowany jak papuga , pod klienta) , "ołówek" (wydłużony , wąski , do połowu w jeziorze , dobry na wiatr ).

Zanęty:  "zanęta ",  "pasza " ( prymitywnie z niemieckiego ) "futer ",  "dobre papu " (skuteczna zanęta).

Kołowrotki: "zwijaki " , "młynki " , "kręcioły" ....

Żyłki: ----  "tęczówka " (wielokolorowa , używana niegdyś na grunt w większych średnicach a dziś głównie do spinningu )

Części ubioru: "gumofilce " (buty gumowe wyściełane filcem) , "wellingtony" ,walonki  (rodzaj obuwia) ,

Inny sprzęt:--- "sztechel " - pierzchnia do lodu , "blacha , "błyszczka " ( błystka ), kasar , "podsaczek "(podbierak), "Notthingham " (typ kołowrotka o ruchomej szpuli ) , "gwiazda " (duży , często aluminiowy  kołowrotek o ruchomej szpuli ), "ósemka" , stągiewka " , "palomar " . "zderzakowy " , "baryłkowy" , potrójny , poczwórny - chirurgiczny" - typy węzła wędkarskiego , "stalka" , stalówka" , "wolfram" - rodzaj przyponu na drapieżce , " kiwok" sygnalizator umieszczony na końcu wędki podlodowej .

Ryby: krąp -"podleszczak ", ukleja -wierzchówka , płoć - wandrówka  -(dawne nazwy ) "mamucha ( płoć - duża , gruntowa) ,"węgorek "  - węgorz ,"zębaty" - szczupak " , krsnopióra inna nazwa wzdręgi ...

Rozmiar ryby:  "skoczek  ",  "pistolet " , "śledź " (żartobliwie o małym szczupaku) , " łopata" ,  "caban " (duże ryby , przeważnie spokojnego żeru).

Rodzaj ryby:----

Łowiska:  "bajoro", "jeziorko " ,  "dół potorfowy" ,  "rzeczka "

"Bierze coś ? " , "Dało coś ?" (bardzo nielubiane przeze mnie ), "Dostałem dziś .... ( i tu pada nazwa gatunku ryby  - notabene :  nie cierpię tych zwrotów), "Dziś bryndza jednaka dla wszystkich " ( tzn. ryby nikomu tego dnia nie brały ) , "Nie chcą skubać (gryźć )" , "Co tym k*  boli ? " (kiedy ryby nie chcą brać ).

Inne:--- (2012/10/28 10:09)

bluehornet

Jakby tego było mało to łowie sam i mój "slang wędkarski" słyszę tylko ja w mojej głowie i tylko ja go rozumie a cenzury to nie am żadnej.:)))

też tak myślę ,jutro cuś dopiszemy ,teraz czym później tym słabsza cenzura ,pozdrawiam i do

jutra

W tym przypadku można zrobić akurat wyjątek . (2012/10/28 10:26)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

ryukon1975

Metryczka:
Pochodzenie (miasto, województwo):

Metody łowienia ryb:
Wędki:
Spławiki:
Zanęty:
Kołowrotki:
Żyłki:
Części ubioru:
Inny sprzęt:
Ryby:
Rozmiar ryby:
Rodzaj ryby:
Łowiska:

Łowisko - Dawniej były jeziora,rzeki itp. dziś jest łowisko kojarzy mi się nieodparcie z sztucznym zbiornikiem wodnym wokół którego musi być asfaltowa droga.

Ciek
- Kiedyś mówiono rzeczka,strumyk,potok dziś są cieki.

Pokolenie xD nawet z języka polskiego potrafi zrobić g....o. :)

To dwa z wielu obecnych określeń które raczej nie kojarzą mi się za dobrze.

Inne: (2012/10/28 10:47)

kukowsky

Serdecznie dziękuję za dotychczasową pomoc! Na ten moment udało mi się zgromadzić ok. 230 jednostek językowych, więc jest to już całkiem przyzwoity wynik. ;) Jeśli coś jeszcze przyjdzie Wam do głowy to proszę pisać.

Poza tym - jeśli jesteście w stanie polecić jakąś literaturę poza słownikami Komara i Rybakiewicza, a także klasycznym Wyganowskim to proszę pisać. Tak jak mówiłem - jestem też skłonny spotkać się z moczykijami z okolic Częstochowy, bądź Krakowa, celem przeprowadzenia rozmowy. :) (2012/11/04 11:29)