Jazgarz w rejestrze połowów

/ 106 odpowiedzi / 5 zdjęć

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

kick

witam kolegów mam parę uwag otóż jazgarz jest zaliczany do chwastów tak jak kiedyś okoń,jest to ryba zaliczana do bezwartościowych ,bez wymiaru i okresu ochronnego więc takiej ryby nie wpisujemy do rejestru.każdą rybę którą wpisujemy do rejestru musi mieć wymiar ochronny określony w regulaminie każdy okręg ma swój wewnętrzny regulamin w którym jest napisane na  jakie gatunki obowiązują wymiary ochronne i ilości sztuk jakie można zabrać.Ja jestem z Krakowa i umnie jest inny wymiar ochronny szczupaka niż w amatorskim , dotyczy to wielu gatunków i polecam przeczytać swój wewnetrzny regulamin i wszystko będzie ok. pozdrawiam

Jakiż to wspaniały dokument i przez kogo podpisany zalicza jazgarza do chwastów?

U mnie się wpisuje do rejestru każdą rybę którą się bierze czy trzyma na przynętę ,a jako że nie zaliczam jazgarza do "bezwartościowego chwastu" też go wpisuję.

Tragedia,ryby dla wędkarzy to chwast.

zgadzam się z kolegą

(2012/04/21 11:35)

PanSawik

A ja trochę wrócę wstecz i pokażę instrukcję z Mazowieckiego (nie wiem jak to wyjdzie, bo skaner mi padł i nie mogę pokazać jak to w oryginale wygląda)

Instrukcja wypełniania rejestru połowu wędkarskiego
1. Wędkarz zobowiązany jest po przybyciu na łowisko;
a) przed rozpoczęciem wędkowania wpisać:
- datę i łowisko (akwen i najbliższą miejscowość np.
Wisła/Otwock)
b) po zakończeniu wędkowania wpisać do rejestru tylko te ryby, które
zabieramy z łowiska
, podając:
- gatunek, liczbę sztuk, masę w kg. z dokładnością do 0,1 kg np.:

(tu jest przykładowa tabelka)
Data  - Łowisko             - Gatunek   - Liczba(szt.) - Masa(kg.)
01.06 - Wisła/Otwock     - okoń        - 3               - 0,5
                                    szczupak  - 1               - 2,0
03.06 - Narew/Rzędziany - płoć        - 5               - 0,5

2. Jeżeli rejestr zostanie wypełniony przed końcem sezonu, wędkarz
winien niezwłocznie pobrać kolejny rejestr.
3. Wypełniony rejestr należy zdać przy dokonaniu opłat na następny
sezon.

I to jest wszystko. Nie żadnej numeracji łowisk, gatunków, nic o wcześniejszym wpisywaniu limitowanych sztuk, tylko prosto i przejrzyście, a na koniec jeśli coś zabierasz to wtedy wpis.
I w tej sytuacji chyba nikt nie ma prawa zabronić przetrzymać ryb do końca połowów w siatce, bo przecież mogę zdecydować się, czy coś zabieram, czy też nie dopiero na koniec łowienia.

A swoją drogą bardzo dobra jest zupa z jazgarzy. Polecam (2012/04/21 12:59)

u?ytkownik16322

Ludzie na litość Boską odpuśćcie już sobie z tym jazgarzem jako i ja wam odpuszczam.Po takiej lekturze człowiekowi ryb się odechciewa. Julian (2012/04/22 16:20)

MEGAPIOTR

Roxola równa babka z ciebie i przepisy znasz hoho.Nie daj się cwaniakom podmieniać ryb w siatce nie można i już.pozdrawiam .Zapraszam na wspólne wędkowanie Turawa Rybnik Dziećkowice  (2012/04/22 20:00)

adler

Roxola równa babka z ciebie i przepisy znasz hoho !

Właśnie jak to młodzież mówi : Olka to git laska .

(2012/04/22 21:07)