Jazgarz w rejestrze połowów

/ 106 odpowiedzi / 5 zdjęć

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

Roxola

Po zakończeniu wędkowania, ryby przeznaczone do zabrania wędkarz ma obowiązek wpisać do rejestru..... itd

Czy w Twoim rejestrze również tak pisze ? (2012/03/29 16:30)

Pitbul

Kolego @palealex :)zajrzyj na stronę nr 2 tego tematu - tam jest scan rejestru dolnośląskiego
#446421wysłano: 2012/03/21 15:19

Masz jakiś inny rejestr ? Czy opierasz się na jakichś mocno wirtualnych danych ?Zajrzyj do swojego rejestru, poczytaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd.PozdrawiamT. (2012/03/29 16:31)

palealex

jeżeli ma Pan 4 sztuki karpia w siatce a limit jest 3 za to jest mandat( przekroczenie limitu)i nie  ma podmiany ryb ze względu na długość ryb dlatego ze po złowieniu każdego karpia wpisuje się odraz długość ( wagę można później) chyba ze chce Pan podmieniać na takie same długości rybwiec nie ma takiej możliwości żeby podmieniać ryby w siatce

Kolego też tak myślałam, jednak w innych Okręgach jest inaczej...
Czytając poprzednie posty dojdziesz do tego tak jak ja...

nie ma takiej możliwości chyba że w innych okręgach nie mandatów  za to  a powinny byćalbo jeszcze nikt nie był kontrolowany i  dlatego takie głupoty wypisują a najlepiej to sprawdzić samemu ( trzymać 4 karpie w siatce jak jest limit 3 i czekać na kontrole hi hi ) oni  szybko wyjaśnią problem hi hi (2012/03/29 16:34)

Roxola

Po zakończeniu wędkowania, ryby przeznaczone do zabrania wędkarz ma obowiązek wpisać do rejestru..... itd

Czy w Twoim rejestrze również tak pisze ?

Ponawiam pytanie. (2012/03/29 16:36)

palealex

Kolego @palealex :)zajrzyj na stronę nr 2 tego tematu - tam jest scan rejestru dolnośląskiego
#446421wysłano: 2012/03/21 15:19

Masz jakiś inny rejestr ? Czy opierasz się na jakichś mocno wirtualnych danych ?Zajrzyj do swojego rejestru, poczytaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd.PozdrawiamT.

zwracam honor kol Pit bull ma racje
pokiełbasiło mi się ponieważ łowie tez w opolui tam rejestr trochę inaczej wygląda wiec dlatego myślałem ze są podobne a tak nie jest  wiec sorki:) (2012/03/29 16:51)

Bernard51

Skoro to byla pomylka popros Modera o wykreslenie wczesniejszuch Twoich postow bo sa nie na miejscu  w chwili kiedy to zrozumiales Kol.palealex-wypadalo by! (2012/03/29 17:04)

Roxola

Jestem za pozostawieniem wszystkich postów, na tym właśnie polega dyskusja.
Pozdrawiam (2012/03/29 17:08)

palealex

Skoro to byla pomylka popros Modera o wykreslenie wczesniejszuch Twoich postow bo sa nie na miejscu  w chwili kiedy to zrozumiales Kol.palealex-wypadalo by!

napisałem żeby usunąć
pomyłka wynikała z tego ze co roku te rejestry są zmieniane i co okręg to inne rejestry oraz inny regulamin ich wypisywania a to początek sezonu :) (2012/03/29 17:12)

Roxola

A to źle, ponieważ niewielu potrafi się przyznać do błędu, jednak wielu je popełnia i w nich uparcie trwa. (2012/03/29 17:16)

zbig221

witam kolegów mam parę uwag otóż jazgarz jest zaliczany do chwastów tak jak kiedyś okoń,jest to ryba zaliczana do bezwartościowych ,bez wymiaru i okresu ochronnego więc takiej ryby nie wpisujemy do rejestru.każdą rybę którą wpisujemy do rejestru musi mieć wymiar ochronny określony w regulaminie każdy okręg ma swój wewnętrzny regulamin w którym jest napisane na  jakie gatunki obowiązują wymiary ochronne i ilości sztuk jakie można zabrać.Ja jestem z Krakowa i umnie jest inny wymiar ochronny szczupaka niż w amatorskim , dotyczy to wielu gatunków i polecam przeczytać swój wewnetrzny regulamin i wszystko będzie ok. pozdrawiam (2012/03/29 19:05)

Roxola

Regulamin wewnętrzny w danym Okręgu może zaostrzyć przepisy obowiązujące w całej Polsce,
jednak nie mogą ich złagodzić.
Z tego co piszesz wnioskuję, że szczupak w Twoim Okręgu ma wymiar większy niż 50cm.
W moim Okręgu czyli Katowice również są obostrzenia... też wiele, oraz na poszczególnych zbiornikach. (2012/03/29 19:19)

ryukon1975

witam kolegów mam parę uwag otóż jazgarz jest zaliczany do chwastów tak jak kiedyś okoń,jest to ryba zaliczana do bezwartościowych ,bez wymiaru i okresu ochronnego więc takiej ryby nie wpisujemy do rejestru.każdą rybę którą wpisujemy do rejestru musi mieć wymiar ochronny określony w regulaminie każdy okręg ma swój wewnętrzny regulamin w którym jest napisane na  jakie gatunki obowiązują wymiary ochronne i ilości sztuk jakie można zabrać.Ja jestem z Krakowa i umnie jest inny wymiar ochronny szczupaka niż w amatorskim , dotyczy to wielu gatunków i polecam przeczytać swój wewnetrzny regulamin i wszystko będzie ok. pozdrawiam

Jakiż to wspaniały dokument i przez kogo podpisany zalicza jazgarza do chwastów?

U mnie się wpisuje do rejestru każdą rybę którą się bierze czy trzyma na przynętę ,a jako że nie zaliczam jazgarza do "bezwartościowego chwastu" też go wpisuję.

Tragedia,ryby dla wędkarzy to chwast. (2012/03/29 19:22)

Diablo

witam kolegów mam parę uwag otóż jazgarz jest zaliczany do chwastów tak jak kiedyś okoń,jest to ryba zaliczana do bezwartościowych ,bez wymiaru i okresu ochronnego więc takiej ryby nie wpisujemy do rejestru.każdą rybę którą wpisujemy do rejestru musi mieć wymiar ochronny określony w regulaminie każdy okręg ma swój wewnętrzny regulamin w którym jest napisane na  jakie gatunki obowiązują wymiary ochronne i ilości sztuk jakie można zabrać.Ja jestem z Krakowa i umnie jest inny wymiar ochronny szczupaka niż w amatorskim , dotyczy to wielu gatunków i polecam przeczytać swój wewnetrzny regulamin i wszystko będzie ok. pozdrawiam

Litości... i jak tu ma być dobrze? Jazgarz to chwast??? i jeszcze poucza innych żeby czytali, jak sam pojęcia nie ma o czym pisze. Tak, każdy okręg może mieć swój regulamin... ale tylko i wyłącznie ostrzejszy niż RAPR. (2012/03/29 19:28)

Pitbul

Alek Respect. Ja też się kilka razy na tym forum pomyliłem i podobnie jak Ty nie mam problemu z przyznaniem się do błędu. Jeszcze raz Szacunek dla Ciebie.PozdrawiamTomek (2012/03/30 22:33)

krotki

Celowo napisałem o tej podmianie w siatce aby wywołać dyskusję i się udało.Chodziło mi o to ,że na forum spotyka się wiele interpretacji tego samego przepisu,a po zapoznaniu się z opiniami innych forumowiczów upewniam się czy miałem rację czy nie.Wolę się tego dowiedzieć od WAS niż od strażnika na łowisku.Mirosław z okręgu Wałbrzych. (2012/04/01 00:12)

Waldi Fish

Z drugiej strony w niektórych okolicach, gdzie pełno jazgarzy, wpisywanie każdej takiej sztuki do rejestru spowodowałoby, że połowę czasu wędkowania zajmowałoby wpisywanie jazgarzy i rejestry te trzeba by często wymieniać. (2012/04/01 09:26)

Diablo

Z drugiej strony w niektórych okolicach, gdzie pełno jazgarzy, wpisywanie każdej takiej sztuki do rejestru spowodowałoby, że połowę czasu wędkowania zajmowałoby wpisywanie jazgarzy i rejestry te trzeba by często wymieniać.

A po co wpisywać? Nie zabierasz - wypuszczasz od razu - nie wpisujesz. Proste. (2012/04/01 10:03)

Waldi Fish

Oczywiście, że proste, jak również fakt, że wypuszczanie jazgarzy do wody spowoduje, że  w niedługim czasie ten gatunek będzie dominować w zbiorniku. (2012/04/01 10:10)

ryukon1975

Z drugiej strony w niektórych okolicach, gdzie pełno jazgarzy, wpisywanie każdej takiej sztuki do rejestru spowodowałoby, że połowę czasu wędkowania zajmowałoby wpisywanie jazgarzy i rejestry te trzeba by często wymieniać.

A po co wpisywać? Nie zabierasz - wypuszczasz od razu - nie wpisujesz. Proste.

Zgadza się u mnie wpisuje się tylko ryby które się zabiera z łowiska.

Jeśli ktoś bierze jazgarze to wpisuje tylko pierwszego (wypełniając tylko rubrykę gatunek pisze jazgarz) ,potem kolejne wrzuca do siatki.
Po zakończeniu łowienia ma wszystkie jazgarze policzyć i zmierzyć.
Wtedy należy wpisać ilość jazgarzy,wyjąc kalkulator i wyciągnąć średnią długość i ją też wpisać.:)
Śmieszne?
Nie prawdziwe. (2012/04/01 10:11)

Waldi Fish

Słuszna uwaga. Tylko, jeśli jest to prawdziwe, to również śmieszne. (2012/04/01 10:13)

Diablo

Oczywiście, że proste, jak również fakt, że wypuszczanie jazgarzy do wody spowoduje, że  w niedługim czasie ten gatunek będzie dominować w zbiorniku.

To co w takim razie proponujesz robić ze złowionymi jazgarzami? (2012/04/01 10:16)

Waldi Fish

Muszę przyznać, że tutaj mi zadałeś ćwieka.
Bo z jednej strony nie polecam sposobu stosowanego przez niektórych wędkarzy, polegającego na wyrzucaniu jazgarzy na brzeg, gdzie ryby te zdychają cierpiąc, co kłóci się z moim poczuciem humanitaryzmu. Z drugiej strony wpuszczanie ich z powrotem do zbiornika, grozi tym, o czym pisałem wyżej. Z trzeciej strony, o ole jest takowa (haha), nie chciałbym tracić mnóstwo czasu nad wodą licząc, mierząc, ważąc te jazgarze, aby zadośćuczynić regulaminom, bo nad wodą jest wiele przyjemniejszych zajęć. Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów w tej materii podsunie jakieś rozwiązania, które zadośćuczyniłyby podanym warunkom? (2012/04/01 10:31)

ryukon1975

Słuszna uwaga. Tylko, jeśli jest to prawdziwe, to również śmieszne.

Do tego dążyłem.:)
"Włatcy" z mojego Okręgu którzy ustalali ten regulamin wypełniania rejestru zadbali żebym miał się z czego pośmiać nad wodą.:)
Aaaa i zabrał kalkulator,choć i tak nie wiem z jaką dokładnością ma być wyciągnięta ta średnie piszę do dziesięciu miejsc po przecinku.Ale w razie .... mogę się zdziwić iż niezbyt się przykładam.:) (2012/04/01 10:33)

Waldi Fish

Ciekawy jestem, w jaki sposób "Włatcy" z Twojego Okręgu którzy ustalali ten regulamin wypełniania rejestru, sami go wypełniają? (2012/04/01 10:38)

zbig221

Witam ,trochę sprecyzuję moją odpowiedz.Pisząc chwasty miałem na myśli ryby, które dominują w akwenie i wcale nie jest to mile widziane ,gdyż inne gatunki nie mają prawa bytu.Szanuję ryby każdego gatunku nie mam problemu z wpisywaniem ich do rejestru, ponieważ nie zabieram żadnych ryb z łowiska bo wędkarstwo traktuję jak hobby a nie sklep z rybami.Każdą złowioną rybę staram się wypuścić do wody w jak najlepszej kondycji. pozdrawiam (2012/04/21 03:21)