Zaloguj się do konta

Jest na forum jakiś piekarz domowy?

utworzono: 2013/09/29 11:18

Witam.Jest na forum  ktoś kto piecze w domu chlebuś?? jeśli tak to prosze o kontakt na pw bo mam pytanko.
[2013-09-29 11:18]

kedzio

Bywa, że piekę chlebuś w domu, ale ty pewnie ze mną gadać nie chcesz - co nie? :) [2013-09-29 13:56]

SZUWARdragon2

Jest i nietylko chlebus. [2013-09-29 14:58]

rysiek38

To może ktoś poda przepis na prawdziwy domowy chleb na zakwasie ???
[2013-09-29 15:28]

Bywa, że piekę chlebuś w domu, ale ty pewnie ze mną gadać nie chcesz - co nie? :)





Zas kogo ty mnie masz, za jakiegoś nawiedzonego głąba?za obrażalskie dziecko?? za głupola szufladkującego ludzi??Jeśli myślisz że "karpiarz" nie umie rozmawiać to jesteś w błędzie.

Już wysyłam PW z pytankiem tylko skocze pod prysznic bo "Z Gór" wróciłem i troche żem sie spocił. [2013-09-29 18:53]

bdudek2111

jest piekarz ale rzadko kiedy ma czas piec w domu  :( [2013-09-30 05:46]

toten

Pytaj:) [2013-09-30 08:53]

kedzio

Proszę bardzo kol. karpiarzu. :)  Odpowiedź masz na priv. 


[2013-09-30 09:56]

To może ktoś poda przepis na prawdziwy domowy chleb na zakwasie ???

Jeszcze nie robiłem chleba na zakwasie więc ci niestety nie pomoge.
[2013-09-30 10:32]

Zibi60

Proszę:
http://zielonawsrodludzi.blogspot.de/2013/02/jak-upiec-domowy-chleb-na-zakwasie.html

[2013-10-07 20:29]

gwarek55

Witam.Jeśli temat jest aktualny,to mogę podać przepis.
[2013-10-09 17:04]

haja

Witam.Jeśli temat jest aktualny,to mogę podać przepis.

Kolego - ja się podepnę, podeślij przepis na zakwasie. Ja piekę od 1,5 roku ale na drożdżach i nie pamiętam kiedy kupowałem w sklepie... Moje dzieciaki szczególnie są z tych wypieków zadowolone. AAA  poradź jak zrobić zakwas [2013-10-09 17:53]

rysiek38

Też chetnie poznam przepis
[2013-10-09 18:17]

gwarek55


Chleb na zakwasie.
Najlepiej kulkę zakwasu ok 25dkg kupić w piekarni sa to groszowe sprawy i każda piekarnia nie odmówi,bo wyprodukowanie własnęj matki to trochę skomplikowany i długotrwały proces.
  Do kulki zakwasu dodać ok 0,5litra letniej przegotowanej wody,ok,0,5kg mąki żytniej,wyrobić ciasto ii postawić w ciepłym miejscu na 3 -4 godz.konsystencja ciasta powinna być trochę gęsta,czyli taka jak na racuchy lub gofry.Po tym dodać mąkę żytnią ,ok1 litra wody i ok 5dkg drożdży(rozkruszyć je po cieście)i łyżkę soli.Wyrobić ciasto,żeby odchodziło od ręki,czyli nie lepiło się do rąk,ciasto musi być gęste i zwarte.Odstawiamy w ciepłe miejsce do do wyrośnięcia na 2-3 godz.Po tym czasie gdy ciasto wyrośnie,wyrabiamy je na stole i wkładamy do formy(3/4),odkładamy w ciepłe miejsce i od czasu do czasu powierzchnię ciasta zwilżamy wodą,jak ciasto nam urośnie wkładamy do nagrzanego piekarnika(180-200st)i pieczemy ok 1,5 do 2godz)
Resztę ciasta co nam została a misce starannie zeskrobujemy,dodajemy trochę mąki żytniej i starannie wyrabiamy i już mamy zakwas na następny wypiek,taką kulkę możemy włożyć do woreczka foliowego i przechowywać w lodówce
   Jak sprawdzić cz nasz chleb jest już upieczony?Delikatnie odwrócić na bok keksówkę i i puknąć w dno jak jest głuchy odgłos-dobre,wyciągamy z piekarnika,wierzch ciasta posmarować lekko wodą,delikatnie puknąć w dno formy i chleb powinien swobodnie wyjść z formy.
   To nie jest skomplikowane tylko tak wygląda,jeśli użyjemy,mąki żytniej i pszennej pół na pół to mamy chleb pszenno -żytni.Do ciasta możemy użyć wszystkich dodatków np;siemie lniane,pestki dyni,słonecznik,sezam,co kto lubi.
  W razie co służę pomocą.
                Elżbieta.
[2013-10-09 20:38]

rysiek38

Dzięki bardzo - nic tylko próbować
[2013-10-09 20:44]

gwarek55

Warto bo pycha,jak nie wyjdzie za pierwszym razem to za drugim na pewno:)))))
[2013-10-09 21:21]