Jeziora w okolicy Krosna Odrzańskiego

/ 4 odpowiedzi
W opisach łowisk spotykam czesto informację o rybach tam wystepujacych.Posłużę sie przykładem jezior znajdujących się na terenie lub w okloicy Gryzyńskiego Parku Krajobrazowego,np.jj.Jelito,Grabinek.W opisie widzimy informację o licznym wystepowaniu w nich karasia.Ani ja, ani wiekowi już miejscowi wędkarze nie łowili przez lata całe zadnych "tworów karasiowatych".Podana wiec informacja jest nieścisła,by delikatnie to ująć.Zdrowia życzę.Bajraszewski
halski021

To,że nie łowicie karasi,nie znaczy,że ich nie ma.Karasie na jeziorach,łowi się inaczej niż w stawkach.Znam wiele jezior w których nie złowiłem karasia,chociaż wędkuję ponad czterdzieści lat,a koledzy zaliczali w tych jeziorach karasie medalowe.KARASIE są według mnie w każdym jeziorze.Przyczynili się do tego miedzy innymi wędkarze łowiący na żywca.Jak to było legalne,karaś był podstawowym żywcem,a i dzisiaj wielu nie przestrzega przepisów. (2013/07/25 10:34)

tomeqbrzez

Być może ja również ich łowić nie umiem, jednak już dwa lata łowię na tych jeziorach, złowiłem kilkaset ryb i nie trafiłem ani JEDNEGO karaska. Tak dla informacji. Pozdrawiam (2013/07/25 23:34)

wsochan

Dwa lata temu w jeziorze Łochowickim łowiłem dużo średniego i małego karasia. Od tamtego czasu nie udało mi się nic złowić (2013/07/28 14:12)

Bajraszewski

To,że nie łowicie karasi,nie znaczy,że ich nie ma.Karasie na jeziorach,łowi się inaczej niż w stawkach.Znam wiele jezior w których nie złowiłem karasia,chociaż wędkuję ponad czterdzieści lat,a koledzy zaliczali w tych jeziorach karasie medalowe.KARASIE są według mnie w każdym jeziorze.Przyczynili się do tego miedzy innymi wędkarze łowiący na żywca.Jak to było legalne,karaś był podstawowym żywcem,a i dzisiaj wielu nie przestrzega przepisów.

Prosimy zatem kolegów kolegi,o kilka cennych uwag n.t. połowów karasi na jeziorach.Może to przyczyni sie do pogłębienia naszej ubogiej wiedzy wedkarskiej.Pozdrowienia znad jezior.Bajraszewski (2013/07/29 09:00)