Jaki lód-można bezpiecznie wędkować?

/ 40 odpowiedzi / 5 zdjęć
Blitz

we wtorek wyruszyłem ze stolicy na poszukiwania lodowych okonków, pierwszy postój zbiornik pożwirowy Brzuze k. Różana, przy brzegu śryż, nie da się wejść suchą nogą na taflę, dość niebezpiecznie, nie wchodziłem na lód. 
W środę - Wykrot k. Myszyńca, lód stabilny, 20cm, okonki ładne, brania nieregularne  (2016/01/07 07:45)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

procentjp

Dziś wędkowałem na jeziorze Tyrsko (żbik), płotka ładnie współpracowała z mormyszką +pinka, sporadycznie trafił się mały okoń...
Grubość lodu na tym zbiorniku przekracza już 20 cm.
Na jeziorze ukiel (krzywe) lód nadal cienki i niebezpieczny, ale kilku śmiałków już łowiło, fakt że blisko brzegu gdzie lód miał około 10cm, ale czym dalej tym lód cienszy..... (2016/01/07 17:15)

pulos

Starorzecze Buga w okolicach wyszkowa, lód ok 20-25cm. Tylko okoń dziś nie współpracował.
Wierzbica k/Serocka - z tego co dziś słyszałem również bryndza.

(2016/01/08 16:26)

Artur z Ketrzyna

U mnie na większości akwenów śmiało można chodzić. Mrozek pow 15 C, swoje zroił.

(2016/01/08 17:54)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Majster 81

Na Śląsku w moich okolicach dobre 15cm. Rybka gryzie. (2016/01/08 20:12)

BadPi

Próbował ktoś na Czorsztynie? Da się wejść? (2016/01/09 22:06)

kapitol

U mnie (w opolskim) lodu 5-8 cm, 3 dni łowiłem z pomostu głębokość mniej więcej 2-3m, zależy od miejsca. Na mormyszkę + białe, pinki i dendrobene zero brań. Przez te 3 dni miałem jedno branie kiedy puściłem pustą mormyszkę na próbę po 2 ruchach z ciekawości uderzył mały boleń - taki koło 30cm, podciągnąłem go pod sam przerębel miał mormyszkę z zewnętrznej strony pyszczka i się wypiął, musiał zobaczyć że coś zabłysło i to go zaciekawiło, w wakacje tam brały płotki, okonie, inni łowili ładne leszcze a teraz pustynia. Z drugiej strony jeziora gdzie było ok. 8-10 cm wszedłem na lód - ale przywiązany na sznurku tak może do 10m od pomostu - racji że dużo nie ważę to taki lód bez problemu mnie utrzyma ale nie wszędzie jest jednolity i strach chodzić gdzieś dalej. Przez te 3 dni widziałem jednego wędkarza gdzieś przy trzcinach ale nie widziałem żeby coś ciągnął. Spróbowałbym na jakimś mniejszym jeziorze może tam jest grubszy lód, ale po pierwsze nie ma czasu, po drugie za daleko jechać a po trzecie temperatura od 3 dni jest na plusie co nie wróży nic dobrego. (2016/01/10 21:44)

Gores

Kujawy  lód ponad 15 cm  (2016/01/10 22:03)

jedrekqaz

W sobotę na jeziorze Zdróżno k/Spychowa lód 15-18 cm. Niestety brała drobnica - płotka, krąp. Ale sezon rozpoczęty.  (2016/01/11 12:52)

Sasek Wielki

A jak z grubością lodu na jeziorach w okolicy Lidzbarka Welskiego, był ktoś może? (2016/01/15 16:50)

Zuczki Podlodowe

Witam
Jak brak ochotki to tylko żuczki podlodowe, czorty i kiełże. Odrobina wprawy w prowadzeniu i skutecznością powala mormychę z ochotką...
Więcej na :
https://www.facebook.com/icefishingfever
(2016/01/19 12:22)

kapitol

Zapowiada się, że w tym roku u mnie będą pierwsze od chyba 5 lat zawody podlodowe. Zima jest coraz bardziej łaskawa, ostatnio trochę pomroziło wiec lodu jest pewnie więcej jak 2 tygodnie temu mimo chwilowej odwilży. (2016/01/21 22:00)

Max34

W Pyrlandi 13 15cm (2016/01/21 22:25)

kapitol

No i po zawodach. + 13 stopni w styczniu - tego chyba jeszcze nie grali. Było ze 12 cm ale po tygodniu (a zapowiadają i dłużej dodatnie temp.) to już może nie być na co wchodzić.

a właśnie przy okazji - dałoby się łowić mormyszką na mrożoną ochotkę, jakby jeszcze mróz wrócił? Zostało mi jeszcze trochę żywej haczykowej, szkoda wyrzucić, trzymać też się nie bardzo opłaca (bo to nawet nie jest pół pudełeczka), pomyślałem że jak zamrożę jeszcze żywą to po odmrożeniu może lepiej działać niż sztuczna, a żywa nie zawsze jest dostępna w sklepie. (2016/01/27 15:01)

zielony401

Na zalewie Borki w Radomiu podlodowe szaleństwo dalej trwa:) Wody po kostki ale płotka bierze jak głupia:) Lodu jakieś 12-15 cm. Coś panowie słyszeli o mrozach w połowie lutego?? Bo takie mnie doszły słuchy!  (2016/01/31 16:41)