Jaxon Inspiral Spiral Pole 7000 i amortyzator

/ 10 odpowiedzi
Cześć!!! Zamierzam kupić bata jaxon Inspiral spiral 7m. Czy watro założyć na nim amortyzator??? czy po prostu dokupić elastyczną wklejaną szcztytówke???nie jestem pewny tego bata jak możecie to powiedzcie coś o nim.. a może macie jakieś inne propozycje?
okonek09

bat będzie typowo na zawody...dodam że do dyspozycji mam max.250 zł... (2014/08/12 19:35)

u?ytkownik102837

Jeśli na zawody to pewnie na drobnice dlatego odradzam kupno amortyzatora ponieważ opóźnia on hol a na zawodach liczy się szybkość. Dlatego najlepsza jest pusta szczytówka bądź ewentualnie wklejka.

Pozdrawiam Boczny Trok (2014/08/12 20:31)

Jędrula

Jeśli na zawody to pewnie na drobnice dlatego odradzam kupno amortyzatora ponieważ opóźnia on hol a na zawodach liczy się szybkość. Dlatego najlepsza jest pusta szczytówka bądź ewentualnie wklejka.

Pozdrawiam Boczny Trok

Co Ty pleciesz ?! Żadna guma nie opóźnia holu ! Widać , że nigdy nie łowiłeś z gumą .

Autor , jeżeli w Twoim łowisku spodziewasz się większych ryb to oczywiście amortyzator jest nieodzowny .

(2014/08/12 20:45)

u?ytkownik102837

Nic nie plete a gumę posiadam w bacie tylko że tym przeznaczonym na większe ryby ponieważ moim zdaniem tylko tam jest ona potrzebna. A co do gumy na zawody to mam racje ponieważ na zawodach na których ktoś nastawia się na drobnice guma  jest niepotrzebna, niewskazana i oczywiście niewygodny. Drobnice holuje się szybciej na pustą szczytówkę a na dodatek lepiej jest ją podbierać na klatę i z tym na pewno się zgodzisz, Prawda? Guma pod ciężarem nawet małej ryby ma swoją prace co wszystko spowalnia. (2014/08/12 21:04)

Jędrula

Nic nie plete a gumę posiadam w bacie tylko że tym przeznaczonym na większe ryby ponieważ moim zdaniem tylko tam jest ona potrzebna. A co do gumy na zawody to mam racje ponieważ na zawodach na których ktoś nastawia się na drobnice guma  jest niepotrzebna, niewskazana i oczywiście niewygodny. Drobnice holuje się szybciej na pustą szczytówkę a na dodatek lepiej jest ją podbierać na klatę i z tym na pewno się zgodzisz, Prawda? Guma pod ciężarem nawet małej ryby ma swoją prace co wszystko spowalnia.

Człowieku , ja nie chce podważać Twoich kompetencji ani w jakikolwiek sposób Cię kompromitować ale ściemniasz tak , że aż trzeszczę posady tego portalu . Przy małej rybie , dobrze naciągnięta guma w tyczce czy bacie nie ruszy się nawet o centymetr . To co napisałeś utwierdziło mnie w przekonaniu , iż jesteś wędkarzem YT-bowym - teoretykiem nie mającym większego pojęcia o praktycznym wędkowaniu . Wybacz tą personalna wycieczkę ale takie jest moje zdanie .

(2014/08/12 21:12)

u?ytkownik102837

Rozumiem twoją opinie na ten temat. Ale pozwolę sobie podać przykładowy film górka : https://www.youtube.com/watch?v=PUl4XIyEyq4 na kórym ałtor łowi małe ryby na bata bez gumy. I właśnie podbieranie takich ryb na bacie z gumą jest bezsensu ponieważ guma i tak pod ciężarem ryby ma swoją prace i utrudnia szybkościowe łowienie oraz podbieranie. Dla mnie  używanie gumy na takie ryby to nieporozumienie. Nie chce wytwarzać niepotrzebnych spięć dlatego poczekam na inne komentarze internautów. (2014/08/12 21:23)

u?ytkownik102837

Pozwole sobie przytoczyć wypowiedz jednego z kolegów wędkarzy umieszczonych w internecie, tak żeby nie było że to tylko moje widzimisię.

,,
powiem jak wygląda sprawa od strony sportowej bo Kolega podkreślił takowe rozwiązanie

mamy 3 opcje w batach :
- szczytówka wklejka (ogranicza spady drobnicy-ale lekko spowalnia hol przy bardo intensywnych braniach) niezastąpiona do najcieńszych żyłek
- szczytówka pusta w przypadku mikado taka jest standardowa (niezastąpiona gdy ryby żerują bardzo intensywnie i łapiemy je na klatę (do reki bez podbieraka) na grubszą żyłkę Po prostu rybę "wyrywamy z wody" szybciej niż wklejką
- zbrojenie w gumę - pomijając moja osobistą niechęć do tego typu rozwiązania wysilę się by być obiektywny
najpierw plusy :
- potencjalnie pozwoli nam wyholować większą rybę niż bez
- może przy odpowiednim uzbrojeniu ograniczać spady drobnicy (ale to wymaga cienkich gum czyli wyklucza agrument nr 1)
minusy:
- sama praca gumy .... guma została pierwotnie zaadoptowana do tyczki w celu pracy podczas gdy kąt kij-zestaw jest rozwarty w trakcie wycofywania tyczki , w bacie ten kąt podczas holu jest ostry co utrudnia pracę gumie , teleskopowe składy wyginającego się wędziska trą gumę wewnątrz blanku, praca i cofanie gumy jest utrudnione
- mniejsza kontrola podczas holu (długość kija + wyciągnięta guma)
- lądowanie ryby (jw bat z 7m żyłki+wyciągnięta guma = konieczność operowania długim podbierakiem do tego dodajmy trudniejsze warunki brzegowe i mamy zagwozdkę gotową)

czy warto ? wg mnie nie. bat służy szybkościowemu połowowi drobnicy, montowanie gumy, by mieć ew szanse na większy bonus - nie rekompensuje strat w szybkości połowu jakie stosowanie gumy spowoduje. Z resztą taki bonusik buszujący bez kontroli (zestaw + wyciągnięta guma) bez gwarancji ze go wyciągniemy - może narobić więcej szkód płosząc nasz podstawową rybkę niż szybkie zerwanie zestawu.

Polecam dokupienie wklejki i stosowanie naprzemienne z pusta szczytówką zależnie od warunków. Przy drobnej rybce na dodatek słabo żerującej i źle reagującej na grubsze linki wklejka jest niezastąpiona. Natomiast gdy ryby pobierają pokarm bardzo intensywnie i liczy się szybkość pracowania wędką przy żyłkach 0.12 i grubszych i braniu rybek na klatę - jak najbardziej szczytówka pusta-rurka.
W razie sporych szans na ew bonus - polecam po prostu niższe, tanie modele batów kompozytwych z duża zawartością szkła - i żyłki 0.20+ (szybki nie płoszący tak całego stanowiska hol siłowy)

PS- Tournament to bardzo przyzwoity bat - nie posiadający konkurencji w tym przedziale cenowym, ciut wolniejszy od UV za to mocniejszy. Dobry zakup.
Jeśli Kolega mimo to będzie montował gumę - doradzam dokupienie szczytówki pod ten cel bowiem montaż na oryginalnej grozi utratą gwarancji.
(2014/08/12 21:29)

okonek09

a możesz powiedzieć coś o tym bacie (mikado Turnament) ???... wiem właśnie zamierzałem po kupnie bata, zakupić 2 puste jedna do gum, 2 "na klade" , 1 wklejke (przy tym modelu jaxona jest pełna więc dlatego 2puste (2014/08/13 08:11)

Roach Shop

Jestem posiadaczem mikado tournament w długości 7m, i mogę ci go szczerze polecić.

Nie miałem nigdy w rękach starszej wersji tego modelu, a przez wielu uważanej za znacznie lepszą wersję od tej obecnej. Jednakże jest to nadal w swojej klasie chyba najlepszy wybór w stosunku ceny do jakości.

Ja osobiście zastosowałem tzw. wklejkę  i na nią łowię w 90% użytkowania wędziska, czy to na zawodach czy na treningach. Mniej ryb spada, lepiej amortyzuje odjazdy.

Przy na prawdę szybkim łowieniu można z powodzeniem używać oryginalnej szczytówki.

Gumy nie używam, może nie jestem mocnym przeciwnikiem tego, jednak na zawodach guma w bacie to nieporozumienie. Możesz zamontować sobie amortyzator na prywatne wypady, kiedy spodziewasz się większych okazów.

Boczny w powyższym poście gdzie wkleił wypowiedź na temat amortyzatorów w bacie, wyjaśnił sytuacje tak jak trzeba.

Pozdrawiam
(2014/08/17 10:02)