Zaloguj się do konta

Jaki feeder na Bug ?

utworzono: 2014/05/24 13:51
Azarkus

Witam jaki polecacie feeder + kołowrotek  tak gdzies do 120zł łowie na bugu z brzegu  jestem początkującym wedkarzem  jesli chodzi i gramature to nie powiem jaka chce bo nie znam sie długosc mi jest obojętna moge łowic 3.3 jaki 4m  co do ryb to nie nastawiam sie szczególnie na jakąs oby były jakies nawet i po 10cm z góry dziękuje za odp [2014-05-24 13:51]

Jędrula

Mało masz kasy , za te pieniądze kupisz szajs ,200 zło to już cos znajdziemy , [2014-05-24 15:32]

Za tą kwotę to raczej nic sensownego nie ma jak chcesz to mogę ci napisać jakie parametry powinien mieć ten sprzęt na te łowisko i najwyżej dozbierasz trochę i kupisz coś sensownego.
[2014-05-24 21:46]

przemo1980

Za tą kwotę to raczej nic sensownego nie ma jak chcesz to mogę ci napisać jakie parametry powinien mieć ten sprzęt na te łowisko i najwyżej dozbierasz trochę i kupisz coś sensownego.

To pewnie,że podpowiedz koledze i napisz " jakie parametry powinien mieć ten sprzęt na te łowisko"
[2014-05-24 23:50]

Jeśli chodzi o rzekę to kij musi być długi, tak aby jak najmniejszy odcinek żyłki był zanużony w wodzie, ponieważ nurt będzie działał na naszą żyłke i zwiększał jej znoszenie (powstawanie tzw. balona). Ja preferuje wędziska 3,9m oraz dłuższe. Nie znam dokładnie tego odcinka rzeki na którym łowisz ale ja na bug w moich okolicach używam kiji z cw. 120, 150g. Najbardziej uniwersalna jest akcja środkowa, ponieważ umożliwia płynne zarzucenie ciężkich zestawów ale odbije się to kosztem zacięcia. Kołowrotek musi być mocny i solidny, z większym przełożeniem aby umożliwiać szybkie zwijanie zestawu. Kołowrotek jest najważniejszy ponieważ na niego przekłada się ciężar rzutowy który jest setki razy zarzucany i zwijany.

Przeczytaj sobie ten artykuł:

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,rzeczne-leszcze-jak-lowic,71820
[2014-05-25 10:02]

zurawinowy

Jeśli chodzi o rzekę to kij musi być długi, tak aby jak najmniejszy odcinek żyłki był zanużony w wodzie, ponieważ nurt będzie działał na naszą żyłke i zwiększał jej znoszenie (powstawanie tzw. balona). Ja preferuje wędziska 3,9m oraz dłuższe. Nie znam dokładnie tego odcinka rzeki na którym łowisz ale ja na bug w moich okolicach używam kiji z cw. 120, 150g. Najbardziej uniwersalna jest akcja środkowa, ponieważ umożliwia płynne zarzucenie ciężkich zestawów ale odbije się to kosztem zacięcia. Kołowrotek musi być mocny i solidny, z większym przełożeniem aby umożliwiać szybkie zwijanie zestawu. Kołowrotek jest najważniejszy ponieważ na niego przekłada się ciężar rzutowy który jest setki razy zarzucany i zwijany.

Przeczytaj sobie ten artykuł:

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,rzeczne-leszcze-jak-lowic,71820

Co do kołowrotka to super porada - musi być mocny i solidny. Zapewne Azarkus nie miał o tym pojęcia  hi hi hi
[2014-05-25 11:21]

gucek6

Hej , ja łowie na Bugu i Narwi , sprzet jakiego uzywam to kije Mikado Golden Bay feeder  360/140g , a kołowrotki to Okuma Travertine FD 40 Baitfeeder, sprzęt musi być mocny ale i finezyjny. Odłuż troche kasy i zainwestuj w coś co bedzie służyło Ci przez dobre kilka sezonów.A może coś używanego ,tu masz linka popatrz.  http://olx.pl/sport-hobby/wedkarstwo/?search[filter_enum_state][0]=used&q=feeder
[2014-05-25 15:23]

Azarkus

ze sprzętem u mnie to jest tak ze ja jestem początkujący wiec 400zł to moj cały sprtzet nie kosztuje ;p  [2014-05-25 23:12]

lynx

Bug ma dosyc szybki nurt to jedno a drugie to ma bardzo zróznicowane dno. Sa rózne stanowiska ale bywaja i takie, że zarzucisz ołowiankę 50g  a za 5 min. zestaw jest juz w innym miejscu. To nie zyłka sciąga ale zestaw jest przesuwany przez nurt i pochyłe dno. Jeżeli zarzucisz w dół /których jest pełno/ to spoko, bedzie lezał.
Moja porada to /jak juz ktos radził/ feeder 150 bo musisz dawać większe obciążenie.
Nie bardzo rozumię dlaczego kołowrotek ma byc szybszy. jeżeli szybciej zwijasz to zestaw stawia tym wiekszy opór. niby to dlaczego masz szybko zwijać? Cos mi tu nie gra.
[2014-05-26 00:25]

Bug ma dosyc szybki nurt to jedno a drugie to ma bardzo zróznicowane dno. Sa rózne stanowiska ale bywaja i takie, że zarzucisz ołowiankę 50g  a za 5 min. zestaw jest juz w innym miejscu. To nie zyłka sciąga ale zestaw jest przesuwany przez nurt i pochyłe dno. Jeżeli zarzucisz w dół /których jest pełno/ to spoko, bedzie lezał.
Moja porada to /jak juz ktos radził/ feeder 150 bo musisz dawać większe obciążenie.
Nie bardzo rozumię dlaczego kołowrotek ma byc szybszy. jeżeli szybciej zwijasz to zestaw stawia tym wiekszy opór. niby to dlaczego masz szybko zwijać? Cos mi tu nie gra.

Co do znoszenia zestawu to na pewno masz racje ale czynnikiem który prowadzi do tego jest na pewno też ustawienie wędziska i poziom zanurzonej żyłki. Wędki powinny być dłuższe aby ustawić wędkę na sztorc, w tedy mniejszy kawałek żyłki jest narażony na działanie siły nurtu. W takim ustawianiu również brania są bardziej czytelne. Ja wole szybsze kołowrotki z takiego powodu iż nie lubię monotonnie kręcić korbką i zwijać zestaw z dużych odległości. A zresztą kołowrotek do rzecznego feedera musi wytrzymać setki szybkich ( często ze względu na zaczepy) ściągnięć ciężkiego koszyka lub ołowiowego ciężarka z nurtu. Co bardzo obciąża jego mechanizm, dlatego konstrukcja musi być solidna oraz wykonana z dobrej jakości materiałów.

Pozdrawiam Boczny trok 
[2014-05-26 06:59]

Azarkus

a jesli chodzi i koszyk zanętowy to ile gr dac a zestaw na grunt to rurka z koszykiem stoper i przypon ?  [2014-05-26 19:56]

Azarkus

A jesli chodzi o sam kołowrotek do feedera bo mam juz jednego od kolegi on dał za niego o 80zł to jaki kołowrotek ? [2014-05-26 20:07]

notaki

Powiem szczerze... mam tych wedzisk trochę, ale jesli jade nad Poprad łowić w solidniejszym nurcie - biore stary ( pewnie 20-letni) kij z  pełnego włókna szklanego .. sztywny jak kij od szczotki.
Może i przegapiam brania drobnicy ( zresztą - daj jej Boże, niech sobie szarpie przynętę ) ale jak przywali większa sztuka w nurcie, to i tak kij przygnie się konkretnie, a przynajmniej nie gnie mi szytowki tak, że jej koniec pokazuje wodę .

Uwazam ( choć oczywiście mogę nie mieć racji ), ze jeżeli decydujemy się lowić w dużym uciągu, to o wszelkiej finezji trzeba zapomnieć.
Zreszta , łowienie w takim nurcie płoteczek po 12 cm - w moim odczuciu - nie ma sensu.
[2014-05-26 20:40]

Azarkus

ja łowie od tego sezonu na rybach byłem moze z 10 razy dla mnie 12 cm płotka nawet cieszy ostatnio łapałem na bugu to miałem 4 wzdręgi do 10cm i sie bardzo cieszyłem bo to był rekord dnia :)  [2014-05-26 21:12]

notaki

Popatrz gdzie wedkują starzy wyjadacze :-)
Szukaj ryby w dołach.. tam beda siedziały większe sztuki, bo cwane są a w dołaach:
- po pierwsze niesione nurtem zarcie osiada
- po drugie nurt w nich jest zdecydowanie mniejszy, więc ryba mniej energii traci.
Na wlocie do dołów na na bank ryba siedzi i tylko , nie ruszając się za bardzo - łapie co jej woda pod pysk podstawia. :-)
[2014-05-26 21:20]

przemo1980

Popatrz gdzie wedkują starzy wyjadacze :-)
Szukaj ryby w dołach.. tam beda siedziały większe sztuki, bo cwane są a w dołaach:
- po pierwsze niesione nurtem zarcie osiada
- po drugie nurt w nich jest zdecydowanie mniejszy, więc ryba mniej energii traci.
Na wlocie do dołów na na bank ryba siedzi i tylko , nie ruszając się za bardzo - łapie co jej woda pod pysk podstawia. :-)

Nie uważam się za starego,zwłaszcza wiekiem :-)
Jest sporo racji w tym co napisałeś ale te doły to nie do końca taka pewna miejscówka .Zwłaszcza w ciepłe letnie noce....

[2014-05-26 21:48]

przemo1980

Jeśli chodzi o samo wędzisko(feeder) to coś w granicach c.w. 120-150g i myślę ,że nie krótszy kijek jak 360cm , a najlepiej 390cm.
Rozsądnym feederm może być Mikado Golden Bay. Trochę droższy ale w tych pieniążkach to bardzo przyzwoity feeder.
[2014-05-26 21:55]

Azarkus

a jaki kołowrotek ? [2014-05-26 22:32]

przemo1980

Nie wiem ile chcesz,możesz wydać na kołowrotek?

Kołowrotki za rozsądne pieniądze które mogę zaproponować,polecić (posiadam takie)  to;
- Okuma Travertine Baitfeeder 40 lub 45
- Spro Drag Master X-Class . Mam w rozmiarze 8300 i 8500.
- Spro Aggresive Pro Lcs. Chyba 740.

[2014-05-27 22:07]

lynx

Co do znoszenia zestawu to na pewno masz racje ale czynnikiem który prowadzi do tego jest na pewno też ustawienie wędziska i poziom zanurzonej żyłki. Wędki powinny być dłuższe aby ustawić wędkę na sztorc, w tedy mniejszy kawałek żyłki jest narażony na działanie siły nurtu. W takim ustawianiu również brania są bardziej czytelne. Ja wole szybsze kołowrotki z takiego powodu iż nie lubię monotonnie kręcić korbką i zwijać zestaw z dużych odległości. A zresztą kołowrotek do rzecznego feedera musi wytrzymać setki szybkich ( często ze względu na zaczepy) ściągnięć ciężkiego koszyka lub ołowiowego ciężarka z nurtu. Co bardzo obciąża jego mechanizm, dlatego konstrukcja musi być solidna oraz wykonana z dobrej jakości materiałów.

Pozdrawiam Boczny trok 

Nie bardzo wiem co masz na myśli ,, z dużej odległości". Zarzucasz na Bugu na odległość 100metry czy jak?
Co do kołowrotka to chyba logiczne, że do federa 150 nie zakłada się targowego kolowroteczka a przy tym na Bugu zawsze może uczepić się coś większego.
Sprawa szybszego  czy wolniejszego zwijania zestawu to sprawa jak kto lubi.
[2014-05-30 00:56]

lynx

ja łowie od tego sezonu na rybach byłem moze z 10 razy dla mnie 12 cm płotka nawet cieszy ostatnio łapałem na bugu to miałem 4 wzdręgi do 10cm i sie bardzo cieszyłem bo to był rekord dnia :) 

Kolego nie zapominaj, że wzdręga ma wymiar.
[2014-05-30 00:58]

Azarkus

ja wszystkie ryby wypuszczam do wody :P bo jeszcze skuterem i nie mam jak zabierac ale nawet jak by mial cos większego to bym zostawił :P a jesli chodzi o kołowrotek mozecie polecic jakis do 100zł a drugi do 150 ? [2014-05-30 14:32]

lynx

Popatrz może cos z konger mistrall.
[2014-05-31 00:14]

przemo1980

ja wszystkie ryby wypuszczam do wody :P bo jeszcze skuterem i nie mam jak zabierac ale nawet jak by mial cos większego to bym zostawił :P a jesli chodzi o kołowrotek mozecie polecic jakis do 100zł a drugi do 150 ?

Myślę,że w granicach 150zł powinieneś trafić Spro Drag Master X-Class 840 ,a jeśli dobrze poszukasz to Spro Aggressive  Pro Lcs też (mało ich już jest)...
[2014-05-31 00:30]