Zaloguj się do konta

Jesiotr w Warcie?

utworzono: 2011/04/30 00:52
porenut

Przypadkowo, jadąc pociągiem, podsłyszałem rozmowę dwóch wędkarzy. Jeden chwalił się, że niedawno złapał w Warcie jesiotra (w środkowym biegu).
Często wędkuję w tej rzece. Rzeczywiście, oczyściła się nieco w ostatnich latach. Ale o istnieniu takich ryb, to ja już zapomniałem.
Jak myślicie: - facet zmyślał? Czy to może byc prawda?
[2011-04-30 00:52]

Nic mnie nie zdziwi. Piranie wędkarze łapali w Wiśle, jeziorach, rzeczkach, to i jesiotr w Warcie jest prawdopodobny, czemu nie, zwłaszcza po powodziach, które zalewały stawy, jeziorka, komercje etc. [2011-04-30 09:28]

Ostatnimi laty było w całej Polsce trochę zarybień jesiotrami ostronosymi, dodatkowo doszli uciekinierzy ze stawów hodowlanych więc nie powinno dziwić złapanie tej rybki. A największe oficjalne zarybienia były na mojej Drwęcy;) [2011-04-30 17:20]

Dariusz6911

https://www.youtube.com/pzworgpl#p/u/2/Ur7cye5fp84  Jesiotr mnie interesuje bardzo . Duże sięrobi przy współpracy z Niemcami  by ten gatunek przywrócić a wszystko idzie w dobrym kierunku . A co do Warty to jest to prawdą bo rzeki na pomorzu jak Drwęca itd oraz dużo tych co wpada do Odry Wisły jest Jesiotrem zarybiane już od wielu lat . Również zapory na Wisłe i odrze maja być usuwane (mieć obejscia czy jakoś tak by ryba mogła płynąć dalej [2011-06-02 11:09]