Jezioro Wierzbiczany
utworzono: 2011/06/15 21:45
Witam!
Ostatnio wiele słyszałem pochwał na temat tego łowiska, jednak połów jest możliwy głównie z łódki, której niestety nie posiadam:/ Więc interesuje mnie tylko łowienie z brzegu. Czy są na tym jeziorze jakieś stanowiska z dobrym dojazdem samochodem? Jeśli tak to którędy jechać od Gniezna? Czy z brzegu można złowić coś konkretnego???
Z góry dziękuję!
[2011-06-15 21:45]
Witam,
Dojazd nad samą wodę jest prawie niemożliwy, zawsze zostaje kawałek który trzeba przejść. Z drugiej strony to dobrze, bo moim zdaniem zostawianie samochodu nad brzegiem jeziora jest co najmniej w złym guście. Najbliżej do wody można dojechać od strony wsi Lubochnia, Wierzbiczany i Kujawki, można również dojechać do rybakówki od strony Jankowa Dolnego, jednak łowienie z brzegu jest tam bardzo trudne. Ogólnie polecam brzeg od strony Lubochni, jest tam sporo miejsca do łowienia, jednak trzeba wejść do wody, żeby śmigać kijem po gałęziach nad głową. Na krótki wypad polecam długi bat na płocie z burty lub odległościówkę, dobra jest tez gruntówka z koszyczkiem na leszcza. Dominują płocie, zdarzają się czasem sztuki ok 30 cm, trafi się leszcz ok. 1kg, często dokucza drobnica - małe płotki i krąpie. Ogólnie żeby złowić coś większego trzeba rzucać daleko i nęcić kilka dni. Wtedy może trafić się leszcz pod 3kg lub karp.
Powodzenia!
[2011-06-22 12:11]
Oczywiście chodziło mi o to, żeby: "... nie śmigać kijem po gałęziach..."
[2011-06-22 12:23]
Byłem wczoraj i dzisiaj na tym jeziorku głębokie jak cholera miejscami nastawiłem się na białą rybę niestety woda lodowata i same płotki brały więc gówno a nie udane dwa dni a jeśli chodzi o drapieżniki to szalały jak głupie co chwile goniły rybki tak bardzo żałowałem że nie zabrałem żywcówki lub chociaż spiningu ze sobą i w jednym miejscu miałem bliskie spotkanie ze sumem stał obok zwalonego drzewa z racji tego ze byłem pontonem płynąłem przy trzcince i jak go zobaczyłem aż serducho mi waliło mocniej piękna ryba i ogromna latem wybiorę się na sumy ale miejsca wam nie podam dokładnie gdzie był pozdrawiam brać wędkarską [2012-04-29 18:15]