Trudny trudny, ale zawsze to jakieś wyzwanie. ;) Z każdą odpowiedzią powinno być mi łatwiej.
Poza tym interesowałyby mnie jeszcze:
Określenia wędkarzy (ze względu na ich biegłość w "rzemiośle", ich preferencje względem metod / ryb, itp.):
Czynności (np. inne określenia na "wędkować", bądź też czasowniki określające jakąś czynność, charakterystyczną dla wędkarstwa):
Do tej pory zapoznałem się ze słownictwem z książki Wyganowskiego oraz z artykułu Ryszarda Tokarskiego, jednak teksty te mają już swoje lata i na pewno słownictwo zdążyło od tego czasu znacznie ewoluować. ;)
To ewentualnie poproszę na maila - kukowsky[at]gmail[kropka]com.
A co mi tam! Wszelkiego rodzaju ekspresywizmy także są częścią języka. Najwyżej zamknę swoją pracę smutną puentą, że język poszedł w złą stronę. ;)
dlaczego język poszedł w złą stronę ????
Może jutro coś pomyślę bo dziś już jestem zmęczony i umysł pracuje na wolniejszych obrotach.
Jakby tego było mało to łowie sam i mój "slang wędkarski" słyszę tylko ja w mojej głowie i tylko ja go rozumie a cenzury to nie am żadnej.:)))
A co mi tam;) Może mnie moderator nie zbanuje jak innemu koledze pomogę:)
Metryczka:
Pochodzenie (miasto, województwo): kuj-pom
Słownictwo - każdego rodzaju:
Metody łowienia ryb: spin-spinning, denka-gruntówka, fileciarz- gruntówka na sandacza, spław-spławikówka, na turlanego-prowadząc przynęte po dnie z prądem, dotyczny głównie spinningu ale i też przepływanki
Wędki: kije, witki, patyki-ogólnie wędki
Spławiki:bomby-duże żywcowe, igły- zrobine z pióra
Zanęty:
Kołowrotki: młynek, kręcioł-ogólnie
Żyłki: linka, sznurek-ogólnie
Części ubioru:
Inny sprzęt:
Ryby: zander, mętnooki- sandacz; zębacz-szczupak; pasiak-okoń; bolek,rapa-boleń;
Rozmiar ryby: kergulena-mały sandacz; bolek-mały dorsz
Rodzaj ryby:
Łowiska: kurwidołek, kaczydołek-mały staw
Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka:
Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku:
Inne:
No to i Ja coś dołożę:
Metryczka:
Słownictwo - każdego rodzaju:
Metody łowienia ryb: spin - spinning
Wędki: kijek, patyk, kołek, szpada
Spławiki: puto
Zanęty: pasza
Kołowrotki: kręcioł, młynek
Żyłki: plećka, sznurek, linka
Części ubioru:
Inny sprzęt:
Ryby: sandacz -mętnooki, podwodny zbój, okoń - pasiak, garbus, podwodny wilk, krąp - suchotnik, żyleta
Rozmiar ryby: sandacz - smoczuś, smoczek, smok.
Rodzaj ryby:
Łowiska: oczko, bajoro - małe jeziorko
Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka: "machaj wędą ryby będą" "gdzie patyki tam wyniki"
Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: ucha - zupa rybna, okoń w śmieciach - czyli w warzywach
Inne: dotyczy połowu ulubionej rybki tzw. nieuleczalna wędkarska choroba...:) "okonioza" - okoń oraz "sandaczoza" - sandacz przynajmniej Ja tak mam...:)
Może jutro coś pomyślę bo dziś już jestem zmęczony i umysł pracuje na wolniejszych obrotach.
Jakby tego było mało to łowie sam i mój "slang wędkarski" słyszę tylko ja w mojej głowie i tylko ja go rozumie a cenzury to nie am żadnej.:)))
też tak myślę ,jutro cuś dopiszemy ,teraz czym później tym słabsza cenzura ,pozdrawiam i do
jutra
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.