Serwus .
Info :
OD DNIA 17 WRZEŚNIA ZE ŚRODKÓW PŁYWAJĄCYCH, A OD 1 PAŹDZIERNIKA 2012 R. CAŁKOWITY ZAKAZ POŁOWÓW NA ZBIORNIKU OTMUCHOWSKIM.
Taką uchwałę na wniosek wędkarzy i Okręgowej Komisji Ochrony Wód podjęło Prezydium Zarządu Okręgu PZW w Opolu na swym dzisiejszym posiedzeniu. /Przypomnijmy, że poziom wody w zbiorniku do połowy września ma być obniżony do ok. 12 mln.m3./ Poza tą bardzo ważną i pilną uchwałą omówiono stanowisko Okręgu w sprawach coraz częstszych zatruć naszych rzek i zbiorników i niemocy wykazywanych przez instytucje powołane do ochrony środowiska.
http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/67005/60/od_dnia_17_wrzesnia_ze_srodkow_plywajacych_a_od_1_pazdziernika_2
Byłem ostatnio na rzeką w Otmuchowie. W głowie się nie mieści jak w 21 wieku można robić bezkarnie takie rzeczy przyrodzie. Rzeka jest zamieniana w totalny kanał, kopary wygrzebują całe koryto i prostują linię brzegową, zniknęły wszystkie drzewa i krzewy, brzeg całkowicie wyrównany na stół. Rzeka przybrała postać dosłownie toru bobslejowego. Płakać się chce. Jak to jest możliwe jak to jest możliwe pytam, ale odpowiedź nasuwa się tylko jedna, ze w tym kraju wszystko co złe jest po prostu możliwe, tak się dzieje na każdym kroku i w każdej dziedzinie. Ja jestem załamany, że przyszło mi żyć w tym kraju