Jezioro Białe Augustowskie
utworzono: 2012/07/04 11:25
Witam.
Potrzebuję informacji na temat jeziora Białego w Augustowie.
Będę tam w sierpniu na urlopie i chcę tam głównie pospiningować. Ośrodek jest gdzieś na ul. Turystycznej (jest opisany jako Ostry Róg) i chodzi mi głownie o ten rejon jeziora. Do dyspozycji jest łódka więc dalej też się zapuszczę.
Gdzie w tej okolicy szukać zębatego i na co go łapać. Co jest preferowane przez tamtejsze szczupaki. I czy w ogóle jest tam ryba - bo swego czasu chodziły opinie że jest to jezioro bardzo mocno przetrzebione przez dzierżawcę.
I jeszcze jedno pytanie - gdzie w Augustowie można wykupić zezwolenie na to jezioro?
Pozdrawiam.
[2012-07-04 11:25]
Zezwolenie można wykupić u śluzowego na śluzie Przewięź, a jeżeli chodzi o spinning warto jednak się zainteresować jeziorem Studzienicznym, ostatnio był nawet artykuł w jednym z wiodących pism wędkarskich.
pozdrawiam Jarma
[2012-07-04 12:27]
pozwolenie możesz kupić w sklepie wedkarskim w augustowie...jak sie wjeżdża do augustowa od strony jeziora białego to jedziesz takim brukiem , mijasz mostek i za ok 500m po lewej jest ten sklep.pozwolenie obejmuje chyba kilkanaście jezior.nie napalałbym sie przesadnie na duże ryby w tym jeziorze.ryba przetrzebiona a w połowie będą ci przeszkadzać pływające motorówki, których jest tam dużo.w ramach tego samego pozwolenia poleciłbym ci jeziorko o nazwie "staw wojciech".jest to jeziorko które jest połączone z jeziorem białym, ale jest tam cicho i spokojnie.tylko dostęp jest utrudniony ale na pewno znajdziesz jakąś miejscówke między drzewami, albo popłyniesz tam poprostu.jezioro jest tuż przed Przewięzią.ja co prawda byłem tam tylko raz i niewiele złowiłem ale wyglądało to obiecująco.a jak już zupełnie nie bedzie się nic działo to polecam jezioro długie.tam niestety trzeba wykupić oddzielne pozwolenie ale raczej nie powinieneś wrócić "o kiju". pozdrawiam [2012-07-04 17:55]
Niestety z racji ultimatum postawionego przez rodzinę pozostaje mi tylko łowienie o świcie na jez. Białym i tylko spining, żadna zasiadka całodniowa, ani dalsze wypady. Dlatego ponowię pytanie o to właśnie jezioro. Przynajmniej co gryzą tamtejsze zębate. W jakie przynęty się mam zaopatrzyć.
Pozdrawiam.
[2012-07-05 08:39]
Witam, mozesz blizej okreslic z ktorej strony jeziora bedziesz ? Jesli od strony PKP lub w niedalekiej okolicy, polecam zatoczke zwana "Pompa" - przynajmniej miejscowi tak mowia , duzo szczupaka, za przynęta ida pod sam brzeg, nie chca brac , moze tobie uda sie kolego, ja w tym roku zamierzam zaczaic sie zebatego na zywaca w tym miejscu.I do zobaczena nad woda, tez w tym okresie bede nad jeziorem Białem
PS co do studzienicznego - w tamtym roku bylem świadkiem jak wyciągnięto siatkę ryby nie małą - nie wiem jakie dokładnie daleko było - w tym roku tez zamierzam tam sie wybrac - ale raczej biała ryba -leszcz lub lin
[2012-07-15 16:43]
Witam.
Miejsce nazywa się Ostry Róg - tak przynajmniej jest na stronie http://www.fajnewczasy.pl/noclegi/augustow/domki_letniskowe/17569 ul. Spacerowa. Jest tam lokalizacja gdzie widać biegnącą równolegle ul. Kolejową więc wynika że pewnie jest tam dworzec PKP.
Daj jakieś bliższe namiary na tą zatoczkę. Dodam że nie znam kompletnie Augustowa. A wędkowanie ograniczę tylko do jeź. Białego.
Pozdrawiam.
[2012-07-16 16:07]
Witam,
przepraszam ale jakos ulecial mi ten watek , daj zna c jak wyprawy na Białym, u mnie na zywca 1 szczupaczek ok 40 cm, na spinnig w tym roku sobie poszalem, bez jakis okazow, ale co wyjscie nad wode to po kilka strzalow , szczupaki w przedziale od 40 do 65 cm, przesylam zdjecie z ta zatoczka , moze jeszcze bedziesz mial okazje tam zawitac . Pozdrawiam
PS na czerwono zatoczka o ktorej mowilem (niestety nie bylem w tym roku ) , na zielono zatoczki w ktorych lowielem w tym roku
[2013-02-16 11:50]