Jezioro Powidzkie opinie
utworzono: 2011/03/01 22:24
Jest to jedno z moich ukochanych jezior. Jeżdżę tam niezmiennie od lat. Mam wielki sentyment i zawsze wracać będę, mimo niestety niekorzystnych zmian. Jest niezwykle czysta woda, urozmaicone dno, rozwinięta linia brzegowa. Są liczne mielizny, brody na środku ogromnego akwenu. Jest po prostu bajkowo. I co ważne - tanio (jeżeli chodzi o usługi). Ale od kilku lat opada poziom wody. Podobno winna jest pobliska kopalnia odkrywkowa. Coś niedobrego dzieje się na dnie. Powstaje jakiś osad, szlam, bagno... Jezioro chyba zaczyna chorować. Dawniej tego nie było. Idealnie czysty piaseczek, jak na dnie Adriatyku... A i opowieści o wielkich rybach, należy już dziś między bajki włożyć. Pewnie jakieś okazy się uchowały, ale to jak wygrać w lotto. Ponieważ woda czysta, to z łódki czy kajaka winno być ryby widać. Tak było dawniej. I niestety znacznie tych ryb ubyło. Myślę, że dzierżawca wyrżnął co się dało. Tak po polsku... Ponadto okręg Konin nie podpisał porozumień na rok 2011 i z tego co wiem, trzeba płacić odrębnie za wędkowanie. Jest tam jakieś zamieszanie. Mimo wszystko, nie wyobrażam sobie tego roku, bez wizyt w Powidzu. [2011-03-13 17:03]
Witam serdecznie, na powidzkim nie wędkowałem, ale często wędkuję na Naprusewskim/Kosewskim. Jest to małe jezioro sąsiadujące z powidzkim, podobno nawet połączone jakimś kanałem. Ale do rzeczy: ryb jest coraz mniej, robi się powoli tam basen. O duże ryby to naprawdę ciężko, dlatego pokładam nadzieje w nowym dzierżawcy, że nie zapomni o tym jeziorze i również wpuści tu trochę ryb. Jeśli chodzi o dzierżawcę to od ubiegłych wakacji, gdy rozwiązano umowę z RYBMAR zarządcą jeziora jest RZGW w Poznaniu, który w lutym tego roku ogłosił zakaz wędkowania do czasu wyłonienia nowego dzierżawcy. Konkurs na dzierżawę podobno wygrało WOW RYBAK, ale trwają odwołania w sądach - tak czytałem na jednym z regionalnych portali, także trzeba czekać. Jeśli odwołania zostaną oddalone to składki PZW nie będą tu miały raczej większego znaczenia i nie będzie miał znaczenia okręg. Pozwolenia najprawdopodobniej będzie można wykupić na tej samej zasadzie jak dotychczas na pozostałe jeziora WOW RYBAK (aby sprawdzicie co to oznacza polecam wujka google). Oczywiście jest to ten sam dzierżawca co j. Powidzkiego (Naprusewskie należy do obwodu jeziora Powidzkiego).
[2011-03-16 13:31]