Jakie jerki?

/ 4 odpowiedzi
W tym sezonie mam zamiar zacząć łowić szczupaki na jerki. W związku z tym proszę kolegów o radę, jakie jerki będą najlepsze na majowe szczupaki?
 W sklepach wędkarskich jest tak wielki wybór jerków, że można ogłupieć. A jak wiadomo nie są to rzeczy tanie i można wydać niepotrzebnie dużo kasy.
wedkarz2309

Kolego Fragles, osobiście też myślę nad tym, powinno to zadziałać w miarę selektywnie (mam ławisko, gdzie są metrówy i jest to pewne, ponieważ pokazują się w całej okazałości, ale jest bardzo dużo tzw. "pistoletów" i ciężko się do tych większych dobrać).

Polecam obejrzeć film, pt. "KING OF THE JERKBAIT".

Może on pomóc koledze w wyborze odpowiednich jerków:)

Pozdrawiam i POŁAMANIA na majowych metrówach!:)

(2010/04/22 10:25)

celkowski

witam kolego,polecam ci produkty firmy Salmo  : Jack (tonący) i turbo jack,tylko pamiętaj że te imitacje szczupaka wymagają przez wędkarza dobrego "prowadzenia".Na początek polecam Ci slidery tej firmy,łatwe w prowadzeniu,jesli chodzi o kolory ,to polecam ci ; okonia,szczupaka,płotkę.Jeśli natawiasz się na duże szczupaki to proponuje mocną wędkę( cw:30-100g dł.195cm-200cm) pod multiplikator z plecionką o dość mocnej wytrzymałościi(śr.0,22-0,24) do tego specjalny przypon do woblerów bez sterowych  wygląda jak sztywny drut,lepiej prowadzi się przynęta i nie zaczepia się o przypon.
   To by było na tyle,powodzenia i udanych łowów,obyś trafił mamuśkę! (2010/04/23 00:37)

Fragles

Piękne dzięki za porady zaopatrzyłem się właśnie w kijek Dragona Thytan Pro Jerk Cast
 cw.40 -120 1.85 m. i kołowrotek multiplikator Okuma Aveon AE - 200LX. (2010/04/24 18:34)

Przemek238

Ja też w tym roku kupuję jerki głównie SALMO SLIDER 10cm tonący. NIe uznaję castingu i kupuję kij pod stały kołowrotek (2010/04/24 20:44)