3-15 g. 210 cm. Smoka na nią wyciągniesz i dzika utłuczesz :-)))O, i to jest potwierdzenie moich zastrzeżeń. Zaopatrując się w wędzisko CW 3-15g nie zamierzam nim łowić smoków, ani ubijać dzików. Ono ma mi służyć do łowienia kleni, dużych okoni, ewentualnie powinno wytrzymać przyłów średniego sandacza lub szczupaka, a jak będzie zbyt duży, to linka o odpowiedniej mocy powinna być najsłabszym elementem zestawu i uchronić go od awarii, tylko gdzie jest ta granica?
Nie wiem czy zanizają ciężar wyrzutu, ale kilka szczytówek innych firm już złamałem, mikado nie pęka. (...)
Górna granica cw to nie granca wytrzymałości kija ale ciężaru przynęty którą można komfortowo rzucić.Jak dla mnie tak logicznie rzecz biorąc górne c.w. to właśnie górna granica ciężaru, którym można rzucać komfortowo mniej lub bardziej i nie należy jej przeciążać o więcej jak powiedzmy 10 procent bo i po co ? Aby psuć sobie radochę z wędkowania ? I nie piszę tu o przynęcie 3 gramy cięższej od zakładanego c.w. Zgadzam się także, iż to nie jest granica wytrzymałości wędziska. Zacięcie ryby większej jak 5 kg. o ile tylko jest dobrze zacięta bez problemu do podbieraka zostanie dociągnięta na patyku o c.w. do 18 czy 20 g. :-)
MIKADO podobnie jak DRAGON celowo zaniżają CW i ewentualne informacje o mocy kijków co jest o tyle korzystne marketingowo, że ich wędziska są uważane za bardzo mocne i niezniszczalne. Osobiście wolę gdy producent/dystrybutor nie kłamie w celach agresywnej reklamy. Dla tego wybieram kijki SHIMANO, KONGERA i JAXONA.