Jesiotr w stawie
utworzono: 2011/10/24 09:09
Witam!posiadam staw 35/25/2 m. z lekko mulistym dnem przez ostatnie lata nikt sie nim nie zajmowal i zrobilo sie pusto po ciezkiej zimie...oczywiscie zalęgły sie w nim karasie te wieksze to ok. 25-30cm (pewnie kaczki przyniosły)...wpuscilem (miejsze okazy)sandacza i dwa szczupole chce wpuscic kroczek amura bo staw zarosniety czciną i roslinkami kroczek lina, karpia i zastanawiam sie nad jesiotrem...chce znac wasze opinie na temat jesiotra i juego hodowli w takim stawie...dzieki z góry za wszystkie porady...pozdrawiam!
[2011-10-24 09:09]
witam kolege na temat jesiotra nie powiem ci nic ale jeżeli masz ten staw mocno zarośnięty wpuść tołpyge
[2011-10-25 21:15]
Witam
Kiedyś miałem staw, wpusciłem dla eksperymentu kilka jesiotrów. Dwa lata przezyły, co było dalej nie wiem. Myslę że maja szansę bytować w takim stawiku, ale beda wymagały opieki zimą. Odsniezanie tafli, częste robienie duzych przerębli (robiłem to motorową piła do drewna) a nawet pompowanie powietrza pod lód.
[2011-10-25 22:00]dzieki za pomoc!!:) tolpyge wlasnie w moich regionach ciezko;/predzej amura...tez sie bedzie nadawal nie??jutro jade po linki karpie amury i mam nadzieje ze po te jesiotrki...:)pozdrawiam!!
[2011-10-26 07:57]
jak masz bardzo zarośnięty staw to lepiej sobie dać spokój z jesiotrem chyba że jakąś większa sztuką dużo jesiotrów ginie w stawie zaplątując się w roślinność jest to ryba denna i musiał byś go dokarmiać samemu będzie mu ciężko znajdować pokarm a w dodatku gdy jest tam dużo innych gatunków ryb będzie miał mało pokarmu i przyrost będzie bardzo mały ale zawsze możesz wpuścić jakiegoś i zobaczysz co się będzie działo ;) Pozdrawiam
[2011-11-03 07:04]
jak masz bardzo zarośnięty staw to lepiej sobie dać spokój z jesiotrem chyba że jakąś większa sztuką dużo jesiotrów ginie w stawie zaplątując się w roślinność jest to ryba denna i musiał byś go dokarmiać samemu będzie mu ciężko znajdować pokarm a w dodatku gdy jest tam dużo innych gatunków ryb będzie miał mało pokarmu i przyrost będzie bardzo mały ale zawsze możesz wpuścić jakiegoś i zobaczysz co się będzie działo ;) Pozdrawiam
:) [2011-11-03 15:36]
Witam,
Kilka lat temu byłem w woj. świętokrzyskim u pewnego bardzo zamożnego znajomego, który nie mając jak zagospodarować oczko wodne wpuścił tam ozdobne czerwone pstrągi (nazwy nie znam) i metrowe jesiotry. Rzeczywiście woda była przejrzysta, i napowietrzana, o filtrację, czy uzdatnianie nie pytałem, ale zapewne również. Oczko było znacznie mniejsze niż podawane powyżej. Ilości pstrąga to jakieś 40-50 szt. półmetrówek i 8-10 szt jesiotra. Była to tzw. druga tura, wcześniej podobno piorun strzelił w słup znajdujący się w pobliżu oczka i zabił wszystkie ryby. Wg. mojej najlepszej wiedzy wszystko karmione było kulkami proteinowymi. Rybki od czasu do czasu uatrakcyjniały swoją obecnością grillowe specjały. Nie mam obecnie kontaktu z owym znajomym. [2013-06-03 20:12]