Zaloguj się do konta

Jaki zestaw na AMURA ...?...

utworzono: 2011/05/22 00:30
Paczosek

Witam.
Ostatnio usłyszałem, ze na łowisku w którym łowię zwykle na spinning, jakiś wędkach wyciągnął pięknego amura. Nie jest to dla mnie nowość, bo juz nie pierwszy raz słyszałem ze na tym akwenie ktoś wyciąga piękne sztuki AMURA. Tylko teraz pytanko do was drodzy wędkarze. mam feedera Konger ARCUS 3.90m do 150gr wyrzutu, i do niego potrzebuję drugiej wędki o którą chciałem was zapytać, Chciałem żeby była to wędka do połowów AMURA i podobnych rybek. Chciałbym zeby też miała 3.90m długości, bo podobno jest wygodniej. kołowrotek pewnie z wolnym biegiem ze szpulą mieszcząca wystarczają ilość żyłki przy połowie takich ryb. Chciałbym o poradzenie żyłki tej głównej, jak i tej do przyponu, i oczywiście haki. konkretne haki marka i rozmiar. bo wiadomo ze to marka ma swoje rozmiary i nie sa równe. na zestaw chciałem wydać do 200 zł no max do 230zł.  z góry dziękuję za porady

...Paczosek...

[2011-05-22 00:30]

rawa19

Polecam miękką karpiówkę Shimano alivio cx 390/3lbs. Wyrzut tej wędki to ok 125g. Cena w okolicach 180zł . Bardzo dobrze amortyzuje niespodziewane odjazdy silnych ryb, a amur im bliżej jest brzegu tym zacieklej walczy. Żyłki nie polecę, żadnej ponieważ jest wiele dobrych marek na rynku i co wypowiedź to inna opinia. Powiem jedna- omijaj jaxona. Haki zdecydowanie Tandem baits. Nie będę udowadniał wyższości tych haków nad innymi, po prostu nigdy mnie nie zawiodły. Zestaw przelotowy z miękką plecionką na przyponie. Problem jest taki, że kołowrotki, które są godne polecenia zaczynają się od 100zł, a to trochę przekroczy twój limit. Jeśli jednak byś się zdecydował, to wielkość 6000 ( mieści 300m żyłki 0,30), metalowa szpula i precyzyjnie działający hamulec to podstawa. Nazwa firmy ma drugorzędne znaczenie, ale omijaj Mistrala. Jeśli jeszcze jakieś pytanka to zapraszam na pw.

[2011-05-22 08:01]

piotrrybak

wędka ma znaczenie ale jak będziesz miał wędkę karpiową o parametrach 2.75lb to zupełnie wystarczy ważniejsze od wędziska jest dobry kołowrotek z nienagannie pracującym hamulcem to już połowa sukcesu dalej to tylko dobra żyłka najlepiej 0.30 tonąca na przypon jak pisał kolega wyżej miękka plecionka ja używam haki gamakatsu od rozmiaru 6 do 10 tak na marginesie powiem że trzeba być ostrożnym przy holu amura gdyż jak poczuje bliskość brzegu to robi niesamowite odjazdydobrze wyreguluj sprzęgło i do boju
powodezenia
[2011-05-22 21:25]