Jezioro Zegrzyńskie - prośba o radę
utworzono: 2015/09/02 22:57
Witam,
mam do kolegów kilka pytań może będziecie mi w stanie pomóc:
- jak że ostatnio przebywam w Legionowie i w swoje tereny przez jakiś czas się nie wybiorę, chciałbym połowić nad j.Zegrzyńskim.- jestem z tych co lubią się szwendać bez celu (o ile tylko pominiemy rybki) więc preferuje spinning z brzegu, rybki to Szczupak i Sandacz.
Czy jesteście mi wstanie wskazać jakie miejsca, gdzie przyjemnie jest porzucać z brzegu, nie ma chmary turystów i jest dosyć dobry brzeg do połażenia?Drugie pytanie czy jest możliwość gdzie pomiędzy Legionowem lub samy m jeziorem wykupienie pozwoleń dla zrzeszonych tak by nie nadrabiać niepotrzebnie kilometrów? Fajnie by było aby punkt był jakoś wcześnie otwarty.
Pozdrawiam [2015-09-02 22:57]
Z drugiej strony Zegrza, od strony Skubianki, Jachranki masz dostęp do głębszych miejsc ( główny nurt ). A zezwolenie możesz kupić z stanicy mojego koła czyli 13 Legionowo : http://www.pzw13.pl/Stanica/Kontakt.html
Jak chcesz coś o Zegrzu jeszcze pogadać to śmiało pytaj :-)
JK [2015-09-03 06:37]
Witam
W linku masz mape barytmetryczną Zegrza http://kanaly.info/mapy/drogi-wodne-w-polsce/jeziora-i-zalewy/item/82-zalew-zegrzynski-mapa [2015-09-03 09:18]
Dziękuje za informacje.
Rzeczywiście druga strona przy korycie lepiej wygląda, do tego pouczę się łowić na tak "płytkiej jak dla mnie"wodzie.
Mam kolego JKarp pytanie o łódeczki w Waszym kole. One są do pożyczenia tylko dla członków koła czy dla ludzi z ulicy również?
Patrzyłem na grafik łódek i oprócz wpisów o zawodach raczej nie wiele rozumiem z kolorów, ale zakładam, ze czerwony kolor w soboty i niedziele oznacza ich brak :-).
Mam jeszcze jedno pytanie, o zaczepy na jeziorze , pomijam całe zielsko bardziej mi chodzi o to jakiego typu dno jest tak ogólnie na Zegrzu. Czy bardziej muł czy też kamieniste spadki, pniaki drzew etc.
Przy 2-8m metrach głębokości i dosyć czystym dnie wolę żyłkę od plecionki szczególnie, że moje wiekowe kołowrotki nie wybaczają błędów a do tego coś nie lubią plecionek i ciągle albo rozplątuje albo bawię się w obcinanie mikro pętelek, których nawet igła nie da się rozplątać.
PS. Macie super zawody za 2 tygodnie. I ogólnie sporo się u Was dzieje pod tym względem, może nie w tym sezonie, ale w przyszłym spróbuje własnych sił jak poznam jezioro.
[2015-09-03 19:12]
Sam nie rozeznaję się w tym grafiku ;-) Najlepiej zadzwoń i zapytaj jak to jest z tymi łódkami.
Z zaczepami jest różnie - nie powiem, że nie ma ale nie są to ilości duże. Przynajmniej jak jeszcze kilka lat temu bawiłem się w spin to jakoś szczególnie dużych strat przynęt nie było.
JK [2015-09-04 08:58]
W okolicach koła nr.13 zaczepów jest bardzo mało,chyba że trafisz na górkę muszli. Warunkiem wypożyczenia łódki jest posiadanie karty wędkarskiej i aktualnych opłat. Cena 19 zł. za cały dzień.Możesz doczepić silnik (jeśli posiadasz) max.4 KM
Ze swojego doświadczenia powiem ci że są lepsze miejsca na Zegrzu, tam to wszyscy lecą w okolice mostu z nadzieją na wymiarowego sandacza. [2015-09-05 08:11]