witam
prosze o pomoc jaki haczyk na suma zakładac i przypon jakiej dlugosci oraz na co lowic
zyłka 0,22 to chyba wystarczy
bede łowił na grunt na rzece wisła
witam
prosze o pomoc jaki haczyk na suma zakładac i przypon jakiej dlugosci oraz na co lowic
Ja myśle że żyłka to max 0,12 lepiej biorą a haczyk 18 na przyponie 0,08
(2012/07/09 21:50)żyłka 0,22 to chyba na sumiki karłowate. Na suma to żyłka od 0,50 w górę a najlepiej plecionka.
Haczyk to sumowy od 4.0 w górę.
(2012/07/09 22:13)
Mógłbyś sieę jakoś określić: gdzie będziesz lapał i jakiej wielkości mają to być te sumy
(2012/07/09 22:13)Ja myśle że żyłka to max 0,12 lepiej biorą a haczyk 18 na przyponie 0,08
dzięki za porady ale chyba kupi wedke MIKADO trython tele big fish c.w. do 150g.
a haczyk 6 - nie nastawiam sie na duze sumy tylko okolo metra moze ostanio wyciagalem maluchy 35cm.
(2012/07/09 22:46)(2012/07/09 23:50)witam
Żyłka 0,22 to "pajęczynka",masz rzekę zawaloną zaczepami,0,22 plecionka czasem się poddaje tym rybą.Łowiłem na tej rzece,ciężkie warunki.Ja użył bym plecoipnki 0,40.Hak musisz miec najwyższej jakości,tak jak każdy najmniejszy element zestawu,taki jak agrafka,kółka łącznikowe,krętlik itd.Haki tylko Owner lub Jenzi,przegrubione.
(2012/07/09 23:55)Mógłbyś sieę jakoś określić: gdzie będziesz lapał i jakiej wielkości mają to być te sumy
Masz patent na nie branie dużego wąsacza? na pół rosówki może chapnąc taki na 100kg+ tego się do końca nie wie,ale duże wolą żywca,dużego żywca.
No właśnie..... stalowe przypony się nadadzą czy nie?
Do tej pory łapałem na plecionkę 0,25 ze stalowymi przyponami ale jeszcze nie brał mi żaden powyżej 1m.
(2012/07/10 13:14)witam
witam
0,22 to ja robie przypon na leszcze a nie na suma, dotego w Wiśle
co do suma to tylko z respektem - mój na wiśle plecionka 0,50 kołowrotek / wielkości wuzymaczki do pralki , c.w wędki 300 g wątroba wędka 3,20 , hak ,, zgięta łyżeczka do herbaty,, srodek wisły , pełnia ,1 w nocy ,,branie,, wędka wyskakuje w powietrze - 360 stopni - spada na brzeg ... i cisza ,zero ruchu .. Próba sprawdzenia co jest spełzła na niczym .. Ustawiam ponownie wędkę luzuję hamulec / co by ciężko / plecionki 300 m/ poczekam ... 10 -15 minut żadnego ruchu .. postanawiam ,, sprawdzić ,, wszystko zawodzi ... Postanawiam użyć przemocy - tzn. siła razy gwałt ... dociągam hamuleć ... koniec wędki wiążę linkę do haka samochodu .. zwijam plecionkę do momentu 30-40 stopni pod stopę wkładam koniec wędki i dwoma rękami robię zacięcie... wędka wygieła się okropnie i w ty momencie 20-30 m od brzegu wyskoczył... . Wyskoczył chba do połowy był wielkości szafki ubraniowej .... Zwalając się do wody i zrobił taki łomot... jakby para koni skoczyła z mostu do wody razem z furą siana.. wyciągnąłem wątyrobę z hakiem okropnie zmaltretowaną . Jedynie sąsiad zapytał cooooo toooooo było ??? Tak więc mniej więcej wygląda branie suma , a wnioski można wyciągnąć samemu .. No chyba ,że chce się rozśmieszyć suma i takie ,, zestawiki ,, to najlepszy dla nich kawał . jESTEM CIEKAWY CO OPOWIADAJĄ SOBIE SUMY O TAKICH ..... Z SZACUNKIE wiar
(2012/07/11 15:17)