Jesień biała ryba z gruntu porady.
utworzono: 2011/09/20 19:22
Witam.
Szukam informacji i porad na temat połowu białej ryby jesienią, metodą gruntową. Jak wiadomo jesień to głównie drapieżnik ale czy można poszaleć z karpiami, linkami, leszczami, płociami?
Jakie stosować przynęty?
Jaka pogoda wg was jest najlepsza?
Rano,wieczór czy może cały dzień?
Wszelkie porady mile widziane.
pozdrawiam :) [2011-09-20 19:22]
Witam.
Szukam informacji i porad na temat połowu białej ryby jesienią, metodą gruntową. Jak wiadomo jesień to głównie drapieżnik ale czy można poszaleć z karpiami, linkami, leszczami, płociami?
Jakie stosować przynęty?
pozdrawiam :)
Dlaczego jesień to drapieżnik,dlatego że prasa pisze o szczupakach i sandaczach? Biała ryba też musi pojeść przed zimą,wiosną przystąpią do tarła,muszą się przygotować.
Jesień już nie dzieli wędkarskiej doby na poranki i wieczory,dobre brania mogą być przez cały dzień.
[2011-09-20 19:52]
Witam.
Jakie stosować przynęty?
pozdrawiam :)
Dlaczego jesień to drapieżnik,dlatego że prasa pisze o szczupakach i sandaczach? Biała ryba też musi pojeść przed zimą,wiosną przystąpią do tarła,muszą się przygotować.
Jesień już nie dzieli wędkarskiej doby na poranki i wieczory,dobre brania mogą być przez cały dzień.
Leszcz i płoć to ryba, która praktycznie bierze cały rok , nawet spod lodu . Lin jest mniej aktywny ale nie powiedziane, że sie nie trafi. [2011-09-20 19:59]
Czemu tylko dzień ? Ja ostatnio brania leszczy miałem w nocy, a w dzień brały płocie. Za kilka dni planuje wypadzik i też na nockę. W zeszłym roku też leszczyki ładnie brały we wrześniu,właśnie w nocy, a i w pazdzierniku też.
[2011-09-20 20:17]Czemu tylko dzień ? Ja ostatnio brania leszczy miałem w nocy, a w dzień brały płocie. Za kilka dni planuje wypadzik i też na nockę. W zeszłym roku też leszczyki ładnie brały we wrześniu,właśnie w nocy, a i w pazdzierniku też.
Dzień bo kolega pytał rano ,wieczorem czy cały dzień.Początkujący i zapewne młody kolega na noce sie nie wybierze.Zresztą zaraz prawdziwa jesień,wtedy większość w nocy ogląda telewizję a nie łowi.
[2011-09-20 20:27]
Kazda pora jest odpowiednia jesli trafisz dobrze to polapiesz. Biora ladne karpie kolo Kiezmarka na Wisle , leszcze kolo Bialej Gory, nidlugo ruszy sie mietus. Ploc przez caly rok tylko wytrwalosci i czasu. Pozdrawiam. A pora mysle ze kazda jest odpowiednia . Czy to rano czy w poludnie czy tez wieczor a takze noc. Probowac trzeba zawsze.
[2011-09-20 20:48]
Dzień bo kolega pytał rano ,wieczorem czy cały dzień.Początkujący i zapewne młody kolega na noce się nie wybierze.Zresztą zaraz prawdziwa jesień,wtedy większość w nocy ogląda telewizję a nie łowi.
Hehe młody to ja już nie jestem i już parę nocek zaliczyłem, ale początkujący owszem choć połknąłem już chyba bakcyla na amen :) I wszelkie informacje nie tylko o dniach mile widziane.
Dzięki wszystkim za porady. Jeszcze z tego co słyszałem jesienią preferowane są przynęty "mięsne" zgadzacie się z tym z waszego doświadczenia?
[2011-09-21 08:02]