Jezioro Nyskie i Otmuchów

/ 49 odpowiedzi
zaku81

dołączam w/w????? (2012/03/24 19:14)

grzesiek35

chyba nikt tam nie bywa :) (2012/03/24 19:39)

palealex

na Otmuchowie  od Frydrychowa biorą leszczyki ok 40 cm na nyskim cisza tzn słabo od czasu do czasu ktoś coś złowi , ludzi wszędzie tłumy na ujściach tez słabo  w nocy zimno
udało mi się złapać 6 leszczy dużych Ploć 33 cm i kilkanaście mniejszych plotek  na  tajnym miejscu :)) (2012/03/25 11:50)

grzesiek35

Bierze rybka na w/w zbiornikach? (2012/07/05 11:27)

bastin99

Witam. Doszły mnie słuchy że zbiornik Otmuchów jest zamknięty, jeżeli ktoś ma jakąś informacje na ten temat to bardzo proszę o info. Dzięki (2012/09/10 20:32)

Spinner87

Z tegoco czytąłem to wodę znowu spuszczaja i że od 1 października zakaz łowienia (2012/09/14 17:19)

adler

Serwus . 

Info : 

OD DNIA 17 WRZEŚNIA ZE ŚRODKÓW PŁYWAJĄCYCH, A OD 1 PAŹDZIERNIKA 2012 R. CAŁKOWITY ZAKAZ POŁOWÓW NA ZBIORNIKU OTMUCHOWSKIM.

Taką uchwałę na wniosek wędkarzy i Okręgowej Komisji Ochrony Wód podjęło Prezydium Zarządu Okręgu PZW w Opolu na swym dzisiejszym posiedzeniu. /Przypomnijmy, że poziom wody w zbiorniku do połowy września ma być obniżony do ok. 12 mln.m3./ Poza tą bardzo ważną i pilną uchwałą omówiono stanowisko Okręgu w sprawach coraz częstszych zatruć naszych rzek i zbiorników i niemocy wykazywanych przez instytucje powołane do ochrony środowiska.

http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/67005/60/od_dnia_17_wrzesnia_ze_srodkow_plywajacych_a_od_1_pazdziernika_2

(2012/09/14 20:26)

u?ytkownik134846

Spuścili Mietków , teraz Otmuchów - czas na Odrę ! (2012/09/14 22:24)

malon

wszystko spuszczą, brak słów:( Na Turawskim też krytyczny poziom wody.. na mazury trzeba się przeprowadzić chyba (2012/09/14 23:20)

doken

Oriętuje sie ktoś jaki stan wody na Frydrychowie ? I czy da sie tam cos teraz złowić . (2012/09/15 16:40)

grzesiek35

Witam. Dzis jadąc na Wojcice,zajrzelismy na Otmuchów.Tragedia. Woda niska,całe połacie dna odkryte.Ludzie tak jak widzialem wjeżdzają samochpodami na dno zbiornika.Nie wiem jak to wyglada od strony tzw kamieni tuż za wałem,bo sie nie zatrzymywaliśmy.W Wojcicach woda normalny stan ma.Wyniki przez 24h to 8 dużych złotych leszczy,3 okonie 25-29cm,no i kilkanaście "podleszczaków" i krąpi. (2012/09/15 20:21)

trebor123

Witam W Otmuchowie juz prawie nie ma wody. I jest zakaz połowu, A głebinów jest pełny podobno bierze sandacz ale wiem to ze słuchu (2012/09/15 21:53)

Spinner87

wracając do tematu zbiornika Nyskiego
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130221/POWIAT02/130229880

Remont rusza
na forum nyskim jest temat o tym jak to będzie wyglądać mniej więcej mam nadzieje że nie spuszcza do zera (2013/02/23 12:00)

Obserwator 30

Panowie witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy więc jeżeli nabroję to nie miejcie mi tego za złe. Rozpisujecie się na temat stanu wody  na zbiornikach..i o remontach zapory który trwa na otmuchowskim..i poruszmy tutaj temat kłusowania począwszy od pracowników elektrowni a skończmy na mieszkańcach Otmuchowa do teraz krążą plotki że podczas remontu tamy w grudniu 2012 z remontowanych jazów elektrowni pracownicy i kłusole ..wywozili ryby workami a ile nawet nie tonami, połowę Otmuchowa ma pełne lodówki sandacza a co zrobili nasi za straży wraz z Panem ichtiologiem ??? wyłowili resztki po paru dniach.. a mówili o 20 tonach chwaląc się że darowano rybą życie bo uwolniono je z odciętych od rzeki kanałów przy jazach to prawda -tyle tego było , ale proceder trwa do teraz często gdy tam przejeżdżam w nocy od czasu do czasu widzę samochody wyjeżdżające z lasu koło elektrowni a dokładniej z placu budowy..wyobraźcie sobie co tam się musi dziać podczas tego remontu a zwłaszcza w nocy ..brak słów..trzeba założyć osobny temat po to żeby nasi panowie ze straży i wyższe władze ruszyli dupę dlaczego niemożna tam postawić patrolu całodobowego ??? tak samo jest na elektrowni na nyskim to kolejna a sprawa.. Panowie wypowiadajmy się na ten temat !!! (2013/03/19 17:59)

adler

Masz tu dobrą wiadomość, było wiele obostrzeń i zakazów, ale :-)

Z dniem 15 marca znosi się zakaz połowu z brzegów Jeziora Otmuchowskiego , zaś od 1 maja będziemy mogli łowić ze środków pływających na wszystkich zbiornikach zaporowych (chodzi o Nyskie i Otmuchów),
przy czym utrzymuje się tam do 31 maja okres ochronny szczupaka i sandacza, zakaz spinningowania, połowu na żywca i „martwą" rybkę (lub jej części). Bez zmian pozostają dotychczasowe limity wymiarowe i ilościowe.

http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/74034/60/z_dniem_15_marca_znosi_sie_zakaz_polowu_z_brzegow_jeziora_otmuch

Pozdrawiam. (2013/04/24 10:51)

venom92

Witam,wraz z kolegą planujemy wypad nad Nyskie w czerwcu,chcemy wypożyczyć łódź w Wójcicach ,możecie coś powiedzieć o tamtej stronie jeziora i gdzie tam mogę wnieść opłatę za kilka dni wędkowania?? (2014/05/26 09:53)

grzesiek35

zadzwon tu: Prezes M. Szkwara kom. 693760165

zrobisz oplate i sie wszystkiego dowiesz. (2014/05/26 10:50)

u?ytkownik108412

Byłem ostatnio na rzeką w Otmuchowie. W głowie się nie mieści jak w 21 wieku można robić bezkarnie takie rzeczy przyrodzie. Rzeka jest zamieniana w totalny kanał, kopary wygrzebują całe koryto i prostują linię brzegową, zniknęły wszystkie drzewa i krzewy, brzeg całkowicie wyrównany na stół. Rzeka przybrała postać dosłownie toru bobslejowego. Płakać się chce. Jak to jest możliwe jak to jest możliwe pytam, ale odpowiedź nasuwa się tylko jedna, ze w tym kraju wszystko co złe jest po prostu możliwe, tak się dzieje na każdym kroku i w każdej dziedzinie. Ja jestem załamany, że przyszło mi żyć w tym kraju (2014/07/04 16:48)

dzagoda78

Byłem ostatnio na rzeką w Otmuchowie. W głowie się nie mieści jak w 21 wieku można robić bezkarnie takie rzeczy przyrodzie. Rzeka jest zamieniana w totalny kanał, kopary wygrzebują całe koryto i prostują linię brzegową, zniknęły wszystkie drzewa i krzewy, brzeg całkowicie wyrównany na stół. Rzeka przybrała postać dosłownie toru bobslejowego. Płakać się chce. Jak to jest możliwe jak to jest możliwe pytam, ale odpowiedź nasuwa się tylko jedna, ze w tym kraju wszystko co złe jest po prostu możliwe, tak się dzieje na każdym kroku i w każdej dziedzinie. Ja jestem załamany, że przyszło mi żyć w tym kraju

TRAGEDIA!!!!!!!!!!!!!!!!I NIKOGO TO NIE RUSZA!!!!!!!!NIKT NIE PODEJMUJW ZADNEJ INTERWENCJI!!!!WSZYSTKO POMALU BEDZIE ZNISZCZONE!!!!

JAK WEDKARZ DOJEDZIE AUTEM NA LOWISKO I ZAPARKUJE 20M OD BRZEGU...,OOOOOOOO  TO WTEDY JEST PROBLEM DLA SLUZB,,,,A JAK NAMIOT ROZBIJE ..OOOOO TO JUZ JEST BARDZO DUZY PROBLEM!!!!ZYGAC SIE CHCE NA TE PRZEPISY!!KOMU ONE MAJA SLUZYC??????A KOPARA RYJE...KAPIE OLEJ Z KAZDEGO PRZEWODU....EEEEE TO NIE MA PROBLEMU...BO TAK WIDOCZNIE MUSI BYC!!!JAK WODA NIE BEDZIE NAM WEDKARZOM SLUZYC?????TO KOMU.....!!!????? (2014/07/06 12:47)

u?ytkownik108412

Takie rzeczy robi polskie ścierwo w XXI wieku. Cały cywilizowany świat rozpoczyna proces renaturyzacji rzek, a coraz częściej nawet burzyć zapory zbiorników zaporowych a w Polsze wciąż sowiecka mentalność:

http://www.otmuchow.pl/PL/424/172/W_Gminie_Otmuchow_trwa_wzmacnianie_nabrzezy_Nysy_Klodzkiej/k/# (2014/09/05 21:19)

kam987

Pajace wczoraj mi chcieli dać MANDAT za deptanie trawy na nowym wale więc jak mamy łowić masakra płakać sie chce gość koparką przejechał w poprzek rzeki łyżka opuszczona i ryby na brzeg wyrzuca wychodzi i oglada czy cos wpadlo a kontrol mandat za trawe daje DEBILE (2014/09/14 10:54)