Jezioro Zyzdrój Mały

/ 4 odpowiedzi
Witam brać wędkarską
chciałbym się podzielić wiedzą  i doświadczeniem na temat jeziora Zyzdrój Mały około 2 km od miejscowości Spychowo.
Spędziłem tam 2 tygodnie lipca zeszłego roku. Zacząłem oczywiście od zasięgnięcia informacji w internecie. I jakie było moje zdumienie , że tak mało informacji na temat tego jeziora.
Trafiłem na opis jedne gościa , który chyba był amatorem i to przez duże A. W opisie podawał , że te jezioro to lodowisko  i oprócz małej płotki i okonka to tam nic nie ma , nawet podał z którego pomostu łowił.
Zaręczam wam ,że to były brednie gdyż łowiąc z tego samego pomostu miałem niezłe wyniki w postaci linów ,którego jest tam dużo i to o masie od 0.5 kg do 2.5 , leszcza może nie okazy  , ale od 0,30 do 1,5 kg. Do tego płoć do 30 cm i węgorze , co do szczupaka to nie było wielkich sensacji bo to i nie sezon na niego , ale zdarzały się sztuki po 70 cm, tylko trzeba mieć trochę pojęcia na temat wędkowania ,ryba sama nie przyjdzie.
Przynętę stanowiła kukurydza i czerwony robak.
Mogę zaręczyć , że ryba tam jest, gdyż to jest pierwsze jezioro na Mazurach na którym połowiłem rybek do woli.
Jedynie minusem jest fakt , że nad tym jeziorem jest mało baz noclegowych.
Ja byłem w ośrodku , który nazywa się (OŚRODEK NA CYPLU) po wpisaniu w Gooogle tej nazwy wyświetli się info. na temat tego ośrodka. Warunki nie za specjalne ponieważ ośrodek pamięta czasy komuny , ale wędkarzowi to nie powinno przeszkadzać.Opłata za 2 tygodnie wędkowania z brzegu i łódki to 90 zł.możliwość wynajęcia łódki w ośrodku.
Wybrałem się tam ponownie w połowie września na szczupaka. Nie było tak źle w ciągu 3 godz. pływania mieliśmy złowionych 16 szczupaków z tego 4 sztuki powyżej 70 cm.
Nie twierdzę , że takie efekty są na co dzień, bo to zależy od wielu czynników, jak ryba nie żeruje to choć byś jej (D) miodem smarował to nie będzie brać.
Życzę połamania kija
u?ytkownik65213

Może ktoś jeszcze podzieli się opinią na temat tego łowiska?  Faktycznie w necie za wiele nie ma w temacie. (2013/04/18 19:12)

Misiek22

Łowił ktoś tam ? Zna łowisko .Jest sens jechać tam ok. 500km w jedną strone. Cel to szczupak , sandacz , lin ew. wielki leszcz. (2013/12/07 14:45)

u?ytkownik16322

Faktycznie zbyt dużo miejsca nie ma.  Ja korzystam z jezioro.com.pl  pod tym adresem znajdują się opisy i zdjęcia z jezior i okolic.
Ps. Co zaś się tyczy recenzji wędkarskich zawsze traktuje je z dużą nieufnością . Są ludzie którzy celowo wprowadzają w błąd w ,,zazdrości " o ,,swoje " łowisko. Ja w obawie przed tkzw. chamstwem po prostu ,,moich " miejscówek nie zdradzam.
Julian. (2013/12/07 18:18)

u?ytkownik167673

Miałem tam w tym roku zawody spinningowe rozgrywane z łódek. Dużo jest krótkich szczupaków w przedziale25-45cm. O wymiar jest trudno,w czasie zawodów padł tylko jeden. Sporo jest ładnego okonia. Kwaterę mieliśmy w ośrodku'' Na cyplu"'. Miejsce jest super ale warunki w ośrodku są spartańskie.

(2013/12/08 09:21)