Zaloguj się do konta

jezioro Borzechwoskie i Sielawa

utworzono: 2009/11/28 16:58

Witam mam 20 km do wsi Borzechowo. Jest tam spore jezioro i ma 40 m głębokosci. Interesuje mnie ryba Sielawa bo wiem że tam wystepuje i to dośc licznie. Nie wiecie na co to sie łowi?? w następnym roku może spróbuje. wiem ze ryba żeruje na 20-30 metrach głębokości i wcina plankton [2009-11-28 16:58]

Sielawa nie jest rybą wędkarską. Jej złowienie na wędkę jest prawie niemożliwe. Ma ona mały otwór gębowy i odżywia się planktonem jak napisałeś. Zestaw na nią musiałby być dość delikatny. Poza tym łowca musi się charakteryzować nie lada cierpliwością i dokładną wiedzą na temat miejsca w którym znajduje się jej żerowisko. Jeśli uda Ci się ją złowić na wędkę, to mam nadzieję, że nam to opiszesz. [2009-11-28 20:43]

dziękuje Panie marku za wyczerpującą wypowiedź. to sie chyba wstrzymam z połowem tej ryby [2009-11-28 21:02]

jazzmad

Witam
Sielawe złapałem kilka razy na jeziorze głębokim w klonowie 60m, za kazdym razem był to przyłow ale bardzo piękny. A łapałem na 1 dzikuna, na malutkim haczyku.Choć nie były to duże osobniki to bardzo dzielnie walczyły i myślałem ze to leszcz lub karp. Osobniki ktore złapałem miały ok 1 kg. [2011-05-06 08:24]