Zaloguj się do konta

Jaxon Black Arrow 2,70 5-25g

utworzono: 2015/10/29 20:50
wirek123

Witam.

Co myślicie o spinningu Jaxon Black Arrwo 2,70 5-25g to będzie mój pierwszy spinning
[2015-10-29 20:50]

Sith

Wirek, spinning jak spinning - kompozyt ze znaczną zawartością włókna szklanego. Jak na pierwszy spinning przyzwoity wybór. Proponowałbym nowszą konstrukcję JAXON Arcadia w wersji WJ-ARS27025. Też wędzisko praktycznie niezniszczalne, a cenowo porównywalne do Black Arrow. Mam i używam ten kijek w wersji WJ-ARS30040.
Bardzo dobra relacja ceny do jakości, podobne wędziska innych firm są zazwyczaj 2-3 krotnie droższe.
Zapewne zaraz odezwą się koledzy, którzy będą powtarzać "obiegową" opinię o niskiej jakości sprzętu JAXON-a bez podstaw z własnego doświadczenia. Posługuję się zestawami (wędziska, kołowrotki) tej firmy od ponad 20-tu lat i jeszcze się nie zawiodłem. Po prostu trzeba zdawać sobie sprawę, czego można wymagać od wędziska za 50 PLN i nie porównywać z wędziskiem za 500 PLN.
[2015-10-30 05:32]

w6i6e6

Moim zdaniem nawet jak na pierwszy spin szkoda kupować taką kluchę. W tej chwili skompletujesz tani naprawdę fajny zestaw za 200zł i kij przynajmniej będzie miał jakąś sesnowną akcję a nie lał się  po dolnik.
Z tanich patyków polecam blanki Mistralla, na przykład seria Aqua - kij za jakieś 130zł i mimo tego, że tak naprawdę nie do końca wiaodmo z czego został zrobiony bo zapis "IM8" mówi w gruncie rzeczy tyle co nic to wędka jest szybka, lekka i naprawdę z dużym zapasem mocy. Parę lat temu używałem kija 2,7 5-25 jako zapasowego patyka na Wisłę, łowiłem nim okonie, szczupaki, bolenie a nawet nocne sandacze. I byłem naprawdę zadowlony. 

[2015-10-30 09:55]

Sith

Moim zdaniem nawet jak na pierwszy spin szkoda kupować taką kluchę. (...)

Trudno byłoby się z Tobą nie zgodzić, faktycznie Black Arrow ma akcję zbliżoną do S. Dla tego zaproponowałem @Wirkowi Arcadię. Mój - co prawda kij 10-40g - ma akcję MF i jak machałem kijkiem 5-25g prezentował się tak samo.
Dla początkującego spinningisty akcja MF - moim zdaniem - jest najlepsza, bo daje dodatkowy margines bezpieczeństwa i wybacza więcej błędów przy nieumiejętnym holowaniu ryby.

[2015-10-30 10:05]

Pike000

Również był to mój pierwszy spinning i dawał radę że tak powiem,na niego złowiłem swojego największego szczupaka jak na razie.
Aktualnie ma zastosowanie uniwersalne idealnie spisuje mi się jako żywcówka a i nie jednokrotnie miotałem nim koszyczkami zanętowymi po 40-50g. Kij do wszystkiego.Na pierwszy sezon może być. [2015-10-30 21:55]