Bo te '' kulki'' trzeba moczyć przez nockę ( najlepiej jak jest pełnia ) a potem gotować al dente .
Witam jaki groch kupić na jazia kupiłem zwykły te kulki ale to się rozpada zanim założy się na hak i gdzie go można kupić D:
Ja stosuje sposób "raz na tydzień". :)
Wsypuję do dużego gara jakieś 1/3 suchego grochu - opłukuję go kilka razy. Następnie zalewam wodą do pełna i moczę tak przez dobę. Gdy minie doba groch napęcznieje jest go prawie pełny garnek. Gotuje go wtedy od 40 minut do nawet godziny, wszystko zależy od tego jaki to groch czy świeży czy był zebrany dojrzały itd.. Żeby go właściwie ugotować trzeba cały czas go pilnować sprawdzać i wiedzieć kiedy przerwać.
Po ugotowaniu odstawiam groch na kilka godzin by ostygł. Następnie już zimny rozsypuję do worków foliowych w ilości jednorazowo branej nad wodę. Gdy po ugotowaniu jest np. 6 kg mam 8 porcji po 0,75 kg. Worki wkładam do zamrażarki i mam spokój z gotowaniem na kilka dni. Idąc na ryby wyciągam dwie godziny wcześniej jedną porcję aby się rozmroziła.
Jest to o tyle dobre że nie traci się dużo czasu bo gotowanie grochu jest jednak mocno czasochłonne.
(2014/03/19 06:06)