Jaki kołowrotek do jerkowania?

/ 11 odpowiedzi
Witam wszystkich,mam mały dylemat.Mam kijek JAXON Eternum Speedy Jerk pod mutiplikator dł.198m c.w 30-100g. Chciał bym do niego dokupić mutiplikator i nie wiem czy ma być nisko profilowy, cz tzw.„round”. okrągły tradycyjny.Zamierzam łowić dość ciężkimi woblerami salmo skinner 15cm 50g(płotka). ,salmo sliader 12 60g.(płotka,okoń),salmo jack 18cm 80g.
Jeszcze jedno pytanie,jakiej grubość plecionki polecili byście mi i ile merów nawinąć na "multika"?
Zamierzam tym zestawem łowić w Szwecji na przełomie maja i czerwca,podobno dobre wyniki są tą techniką.Mam nadzieje że mi ktoś doradzi.
Aha jeszcze jedna ważna rzecz na multiplikator mam zamiar wydać do 200zł (Jaxon,Okuma,Dragon).
mar83

Sądzę ,ze okrąglak byłby lepszy. Niskoprofilowce  (przynajmniej sam tak stosuję) przeznaczone są  do lżejszych przynęt. Gramatur jaką chcesz stosować mogą one nie wytrzymać,choć nie można tego przyjąć jako obowiązująca zasada. Popularne jest bowiem takie powiedzenie,że nawet najgorszy multek jest mocniejszy od zwykłego kręcioła . Pozdrawiam (2011/04/01 19:44)

Romuald55

Do kija z pazurem używa się tylko nisko profilowych multiplikatorów.100m plecionki 0,15 zupełnie wystarczy.Radzę Berkley,a ze względu na bardzo ścisły splot i wyrównaną średnice najbardziej zbliżoną do okrągłej. (2011/04/01 22:23)

mar83

Romuald55 A jaki multiplikator zastosujesz  w przypadku jeśli kij z pazurem ma cw 300 i więcej np Team Dragon silver edition pilk lub jaxona charisma . Pozdrawiam (2011/04/01 22:55)

celkowski

Co sądzicie o tym mutiplkatorze,zastanawiam się czy go kupić na te ciężkie woblery.
Zobaczcie foto i opis,kosztuje tylko 142zł :)

JAXON LONG CAST LH 3000

Multiplikatory typu „baitcasting”. Niezawodny, łożyskowany mechanizm z wykorzystaniem łożyska oporowego OWC.
Kołowrotki o uniwersalnym przeznaczeniu, polecamy wszędzie tam, gdzie ważne jest dalekie i precyzyjne podanie przynęty.
Adresujemy szczególnie do spinningistów łowiących szczupaki na dżerki.

Nazwa

Wielkość

Liczba łożysk

Przełożenie

Pojemność szpuli

Szpula zapasowa

Waga

Long Cast LH

3000

5-OWC

5,3:1

0,30-240

0x

356g

(2011/04/02 01:02)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

BlackFoX

Ja bym polecil ten Multiplikator Okuma San Juan 250 LX. Sam z niego korzystam i sprawuje sie swietnie. (2011/04/02 08:49)

Romuald55

Kolego mar83.Kije o których piszesz nie są przeznaczone do jerkowania i można do nich stosować każdy typ kołowrotka,zarówno multiplikatory jak i kołowrotki o szpuli stałej.Do jerkowania używa się kije z tzw. pazurem i multiplikatory nisko profilowe.Ja od kilku lat używam Jaxona Expressa.Radzi sobie spokojnie z jerkami o wadze ok 100g. (2011/04/02 10:38)

Romuald55

Kolego celkowski ,jeżeli będziesz łowił z łodzi na fiordach to ten Jaxon zda egzamin.Natomiast z brzegu,po kilku rzutach odczujesz jego ciężar i trudności z zarzucaniem.Pozbyłem się go na rzecz Expressa,z powodu że jest niewygodny w łowieniu z brzegu.Takie jest moje zdanie podyktowane doświadczeniem. (2011/04/02 10:45)

celkowski

Dziękuje koledzy za cenne rady,ale jeszcze nikt mi nie powiedział czy ten kołowrotek będzie dobry.Przeczytałem o nim na stronie Jerkbait.pl i widniał w spisie koło shimano,okumy,tica,Dragon jako dobry kołowrotek
Pan który napisał artykuł radził do ciężkich woblerów większy multiplikator,ponieważ nisko profilowy do łowienia tak ciężkimi woblerami, można szybko zniszczyć,ale chciałem poznać zdanie nie jednego wędkarza,który pisał artykuł tylko wielu wędkarzy,co o tym sądzą.

Zauważyłem że u nas w Polsce chyba ta technika (Jerkowanie)nie jest jeszcze tak popularna, jak na np. boczny trok na okonie ;) (2011/04/02 11:01)

pabu-g

Hej, Ciężko mi się wypowiedzieć na temat multiplikatorów w tym przedziale cenowym, sam używam tradycyjnego, okrągłego. Przynęty o których piszesz nie są wcale ciężkie ja często sięgam po 100 gramowe i cięższe te jerki o których wspomniałeś to raczej małe jerki.
To co mogę doradzić to jak już będziesz miał ten kołowrotek to załóż na niego  mocną plecionkę, szczupakom naprawdę nie przeszkadza jej grubość przynajmniej nie przy użyciu takiej wielkości przynęt. Ja stosuję 0,27 i następną kupię grubszą. Kiedy zarzucasz przynętą o wadze 50 czy 80g i popełnisz jakiś błąd pn: zaczepi ci się linka o przelotkę czy kołowrotek (a to zdarza się każdemu) twoja przynęta leci i jeśli to wersjatonąca to już jej nigdy nie odzyskasz, ajak wiadomo jerki nie są tanie.
Ile plecionki nawinąć na multiplikator? Ja na swoim mam ok 250m 0,27mm ale on ma sporą pojemność. Chodzi o to że im więcej masz plecionki tym szybciej zwijasz i teraz wszystko zależy jakimi przynętami łowisz. Do sliderów nie potrzebujesz zwijać szybko ale do większych modeli gliderów przydałoby się troszkę szybciej, sam musisz to dopasować do siebie i sposobu prowadzenia przynęty. Na początek proponowałbym nawinąć mniej więcej tak żeby szpula była pełna w dwóch trzecich a już na pewno więcej niż w połowie. A i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z multiplikatorem to na początek nawiń żyłkę np: 0,35mm. Trzeba troche poćwiczyć żuty, inaczej stracisz całą plecionkę  w kilka dni.
 Powodzenia (2011/04/03 21:31)

celkowski

Jeszcze raz dzięki za cenne rady.Chyba jednak dołożę parę groszy i kupie kręciołek 
Okuma San Juan 250 LX,tak jak mi radził kolega BlackFox.Czytałem o nim, na różnych forach i się podobno spisuje świetnie,choć mnie cały czas zastanawia. Jak się w nim te bloczki hamulca odśrodkowego reguluje,bo ponoć trzeba jakieś 2 śrubki odkręcić,dostać się do "bebechów" i ustawić odpowiednio,żeby za szybko nie śmigała szpula.Chyba sprzedawce poproszę o zrobienie tego,bo sam jeszcze coś zkonoce :P.Dzięki pabu-g, za ciekawe rady użytkowe.Zrobię jak mówiłeś,nawinę na początek żyłkę i poćwiczę przed wyjazdem do Szwecji na naszych wodach w majówkę,może jakiś szczupły na naszych wodach skusi się na dżerka przy testowaniu i uczeniu się  ;)

Życzę połamania i dobrego zwijania ;) (2011/04/04 01:56)

celkowski

Jeszcze jedno moje pytanko,jaki przypon  polecili byście mi na ciężkie dżerki?
Słyszałem różne opinie,że przypon powinien być jak najsztywniejszy.Jedni mówią że na sztywny przypon stalowy,inni piszą że na specjalny szywny drut-przypon.W rezultacie juz sam nie wiem jaki zastosować i o jakiej wytrzymałości wagowej.

Będę używał plecionki Power PRO 0,32 (25kg) 220m. na szpuli.Dżerki od 30gr. do 100gr. (2011/04/05 01:16)