Zaloguj się do konta

Jakie przynęty na okonia

utworzono: 2010/03/17 20:28

Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

Dawido98

drodzy koledzy czy któryś z was podpowie mi jakich przynęt używać najlepiej używać na okonia
[2010-03-17 20:28]

buntownik86

Dobrą przynętą są małe woblerki, błystki lub gumki na małej główce jigowej. Możesz również spróbować na czerwonego robaka.
Pozdrawiam
[2010-03-17 20:32]

michal495

To zależy od zbiornika.

Ja osobiście łowiąc okonki najlepsze wyniki miałem na czerwone gumki, inni znów polecali mi brązowe ale na nich dużo gorsze osiągałem wyniki.

Znowu największe miałem na wirówke nr1 wzór tygrysi. (firmy niepamietam)

Spróbuj paru rodzajów i sam zobaczysz co im pasuje na twoim zbiorniku, bo znowu jak wyjechałem na mazury a woda była przejrzysta to pierwsze rezultaty przyniosły mi  czarne wirówki.

[2010-03-22 19:04]

szymbor

okoń jest taką rybą że potrafi znakomicie brać na czerwony paprochy po czym zaraz następuje cisza i bierze np na wirówki .... tak to już jest z tą rybą :p co do paprochów to najbardziej sprawdzają mi się denaturat, perła, seledyn, zielony, czerwony, brązowy z pieprzem :P
[2010-03-22 19:13]

irek z

Moim numerem jeden są małe twisterki na bocznym troku[czerwone,seledyny,białe,żółte],małe kopyta[tygryski-pomarańczowe w czarne pasy,perłowe,seledyny].A na drugim planie są obrotówki i wahadełka.Popróbuj też na cykady,nieraz potrafią sprowokować niezłego garbusa.
[2010-03-22 19:35]

Walej

Małe woblerki bardzo dobrze się sprawują, nie dużej wilkości gumki i wirówki. Ja bym ci radził za nim zarzucisz to oceń przejrzystość wody i zwróć uwage czy jest słońce czy też go niema
[2010-03-23 11:01]

cooby

Każdy ma swoje ulubione przynęty dzięki którym osiąga upragnione rezultaty :)
Ja do połowu okoni najczęściej stosuję gumy, bo nawet jak gdzieś w wodzie przepadnie, to nie będzie wielkiego żalu. Najlepsze efekty miałem na kolory żółto-czerwone, ale też nie zawsze. Chodzi o to, aby cały czas zmieniać przynęty, znaleźć najbardziej odpowiednie dla danego akwenu, pogody, warunków, na tym polega całe piękno spinningowania ;) pozdrawiam! [2010-03-24 00:46]

wujakrzysiu

ile ludzi tyle opinii :) mi najbardziej sprawdzały się również czerwone paprochy oraz pasiaste obrotówki najlepiej w kolorze białym i czerwonym nigdy nie udało mi się złapać za to na woblerka przynajmniej nie przypominam sobie po za tym okoń jest taką rybą że jak żeruje to łapie się za wszystko co się ruszy począwszy od pustego haczyka zwijanego z koszyczkiem po kopyto 7 cm (mi przynajmniej udało się na takie kopyto wytargać mój rekordzik garbusa 42cm :))
[2010-03-24 20:30]

Idzie wiosna więc dobrze będzie spróbować na czerwonego robaka, efekty powinny być bardzo dobre. Oprócz tego próbujemy na inne przynęty poleca małe woblerki i twistery. Pozdrawiam. [2010-03-25 18:15]

celkowski

Witaj kolego,nie ma złotego środka na tą przypadłość.
Okoń to specyficzna ryba,jednego dnia bardzo dobre mieliśmy wyniki na małe kopytko 3 gramowe, jutro bierze nam na zestaw z bocznym trokiem na paprocha,innym razem na małą wahadłówkę,małego woblera itd...Najlpsza metoda to metoda prób i błędów.Mogę Ci podpowiedzieć że okonie lubią żerować ławicami i są wyjątkowo mobilne,krotko mówiąc będziesz łowił przez godzinę i nic, a nagle po godzinie łapiesz jednego po drugim.Dlatego czasem trzeba sie uzbroić w cierpliwość i to popłaca.Powodzenia i połamania kija i dużo garbusów, to moje ulubione rybki ;)
[2010-03-26 01:49]

konrad_leo

Czerwone robaki i dość delikatny spławiczek a jako urozmaicenie mała obrotówka z podłużnym skrzydełkiem. Ja najlepsze efekty miałem na obrotówkę nr 2 w kolorze niebieskim z czerwonym piórkiem na kotwicy.

PDK

[2010-03-26 08:45]

Kamil4850

Rosówka to moim zdaniem bardzo dobra przynęta na okońia
[2010-03-26 11:05]

pangaz4

dawido98 mógłbyś sprecyzować jaką metodą chcesz łowić to było by prościej. Myślę że wszystko zależy od danego łowiska ,struktury dna ,głębokości itd no i od wielkości ryb jakie chcesz łowić jeśli zestaw spławikowy lub gruncik to polecam rosówki oraz zwykłe gnojaki dobre efekty daje łowienie na fragmenty rybek drobne fileciki jesli polujesz na prawdziwy okaz. Dobrą przynętą jest żywczyk oczywiście odpowiednich rozmiarów jeśli chodzi o spinning to sprawdza sie wszystko od wahadłówek obrotówek aż po wszelkiego rodzaju gumy. Ja najczęściej do spinningu używam obrotówek firmy mepps rozmiar od 1 do 3 a nawet 4 kolorystyka jaskrawa czerwień żół ć pomarańcz itd choć spotkanie z największym garbusem zawdzięczam błystce mors numer 3 to już spora  blacha ale rybka była spora lekko ponad 2kg pozdrawiam i życzę powodzenia na pasiastych wyprawach
[2010-03-26 12:10]

Dawido98

Ja bym chciał łowić metodą spiningową na kamieniołomie zalanym
[2010-03-26 13:24]

pangaz4

a wiec dawido powiem tak domyślam się ze jest tam  dość czyste i twarde piaszczyste dno? jeśli tak to proponuje używać wszystkiego rodzaju małych gumek oczywiście dobre będą jaskrawe kolory  dobra jest biel lub biały z czerwonym ogonkiem przynętę jest dobrze prowadzić skokami prawie tak jak przy połowie sandaczy z tą różnicą żeby robić mniejsze postoje i nie opukiwać aż tak specjalnie dna okonie mogą być wszędzie w różnej strefie wody jeżeli są tam trzciny postaraj sie przynęty prowadzić właśnie przy nich ale tak naprawdę wszystko zależy od tych pasiastych cwaniaków jeśli nie będą chciały współpracować to nic tego nie zmieni
[2010-03-26 14:02]

Daniel12

Witaj :) Ja na spinning łowię od 2 tygodni może ,ale postaram ci się pomóc :) Moim zdaniem na okonia nie ma określonej przynęty raz weźnie na kopytko czerwone raz na wahadłówkę.Tak to już jest z tą rybą :) Ja sam złowiłem ostatio okonka 20 cm wagi nie pamiętam mniejsza o to złowiłem go na małe kopytko o kolorku jasno zielonym.Co do okonka to oczywiście wrócił do wody :)  [2010-03-28 21:03]

Jarek12

Nie zgadzam się z wypowiedzią pangaza4 "Jaskrawe kolory na czystą wodę".
To największa głupota o jakiej słyszałem nawet niedawno czytałem w jakieś gazecie ,że jaskrawe przynęty odstraszają drapieżniki ,ponieważ normalnie takich kolorów nie zobaczą.
Co innego gdy woda jest mętna i kolor wtedy musi się wyróżniać bo ,przecież nie założymy zielonej przynęty do zielonej wody.
[2010-03-28 21:56]

Lewy9

zgadzam sie z Toba.  na moim zbiorniku pozwirowym w lecie wujek kazal mi brac ciemne przynety albo najlepiej blaszke. [2010-03-28 22:09]

Nie zgadzam się z wypowiedzią pangaza4 "Jaskrawe kolory na czystą wodę".
To największa głupota o jakiej słyszałem nawet niedawno czytałem w jakieś gazecie ,że jaskrawe przynęty odstraszają drapieżniki ,ponieważ normalnie takich kolorów nie zobaczą.
Co innego gdy woda jest mętna i kolor wtedy musi się wyróżniać bo ,przecież nie założymy zielonej przynęty do zielonej wody.

A ja się z nią zgadzam. Mam taki zbiornik, gdzie jest bardzo przejrzysta woda i gdzie musisz walnąć jakimś seledynem z czerwienią żeby ryby się zainteresowały Twoją przynętą. Tłumaczę to sobie tak, że jest tam bardzo dużo drobnicy, i żeby sprowokować drapieżnika trzeba troszkę bardziej wzbudzić nim agresję. Gumki w naturalnych kolorach łapały tam co najwyżej zaczepy. Ale wiadomo że okoń lubi grymasić i trzeba mieć wszystkiego po trochu żeby być przygotowanym na jego łowienie. [2010-03-28 22:18]

manisz45

zgadzam sie z Toba.  na moim zbiorniku pozwirowym w lecie wujek kazal mi brac ciemne przynety albo najlepiej blaszke.

blaszka daje refleksy światła co też jest mało naturalne. na okonia nie ma przynęty bankowej lub złej. wszystko zleży od okonia, raz na to raz na tamto weźmie , taki już jest. powodzenia w  łowach.
[2010-03-28 22:26]

golo

Ja jak wybieram sie na okonie to jezeli chodzi o spining a wiec małe gumki koloru (zależy od wody) ,ale najczęściej stosuje czerwone brązowe i bardzo łowne białe .. ale ja jestem fanem spokojnego żeru i tak najwiecej okoni złapałem na czerwonego robaka :) i mysle ze spining to ciężka metoda połowu i nie jest ona dla początkujących (sam nie jestem mistrzem jej) trzeba sie duzo uczyć od lepszych i nie wymądrzać sie na ten temat. i trzeba mieć odrobinę szczęścia po za tym :) no i tyle na ten temat pozdrawiam wszystkich wędkarzy i okoń to piękna ryba i zachęcam do połowu jej :P
[2010-03-28 23:07]

golo

Co do Kamila wypowiedzi racja na czysta wodę myślę ze kolor czerwony , a na bardziej mętna wodę To naprawdę myślę ze biały albo jakieś jasne kolory sa najlepsze ..

[2010-03-28 23:21]

rzepek

najlepiej urzyć malutkom szerwono niebieskom gune kopyto właśnie na takom złowiłem okonia 42 cm i [2010-03-29 10:42]

rzepek

moim zdaniem najlepiej na duże okonie słonesznica [2010-03-29 11:04]

pangaz4

słonecznica jest pod ścisłą ochroną gatunkową jest wpisana do polskiej czerwonej księgi zwierząt zagrożonych wymarciem wiec na pewno nie można używać jej jako żywca wiec panie rzepek przestań pan głupoty pisać jesli chodzi o wypowiedz jarka 12 to brak mi słów okoń jest rybą ciekawską i jasne wręcz drażniące kolory skuszą nawet osobniki które tak naprawdę nie są głodne bo wyzwala to w nich swoistego rodzaju agresje
[2010-03-29 11:42]

Daniel12

Ja się z tobą niestety nie zgadzam ,że spinning jest dla zaawansowanych wędkarzy jest takie powiedzonko Najwięcej uczysz się w praktyce. Ja nie jestem mistrzem w tym roku zdałem i opłaciłem kartę i mnie spinning wciągnął moim zdaniem spinning jest dla początkujących i zaawansowanych wędkarzy. A co do szczęścia ono gra tu najmniej ważną role podstawą w spinningu jest moim zdaniem zaznajomienie się z danym gatunkiem ryby którą chcemy złowić i próbować różną masę przynęt kiedyś w końcu trafimy na odpowiednią :) Pozdrawiam [2010-03-31 15:33]