Zaloguj się do konta

Jaki sprzęt na zawody spławikowe?

utworzono: 2009/04/18 09:30
robson1

Witam.
Proponuje abysmy podzielili sie tu swoim, doswiadczeniem ,jaki sprzet,jak go dobrać ( czyli wędzisko,itd) uzywacie na zawodach spławikowych na wodzie stojącej, z tym że wędzisko z kołowrotkiem,nie żadne tyczki czy baty. [2009-04-18 09:30]

Witaj Robercie! Ja zawsze jako zapasówkę (bo jednak podstawowy jest bat) zabieram odległościówkę z trochę nietypowym zestawem. Otóż na żyłce głównej umieszczam łącznik (konektorek) do waglerów, który mogę ustawić na stałe lub przelotowo. Na końcu żyłki głównej zakładam mini agrafkę i do niej doczepiam odcinek żyłki z rozłożonym obciążeniem o długości 30-100cm, dopiero do tego wiążę właściwy przypon. Przygotowuję 4-6 takich zestawów obciążeń dla kilku spławików (ciężkie, lekkie, do opadu i łowienia z dna)-na łowisku zapinam tylko spławik na konektor, dokładam gotowe obciążenie i komplet gotowy bez potrzeby wiązania zestawu dla każdej opcji. Jeśli dobrze znam łowisko-zabieram dwie odległościówki od razu ustawione jedna na opad (zmieniam wtedy tylko spławik z dociążeniem), a drugą z ciężkim zestawem do łowienia przy dnie. [2009-04-18 10:00]

robson1

Cześc
Ciekawy sposób na ta odległościówkę,na to jeszcze nie wpadłem.Super. [2009-04-18 10:33]

elan1993

ja swój zestaw spławikowy z kołowrotkiem tworze,zaczynając od spławika : stoper, spławik z wąską długą antenką..............do najlepszego łowienia w zaroślach......o gramaturze 2.5g , średniej wielkości pojedynczy ciężarek....0.6g..... . potem 25cm lub większy ......zależy jaki grunt łowiska........ odstęp i kolejne ciężarki blisko siebie......., praktycznie całe obciążenie, kolejny odstęp o długości 25cm lub większym, 2 małe śrucinki,8 cm od siebie, przy ostatnim ciężarku krętlik, a za krętlikiem przypon od 20cm .....przy połowie płoci...... do 35cm z leszczami,linami..........koniczne zestaw taki zazwyczaj małym lub średnim haczykiem. [2009-06-27 19:12]

mateo17slawa

ja praktycznie to zawsze biorem z 5 batów i 2 odległościówki [2009-06-27 21:56]

MAVER61

Przedewszystkim pamiętaj o zajęciu wygodnej pozycji na stanowisku.Bo nie ma nic gorszego jak wpijające się w tyłek druty od małego wędkarskiego stołeczka.Następnie nie zapominaj o miarce,wypychaczu do haczyków,obszernej i długiej siatce,zapasowych przyponach.Dobrze mieć okulary polaryzacyjne ale wystarczą zwykłe przeciwsłoneczne.No i porządek na stanowisku to podstawa,wszystko pod ręką,pamiętaj masz trzy godziny zawodów i nie możesz pozwolić sobie na błedy.Połamania. [2009-06-28 19:03]

withanight88

a po co Ci te 5 batów i 2 odległosciówki? [2009-06-28 19:34]

Z mojego doświadczenia wynika że często zawody wygrywają ludzie łowiący na tyczkę.Więc może jest to najlepsze rozwiązanie na zawody. [2009-06-29 16:02]