Jakie kulki proteinowe polecacie?

/ 14 odpowiedzi
witam zaczynam łowić karpie i nie wiem jakie kulki użyć 
u?ytkownik60174

Polecam kulki firmy  Gold Carp Baits carpshop.pl. Bardzo dobre  kulki. Teraz zimno i chodzi gold sea (2011/11/01 19:24)

pumbus10

dzięki za poradę (2011/11/01 19:26)

u?ytkownik60174

Radze ci kupić wszystkie smaki (4) i próbować wszystkich. Najlepsze są te po 150g na początek bo są w liquidach (2011/11/01 19:31)

pumbus10

a koszt takich kulek ile wynosi  (2011/11/01 19:43)

Qoorchuck

Daj sobie spokój z kulkami,lepiej i zdrowsze ryby połowisz na kanapki np kukurydza z gnojakiem (2011/11/01 20:45)

piotrcarp

Star baits omegafish jak na te pore roku lepiej kupic drozsze kulki bo sa lepsze a teraz neci sie tylko punktowo wiec kilowa paczka starczy na kilka razy wystarczy kilka kulek na zestaw i mala garstka gotowanej kukurydzy z konopiami (2011/11/01 21:22)

trebron

Cześć,
wybierz sobie około 4 smaków kulek (dwa tz. śmierdziuchy i dwa smaki owocowe lub słodkie), następnie do wybranych smaków kulek przynętowych dobierz sobie takie same smaki kulek zanętowych, pellet, booster, itp., będziesz miał komplety, a nie setki różności które bez sensownie będziesz mieszał, kombinował i wrzucał do wody.

Z reguły mówi się żeby używać smaków rybnych (śmierdzących) w chłodnym okresie, a latem owocowych i słodkich smaków. Z reguły tak jest, ale doradzam pokombinować, niejednokrotnie późną jesienią dobre efekty miałem na kulki o smaku banana.

Do nęcenia używaj kulek, pelletu i ziaren (kukurydza, konopie, orzech).
Połamania kija.

Pozdrawiam (2011/11/03 08:41)

JKarp

Cześć
Jeśli mogę to jeszcze coś dodam.
Piotrek ma rację pisząc o Omegafish bo to są naprawdę dobre kulaski. Norbert też ma rację. Wytypować ze dwa smrodki, dwa słodkie a do tego dipy itd.
A ja powiem inaczej a raczej poprę Piotra.
Uważam, że jeśli kupuje się kulki to lepiej nabyć kulki dobre, sprawdzone. Nie kupować gniotów z cyklu TB. Wiem, że Norbert opisuje, że łowi właśnie na TB. Może to i prawda. Ale ostatnio widziałem dość kuriozalną sytuację, która właśnie dotyczy kulek TB. Kolega pokazał mi jakie są kulki. Garść kulek wrzucił do wody. I co? 3/4 z nich pływało ;-( a były to kulki zanętowe.
Mało tego - po godzinie każda z kulek po wyjęciu z wody straciła zapach. Próby użycia kobry kończyły się tym, że kulki się rozsypywały.
Szkoda kasy na rzeczy, które są niepowtarzalne w złym znaczeniu tego słowa, są normalnym chłamem produkowanym na ilość a nie jakość.
A jakie kulki mi pasują i moim miśkom?
Imperial Baits Elite Strawbery, Monster Pardise i Liver Gold Water. Następnie kulki Gold Carpia, potem Baitz Zone.
Janusz JKarp (2011/11/03 09:36)

Woa-VooDoo

Ja również polecam Starbaits szczególnie sk30  Kuleczki 14 mm  mogły leżeć 12 godzin w wodzie  i coś na włosie zostawało a przy kulkach TB musiałem przerzucać co 3 godziny (2011/11/03 10:17)

JKarp

Cześć
Kup sobie imperiale zobaczysz jakie to fajne kulki.
Monter Pradise bije na głowę wszystko no chyba że "Panienka" Nikla je przebija.
Janusz JKarp (2011/11/03 10:30)

trebron

Witam,
Januszu dlaczego sugerujesz że łowię na kulki TB, doradziłem koledze co ma zrobić bez sugerowania firmy, to Ty poruszyłeś tema TB ja o ich kulkach nie wspomniałem, a jeżeli chodzi o kulki na jakie łowie to Star Baits.

Ale oczywiście miałem również efekty na TB, bo oczywiści testowałem i ich kulki, zresztą jak i wielu innych firm.

Pozdrawiam (2011/11/03 22:32)

trebron

Jeżeli chodzi o Star Baitsa to mi sprawdziły się smaki "Prawn and Pepper", "Signal" oraz "Monster Crab" - ten ostatnie to tańsza seria SB. Należy tylko pamiętać że kulki SB są dość drogie, dlatego do nauki nie wiem czy to dobry pomysł.

Proponuję kupić mały zestaw właśnie firmy SB i nęcić w przewadze ziaren, a kulek dorzucać tylko parę sztuk, trochę pelletu i dodać kapkę dipu, bo w przypadku nęcenie długoterminowego np. na wodach PZW splajtujesz nęcąc kulkami.

Jeżeli wody prywatne to oczywiście nęcenie punktowe.

Pozdrawiam. (2011/11/03 22:51)

JKarp

Cześć
Na zdjęciu z amurem jest podpis, że na dumbla TB to jakoś tak mi się napisało.
Mi też sprawdzał się Prawn and Pepper SB i SK30.
Ale w tym roku praktycznie łowię tylko na Impariale.
Janusz JKarp (2011/11/03 23:00)

trebron

Amur akurat się skusił na TB, a jeżeli chodzi o smak SK30 to już chyba legenda, każdemu się ten smak sprawdza :)

Natomiast myślę o przetestowaniu natural baitsa z ich kulkami nie maiłem jeszcze do czynienia, chociaż znajomi mają na nie dość dobre efekty. (2011/11/03 23:08)