Kołowrotek spinningowy do 100 złoty.

/ 5 odpowiedzi
Witam posiadam spining 10-30g  Na ryby jeżdżę okazjonalne , chcę kupić coś do 100 zł max moje typy to :
-Okuma Cyclon-X-20 FD
-DAM Quick I 2000RD
-Dragon Silver Rider FD 435i
Co o tym sądzicie a może poleci ktoś coś innego ?

mateuszwos

każdy spełni Twoje oczekiwania :)
(2020/02/17 20:34)

WedkarzIncognito

Do 100zł większość młynków "stoi" na identycznym, aczkolwiek nie do końca takim samym poziomie jakościowym. Z wymienionych pozycji od siebie mogę napisać tylko jedno, Okuma. Mam, używam, jestem zadowolony, a posiadam właśnie budżetowe modele (altera, carbonite), relacja cena do jakość jest po porstu genialna. Pozostałe wyżej wymienione propozcyje uważam za równie dobre, ale od razu zaznacze że przy wyborze Okumy wybrał bym rozmiar 30 bo jak wiadomo Okuma "rozmiarówkę" ma zawyżoną, zaś Dragona wybrałbym w rozmiarze 20. Rozmiar Cyclone 30 i Silver Rider 20 będzie zbliżony gabarytami do Quicka 2000. Na plus Okumy przemawia pojemność szpuli0,20 mm / 300 m (rozmiar 30) gdy pozostała dwójka pomieści tylko 200m linki 0,20. Waga Okumy to 233g, tyle samo co DAM tyle że Okuma pomieści więcej linki, a Dragon (rozmiar 20) to całe 12gram więcej, nie ma raczej opcji żeby odczuć różnicę, ale jednak lżejszy sprzęt zwiększa komfort użytkowania. Podsumowując, wyżej wymienione propozycje to młynki o identycznych parametrach, a jakość i wykonanie to również współmierny poziom. Ja bym wybrał Okumę, DAM-a i Dragona nie posiadam, a wychodzę z założenia że jak coś jest dobre to po co to zmieniać :) (2020/02/18 08:58)

Sith

Jeśli miałbym wybierać z Twoich propozycji, to podobnie jak Kol. wyżej wybrałbym OKUMĘ.
Z mojego punktu widzenia i znajomości kołowrotków (przerabiałem JAXONA, SHIMANO, DAIWĘ, D.A.M. i DRAGONA), przyTwoim budżeciepoleciłbym Ci http://www.okonek.com.pl/konger-koowrotek-ultris-1130-p-7150.html.Dopłacisz raptem około 30 zł więcej, ale będziesz miał na prawdę dobry kołowrotek za przyzwoite pieniądze. Jest lekki, ma przełożenie dobre do spinningu, niezłą pojemność szpuli, a co najważniejsze faktycznie krzyżowy nawój. Moja Pani używago od roku ijeszcze nie zdarzyło się na nim gniazdo. (2020/02/18 10:16)

kaban

A ja rozpatrzyłbym jeszcze model Dragona Millenium HD FD. (2020/02/18 17:55)

Kryspin111

Też jestem właśnie za Okumą , rozmwaiełm z przedstawicielem Okumy i ten model który wymieniłem jest w sprzedaży na allego, Olx... lecz nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji w Polsce , i jako taki nie podlega przedłużonej gwarancji do 5 lat. to chyba Jedyny minus (2020/02/18 17:55)