Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
W Katowickim również jest rubryka waga. I słusznie hafeed zauważyłeś, odnośnie ograniczenia wagowego dla drobnicy. W RAPR jest zapis, że należy mieć przyrząd do wyciągania haczyków, ale nie ma ani słowa o konieczności posiadania wagi. Więc albo masz wagę, albo wrzucone do siatki ryby ważysz 'na oko'.
I nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Czy SSR, PSR, Policja itd podczas kontroli mają wagę?
Chyba nie mówisz do mnie ?Ja nie pokazywałem nikomu żadnego leszcza. A już na pewno nie martwego.Co do wagi, wychodzi na to, że nie jest konieczna.Cytat z zezwolenia / strona 29, podpunkt "c" / Po złowieniu następujących gatunów ryb: Leszcz - 03, Okoń -15, Płoć - 17, "Inne" - 19, Ukleja - 21, Krąp - 22, Karaś -23 wpisuję się do rejestru symbol gatunku, liczba zabranych ryb i waga może być dokonana po opuszczeniu łowiska.
Może być, ale nie musi. Więc nie ma obowiązku ani wpisywania wagi, ani ilości złowionych ryb. Dobrze rozumiem ?
Krzysiek, no to już zależy czego wymagają dodatkowe przepisy danego Okręgu. W moim nie ma takiego obowiązku, aby wpisywać ryby bezpośrednio po złowieniu, ale tylko te zabierane, już po zakończeniu łowienia, a wagę nawet orientacyjną, nawet w domu już po powrocie, ale niekoniecznie. W rejestrze u nas musi być tylko wpisana data i łowisko przed rozpoczęciem wędkowania, a reszta formalności (jakie ryby i ile) po zakończonym łowieniu i TYLKO te zabierane do domu. (2012/03/21 13:28)![]()
Romuald55
Rubryka waga jest chyba w każdym rejestrze.Wielu wędkarzy polujących na duże ryby posiadają wagi,więc mogą ją wpisać.Oczywiście jeśli taka ryba trafia na stół.Jeśli się nie waży to wagę ocenia się szacunkowo na podstawie długości.
Proszę mi wierzyć,że dane z rejestrów choć w wielkim przybliżeniu dają jakieś pojęcie na temat danego łowiska.Nie będę robił wywodów na ten temat ,ale z całą odpowiedzialnością i wiedzą ichtiologiczną mogę stwierdzić że gdyby rejestry były prowadzone przez ostatnie 30 lat to dziś nasze wody byłyby bardziej rybne niż są. (2012/03/21 13:36)![]()
adler
U nas w okręgu opolskim jest rubryka " waga " .
Lecz jej wypełnienie możemy wykonać w domu . Przedstawiam fotkę aktualnego " Zezwolenia na amatorski połów ryb wędką " , powinno być widać na fotce zaznaczone na czerwono .
Pozdrawiam .
(2012/03/21 14:00)![]()
adler
Jeszcze raz , coś zdjęcie nie wskoczyło . (2012/03/21 14:02)![]()
JOPEK1971
A co z wpisywaniem ryb przeznaczonych na żywca? (2012/03/21 14:33)![]()
u?ytkownik107212
Jazgarz przeznaczony do zabrania - to ryba , która musi być wpisana do rejestru . Wszystkie ryby wpisuje się do rejestru. Własnym sumptem - można nawet uwzględnić te ,które się wypuszcza - zaznaczając już całkiem od siebie -wypuszczona ( w rubryce waga ). Moje wpisy do rejestru połowów są w 100% uczciwe. Nie wiem czy PZW jest wobec mnie tak rzetelny jak ja wobec procedur i dyrektyw zarządzonych przez tę organizację. (2012/03/21 14:37)![]()
adler
Jeszcze raz , coś zdjęcie nie wskoczyło .Przepraszam , nie mogę wkleić fotki , wyskakuje ciągle " Niewłaściwy plik jpg. " . Kicha nie mam programu do takich zadań . Szybka podpowiedź ? Jakiś program do zmiany plików jpg na inne . Najlepiej w polskiej wersji .
(2012/03/21 14:40)![]()
pawelz
Paint :)
Moze nie najlepszy ale masz w systemie (jesli stosujesz Windowsa). (2012/03/21 14:46)![]()
Pitbul
Zanim się wypowiem podwieszam 2 obrazki Adlera: (2012/03/21 15:10)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
![]()
Pitbul
(2012/03/21 15:11)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
![]()
Roxola
Chyba nie mówisz do mnie ?Ja nie pokazywałem nikomu żadnego leszcza. A już na pewno nie martwego.Co do wagi, wychodzi na to, że nie jest konieczna.Cytat z zezwolenia / strona 29, podpunkt "c" / Po złowieniu następujących gatunów ryb: Leszcz - 03, Okoń -15, Płoć - 17, "Inne" - 19, Ukleja - 21, Krąp - 22, Karaś -23 wpisuję się do rejestru symbol gatunku, liczba zabranych ryb i waga może być dokonana po opuszczeniu łowiska.
Może być, ale nie musi. Więc nie ma obowiązku ani wpisywania wagi, ani ilości złowionych ryb. Dobrze rozumiem ?
_________________________________________________________________________________________________
Zobaczcie... wycinek zdania "waga może być dokonana po opuszczeniu łowiska". a na dwa sposoby może być
interpretowany. Ja rozumie to tak... Nie musisz robić tego na łowisku, ale możesz w domu.
Czyli zupełnie inaczej jak zrobił to Krzysztof (89krzysztof) (2012/03/21 15:16)![]()
Pitbul
Więc jeszcze raz.....Popatrzcie na powyższy rejestr rejestr (ze szczególnym uwzględnieniem punktu numer 2 z instrukcji wypełniania)i porównajcie z rejestrem obowiązującym w Okręgu jeleniogórskim, wrocławskim, legnickim i wałbrzyskim.....Nie wiem jaki rejestr (Zezwolenie) dostał Kolega @Romuald55, ale z mojego nie wynika abym musiał (cytacik):"Kolego Pitbul,ryby objęte limitem wpisuje się do rejestru bezpośrednio po włożeniu ich do siatki.Pozostałe po zakończeniu łowienia."
(2012/03/21 15:19)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.