Zaloguj się do konta

Jezioro Ełckie - na jakie techniki najlepiej tam ł

utworzono: 2010/03/19 18:28

Witam wszystkich! Mam takie pytanie czy ktoś zna lub kiedykolwiek łowił w łowisku pod nazwa Jezioro Ełckie.Mieszkam w Ełku i jestem ciekaw opinii innych wędkarzy na temat tegoż jeziora. Interesują mnie techniki na jakie tam łowicie oraz złowione tam ryby.Proszę o swobodne wypowiedzi.Dziękuje!!! [2010-03-19 18:28]

huberto

Ja również zaczerpnę wiedzy na temat tego jeziora! Choć byłem nieraz w jego okolicy to nie miałem okazji łowić a woda wydaje się naprawdę  konkretna!

pozdro
[2010-03-19 22:00]

robin14hh

szkoda nerwów na ełckie kup zezwolenie na prgry na selmęt, lipińskie lub sunowo to polowisz
[2010-06-09 19:38]

dariusz-walus

[2015-04-04 12:40]

dariusz-walus

Witam. Niegdyś bardzo ciekawe jezioro, o urozmaiconej linii brzegowej i różnym dnie. Kiedyś obfitowało w piękne drapieżniki( szczupaki, sandacze, okonie i węgorze) można było też złowić porządnego leszcza i dorodną płoć. W tej chwili dominuje drobny leszcz, krąp, ukleja i płoteczka co obrazują wyniki organizowanych zawodów wędkarskich. Dobry wpływ na jeziora mają działania aktualnego prezesa koła miejskiego. Prezes zadbał o zarybienia, wyłączono również fragmenty powierzchni jeziora z odłowów rybackich. Dzięki tym zabiegom atrakcyjność jeziora powoli się poprawia ;-). Największym problemem nie tylko jeziora Ełckiego jak i pozostałych    ( jeziora G.J. Ełk i PZW)  jest wyeksploatowanie rybackie. Gmin a szczególnie Gminy Ełk nie interesuje stan jezior, dostęp do ich brzegów, a co za tym idzie rozwój TURYSTYKI WĘDKARSKIEJ. Ciekaw jest również to że dzierżawcy tych jezior dostają pozwolenia na odłowy szczupaka (rzekomo w celu pozyskania tarlaków) w okresie ochronnym. A sieć nie wybiera i wpadają w nią również ryby innych gatunków, które są także w okresie rozrodczym. Jest to jawne pozwolenie na odłowy w OKRESIE OCHRONNYM poparte prawem. Wszędzie na świecie rybom pomaga się rozmnażać a w Polsce łowi się podczas tarła. Zgroza.  zamieszczam mapkę z powierzchniami wydzielonymi z odłowów rybackich. [2015-04-04 13:07]

dariusz-walus

Witam. Niegdyś bardzo ciekawe jezioro, o urozmaiconej linii brzegowej i różnym dnie. Kiedyś obfitowało w piękne drapieżniki( szczupaki, sandacze, okonie i węgorze) można było też złowić porządnego leszcza i dorodną płoć. W tej chwili dominuje drobny leszcz, krąp, ukleja i płoteczka co obrazują wyniki organizowanych zawodów wędkarskich. Dobry wpływ na jeziora mają działania aktualnego prezesa koła miejskiego. Prezes zadbał o zarybienia, wyłączono również fragmenty powierzchni jeziora z odłowów rybackich. Dzięki tym zabiegom atrakcyjność jeziora powoli się poprawia ;-). Największym problemem nie tylko jeziora Ełckiego jak i pozostałych    ( jeziora G.J. Ełk i PZW)  jest wyeksploatowanie rybackie. Gmin a szczególnie Gminy Ełk nie interesuje stan jezior, dostęp do ich brzegów, a co za tym idzie rozwój TURYSTYKI WĘDKARSKIEJ. Ciekaw jest również to że dzierżawcy tych jezior dostają pozwolenia na odłowy szczupaka (rzekomo w celu pozyskania tarlaków) w okresie ochronnym. A sieć nie wybiera i wpadają w nią również ryby innych gatunków, które są także w okresie rozrodczym. Jest to jawne pozwolenie na odłowy w OKRESIE OCHRONNYM poparte prawem. Wszędzie na świecie rybom pomaga się rozmnażać a w Polsce łowi się podczas tarła. Zgroza.   [2015-04-04 13:08]