Jaki będzie koszt wykopania stawu?
utworzono: 2011/11/22 12:55
witam chciałbym wykopać własny staw o wymiarach 10m długość i 7 szerokości głebokość okolo 2 do 3 metrów ,, moje pytanie brzmi jaki koszt mniej więcej będzie za wykopanie takiego stawu
[2011-11-22 12:55]
Witam
W moich stronach(Lubelskie) koszt pracy koparki linowej to ok. 80zł na godz.Dobry operator będzie kopał około 3 do 4 godzin to max.Tylko zostanie ziemia do rozplantowania,dodatkowy koszt a jeszcze pytaj o pozwolenie w gminie jest ono niezbędne chyba że na( dziko)
pozdrawiam.. [2011-11-22 13:23]
Wykopanie z 300-350zł. 3-4godziny roboty. Rozplantowanie to dodatkowy koszt. Ewentualnie możesz wynająć kogoś, to ziemię wywiezie. [2011-11-22 13:37]
Poproś jakiegoś znajomego rolnika, to na pewno ziemię weźmie.
Że tak zapytam po co rolnikowi ziemia ? Mało ma swojej ? Ziemia to nie zboże. [2011-11-22 14:30]
dzięki za odpowiedź jeszcze jedno pytanie są jakieś koszta w gminie za pozwolenie
[2011-11-22 23:54]
Poproś jakiegoś znajomego rolnika, to na pewno ziemię weźmie.
Że tak zapytam po co rolnikowi ziemia ? Mało ma swojej ? Ziemia to nie zboże.
Do ewentualnego wyrównania terenu np..... A po co mu górki ziemi wokół stawu;]
[2011-11-23 00:51]
Zależy jaka to będzie ziemia. Ale powinien się jakiś rolnik znaleźć który by tą ziemię wziął.
[2011-11-23 20:32]
Zależy jaka to będzie ziemia. Ale powinien się jakiś rolnik znaleźć który by tą ziemię wziął.
Taaa ,rolnik weźmie i będzie sprzedawał jako bełchatowska do zanęt....
Rolnik sam w dolinie ---może jak bedzie zakładał chodowle robaków.
[2011-11-23 20:55]Jestem rolnikiem i ziemia zawsze się przyda. To do jakiejś drogi polnej na łąki, to do jakiegoś wzniesienia koło silosu... [2011-11-23 21:11]
Jestem rolnikiem i ziemia zawsze się przyda. To do jakiejś drogi polnej na łąki, to do jakiegoś wzniesienia koło silosu...
Do jakiegoś i jakiejś może sie przyda,do konkretnej będzie gorzej.
Tak na poważnie,to cały urok tej ziemi po wydobyciu jest żeby rozplantować i na pewno idzie to fajnie zrobić.Na rolnika bym nie liczył ,chyba że sam mu załadujesz i zawieziesz na koniec Polski--zależy jeszcze co wykopiesz.
Kopanie stawu to nie 3 h jak kolega wyżej pisze i jest dużo pracy żeby to ładnie zrobić.
[2011-11-23 22:06]Jak jest gdzieś w okolicach GW to sam pojadę i sobie załaduję tą ziemię. Jak sie nie znacie to się nie wypowiadajcie. 90% rolników weźmie ci tą ziemię. [2011-11-24 15:02]
zalezy jaka koparke wynajmiesz jezeli bedzie miala odpowiednio duza lyche to spokojnie 3 -4 godziny poradzi sobie z tak malym stawikiem a co do ziemi to tak jak ci koledzy wyzej pisali albo mozesz na jednym brzegu usypac delikatna pryzme z lagodnym zboczem w kierunku wody i posadzic jakies rosliny ozdobne posiac trawe i gotowe .Tylko nie sadz drzew lisciastych bo oszalejesz ze zlosci jesienia jak ci lisci nawali do wody [2011-11-24 17:32]
i do tego na taki staw potrzebujesz pozwolenia i plan budowy a to są duze koszty dużo przewyższą samo wykopanie stawu
[2011-11-24 20:42]
Jak na 3 metry głęboki staw i około 70-100m2 idzie w 3 h wykopać ,to po prostu idzie.Wydawało mi sie że raczej to mało realne,ale chodzi mi o realia,a nie o zawody w kopaniu. Nie wspomne że wszystko pójdzie gładko jak w podręczniku.
Co do ziemi,może rolnicy u kolegi sie proszą o ziemie,u nas żeby pozbyć sie ziemi trzeba słono zapłacić(chyba że ktoś coś zasypuje ,lub buduje).Wiem coś na ten temat bo na terenie firmy w której pracuje składowali ziemie inne firmy i z tego co wiem za jeden samochód bulili dużą kase.Zależy jeszcze co wykopiesz,bo może być glina,kamień i różne wynalazki.
Wykopanie to nie wszystko,trzeba przygotować staw pod zalanie,podłoże...jest jeszcze kilka zreczy.
Jesli będziesz przy napełnianiu wodą korzystał z jakiegoś cieku wodnego , to musisz się starać o operat wodno prawy w Urzedzie Miasta.
[2011-11-25 01:21]
U mnie jest ziemia przepuszczalna choć glinkowata. Jak najtanszym kosztem uszczelnić wykopany staw? [2011-11-26 11:58]