Jezioro Bukowo
utworzono: 2010/03/11 12:43
W czerwcu bieżącego roku wybieram się z żoną na 10-dniowe wczasy do miejscowości Dąbki.Bardzo zależy mi, aby jednym z głównych elementów czynnego wypoczynku było wędkowanie w jeziorze Bukowo. W związku z tym proszę serdecznie wszystkich forumowiczów o rady dotyczące metod, sprzętu, przynęt oraz inne informacje, które pomogą mi przy wędkowaniu na tym akwenie.Jestem świeżo upieczonym wędkarzem (mimo zaawansowanego wieku), który po raz pierwszy będzie w tych okolicach i bardzo chciałbym skorzystać z doświadczenia osób, które już nie raz miały przyjemność wędkować w tym jeziorze.Wyjazd ten między innymi traktuję, jako możliwość zdobycia jakichkolwiek umiejętności związanych z wędkowaniem, które pochłonęło mnie bez reszty i nie ma dla mnie większego znaczenia, czy zakończy się on złowieniem jakiejkolwiek ryby, ponieważ chodzi mi głównie o aktywne i przyjemne spędzenie wolnego czasu w kontakcie z wodą i ogólnie z przyrodą (dlatego wybór padł na Dąbki).Będę wdzięczny za wszystkie pomocne informacje. Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich miłośników wędkowania. [2010-03-11 12:43]
Nie łowiłem na tym jeziorze ale od znajomych wiem że jest bardzo zarośnięta i z brzegu trudno dostępne-dlatego w gre wchodzi łódka.Dużo bardziej dosępne jest sąsiednie Jamno gdzie osobiście kilka miejscówek wydeptałem. Oba jeziora należą do GR w Mielnie i opłaty możesz zrobić na poczcie w Dąbkach lub Darłowie. Pozdrawiam i połamania kija życze ;) [2010-03-11 16:47]
Polecam kanał łączacy (okresowo) jezioro z morzem ok. 6 km. w stronę Mielna. Można galancie pobawić się z płotkami, trafia się ładny okoń, leszcz, węgorz. Na jeziorze parę lat temu były dwa pomosty ok. 4 km. przed kanałem, łowiłem tam piękne leszcze pow. 60 cm na DS-a i węgorze na fileta z płoci. Z łódki polecam wyspy zielska na przeciwko ośrodków przy nich trzyma się ładny okoń i węgorz przynęta dendrobena 4. Ogólnie, najlepiej jednak przestawić się na SURFCASTING i usiąść przy ujściu w/w kanału między falochronami.
pozdrawiam całą BRAĆ !!!
[2010-03-12 12:22]P.S. ja w tym roku atakuję Mielno i tamtejsze morskie "leszczyki" , choć i Jamnem na pewno nie pogardzę. [2010-03-12 12:24]
Ponawiam pytanie. Ktoś wędkuje w okolicy Dąbek ? Interesuje mnie jezioro Bukowo i kanał szczuczy. Nastawiamy się na flądry węgorze i sandacze. Będę wdzięczny za każdą podpowiedz [2016-07-15 22:06]
Witam. Przed Dąbkami po lewej stronie jadąc w stronę Dąbek jest położona Baza Wędkarska [ Ten odcinęk tego jeziora jest w dzierżawie, i tam na pewno połowisz, są domki do wynajęcia, jak się nie mylę doba kosztuje 60zł od osoby, a ile płaci się za jedem dzień dowiesz się na miejscu, Połamania kija,
[2016-07-22 20:11]
Witam. Przed Dąbkami po lewej stronie jadąc w stronę Dąbek jest położona Baza Wędkarska [ Ten odcinęk tego jeziora jest w dzierżawie, i tam na pewno połowisz, są domki do wynajęcia, jak się nie mylę doba kosztuje 60zł od osoby, a ile płaci się za jedem dzień dowiesz się na miejscu, Połamania kija. Metoda bardziej gruntowa niż spławikowa ewentualnie spinning. Pozdrawiam połamania kija. Ps. informacje pewne pytałem się w tym roku na wiosnę.
[2016-07-22 20:15]