Jeśli na zawody to pewnie na drobnice dlatego odradzam kupno amortyzatora ponieważ opóźnia on hol a na zawodach liczy się szybkość. Dlatego najlepsza jest pusta szczytówka bądź ewentualnie wklejka.
Pozdrawiam Boczny Trok
Co Ty pleciesz ?! Żadna guma nie opóźnia holu ! Widać , że nigdy nie łowiłeś z gumą .
Autor , jeżeli w Twoim łowisku spodziewasz się większych ryb to oczywiście amortyzator jest nieodzowny .
Nic nie plete a gumę posiadam w bacie tylko że tym przeznaczonym na większe ryby ponieważ moim zdaniem tylko tam jest ona potrzebna. A co do gumy na zawody to mam racje ponieważ na zawodach na których ktoś nastawia się na drobnice guma jest niepotrzebna, niewskazana i oczywiście niewygodny. Drobnice holuje się szybciej na pustą szczytówkę a na dodatek lepiej jest ją podbierać na klatę i z tym na pewno się zgodzisz, Prawda? Guma pod ciężarem nawet małej ryby ma swoją prace co wszystko spowalnia.
Człowieku , ja nie chce podważać Twoich kompetencji ani w jakikolwiek sposób Cię kompromitować ale ściemniasz tak , że aż trzeszczę posady tego portalu . Przy małej rybie , dobrze naciągnięta guma w tyczce czy bacie nie ruszy się nawet o centymetr . To co napisałeś utwierdziło mnie w przekonaniu , iż jesteś wędkarzem YT-bowym - teoretykiem nie mającym większego pojęcia o praktycznym wędkowaniu . Wybacz tą personalna wycieczkę ale takie jest moje zdanie .
powiem jak wygląda sprawa od strony sportowej bo Kolega podkreślił takowe rozwiązanie mamy 3 opcje w batach : - szczytówka wklejka (ogranicza spady drobnicy-ale lekko spowalnia hol przy bardo intensywnych braniach) niezastąpiona do najcieńszych żyłek - szczytówka pusta w przypadku mikado taka jest standardowa (niezastąpiona gdy ryby żerują bardzo intensywnie i łapiemy je na klatę (do reki bez podbieraka) na grubszą żyłkę Po prostu rybę "wyrywamy z wody" szybciej niż wklejką - zbrojenie w gumę - pomijając moja osobistą niechęć do tego typu rozwiązania wysilę się by być obiektywny najpierw plusy : - potencjalnie pozwoli nam wyholować większą rybę niż bez - może przy odpowiednim uzbrojeniu ograniczać spady drobnicy (ale to wymaga cienkich gum czyli wyklucza agrument nr 1) minusy: - sama praca gumy .... guma została pierwotnie zaadoptowana do tyczki w celu pracy podczas gdy kąt kij-zestaw jest rozwarty w trakcie wycofywania tyczki , w bacie ten kąt podczas holu jest ostry co utrudnia pracę gumie , teleskopowe składy wyginającego się wędziska trą gumę wewnątrz blanku, praca i cofanie gumy jest utrudnione - mniejsza kontrola podczas holu (długość kija + wyciągnięta guma) - lądowanie ryby (jw bat z 7m żyłki+wyciągnięta guma = konieczność operowania długim podbierakiem do tego dodajmy trudniejsze warunki brzegowe i mamy zagwozdkę gotową) czy warto ? wg mnie nie. bat służy szybkościowemu połowowi drobnicy, montowanie gumy, by mieć ew szanse na większy bonus - nie rekompensuje strat w szybkości połowu jakie stosowanie gumy spowoduje. Z resztą taki bonusik buszujący bez kontroli (zestaw + wyciągnięta guma) bez gwarancji ze go wyciągniemy - może narobić więcej szkód płosząc nasz podstawową rybkę niż szybkie zerwanie zestawu. Polecam dokupienie wklejki i stosowanie naprzemienne z pusta szczytówką zależnie od warunków. Przy drobnej rybce na dodatek słabo żerującej i źle reagującej na grubsze linki wklejka jest niezastąpiona. Natomiast gdy ryby pobierają pokarm bardzo intensywnie i liczy się szybkość pracowania wędką przy żyłkach 0.12 i grubszych i braniu rybek na klatę - jak najbardziej szczytówka pusta-rurka. W razie sporych szans na ew bonus - polecam po prostu niższe, tanie modele batów kompozytwych z duża zawartością szkła - i żyłki 0.20+ (szybki nie płoszący tak całego stanowiska hol siłowy) PS- Tournament to bardzo przyzwoity bat - nie posiadający konkurencji w tym przedziale cenowym, ciut wolniejszy od UV za to mocniejszy. Dobry zakup. Jeśli Kolega mimo to będzie montował gumę - doradzam dokupienie szczytówki pod ten cel bowiem montaż na oryginalnej grozi utratą gwarancji. | |
_________________ Pozdrawiam ChaoTic" |
(2014/08/13 08:01)