Jest wygodniej bo kładąc podstawe bata na ziemi i ściskając kolanami dolną część wędziska (oczywiście siedząc), haczyk mamy na wysokości klatki piersiowej i łatwiej nam zmienić robaka. Ale coś za coś
(2011/03/12 19:35)Witam wszystkich producentów kotletów rybnych, jako że w ubiegłym sezonie obraziłem się trochę na spining to w tym roku chciałbym skupić swoją uwagę na łowieniu batem. Stara 7m służyła godnie ale zaczęła troche męczyć ręke i postanowiłem wzbogacić swój arsenał o metr krótszą zabaweczke. Priorytetem jest dla mnie czucie ryby na wędce dlatego amortyzatorom mówię stanowcze NIE. Jeśli chodzi o białoryb na jaki się nastawiam to nie będą to jakieś wielkie okazy ale wyczynowe łowienie uklejek czy płoteczek długości małego palca u stopy również mnie nie interesuje. Wielkość poławianych przezemnie ryb oscyluje w okolicach wymiarowych linków, małych karpików, dorodnych leszczy, płoci i diabelskich stworzeń jakimi są koluchy często grubo ponad 30cm. Jeśli chodzi o budżet to zaplanowane mam na to +/-300zł, do tej pory brałem pod uwagę mikado tournament pole 600 jednak spotkałem się z opiniami że jest dosyć... łamliwa??? Bardzo proszę o opinie odnośnie ww. wędki lub też inne propozycje wraz z zaznaczeniem czy sami ją posiadacie czy są to opnie oparte głównie na tym co można wyczytać w internecie.Co do Mikado Turnament ,fajny kijek mam 7m.Jakoś mi się nie złamał, a użytkuje go ok 5lat
PS. mile widziane również propozycje tuby dla ochrony wędziska
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ja mogę zaproponować VDE ROBINSON NANO CORE POLE MX4 6m. Tego akurat nie mam a polecam na podstawie posiadania innych kijów od VDE-R które są świetnej jakości. Dopracowane w detalach. Na pewno warto zainteresować się z tym batem.(2021/02/09 21:32)
Popieram,miałem wcześniej przed Turnamentem ,ale jak pamiętam to chyba był starszy mode MX2,spokojnie dał rade amurowi 2kg.Bardzo dobre
wykonanie i niska waga.
Ja polecam dł. bardziej uniwersalną 7m, obecnie łowię już trzeci sezon batem Mistralla, AQUA COMPENTITION waga ~290g.Też polecam tą długość.
Praktycznie łowię nim wszystko, ostatnio dużo leszczy, krąpi i kilka karpii się trafiło i dał radę. Szczytówka z wklejką więc bez amortyzatora ale uważaj o zabezpieczenie jej bo potrafi się zakleszczyć na dużych rybach(na gwarancji naprawili/wymienili) ja "maluję" miejsce łaczenia elementów garfitem/ołówek miękki np. 8B.
Mnie kosztowała coś ~450 zł ale jestem b. zadowolony z tego wędziska.
ÂÂ
Wędkarz biorący udział w zawodach amatorskich ale także łowiący rekreacyjnie batem i kochający tę metodę powinien posiadać baty od 5 do 8 metrów dłuższe używane są bardzo rzadko. Po co, ano po to, że długość użytej wędki zależy od łowiska. Na zbiorniku na którym najczęściej wędkuję najbardziej sprawdza się bat 6 metrowy. Moim zdaniem nie ma zatem batów o długości uniwersalnej. ÂŁowiska się różnią i to do nich trzeba dobrać odpowiednią długość bata. Mnie osobiście łatwiej (celniej) Âjest zanęcić pole łowienia na 7 niż 13 metrze.A wędkarz biorący udział w profesjonalnych zawodach musi posiadać 13m tyczkę. :) Najlepiej widać to na filmach pewnego wyczynowego youtubera, gdy musi się przerzucić na odległościówkę bo nie ma szans z innymi zawodnikami. którzy w większości stosują tą metodę i to na rzece. :) Wszystko to stereotypy co zawodnik musi posiadać.
Przedstawiłem jedynie przykład, że odległość łowienia to długość wędziska i zestawu ale do spławika a nie haczyka i z tym kolega się chyba zgodzi bez względu na głębokość łowiska.Jak najbardziej, tylko nie wiem czy tak oczywiste rzeczy wymagają aż takiego doprecyzowania w wypowiedziach. :) Bo tak to możemy się poprawiać w nieskończoność. :) Bardziej mi chodzi, że nie ma jednolitej recepty na sukces, nie trzeba nad wodę targać czterech batów w różnych długościach i aby w szczególności zmniejszyć odległość łowienia batem można to zrobić bez jego wymiany na np 1 czy 2m któtszy np oddalając się od lini brzegowej lub rzucając pod kątem w bok stanowiska. Zwiększenie odległości jest już nieco bardziej kłopotliwe bo albo trzeba wejść do wody, albo zastosować platformę, Wędkarstwo jest sztuką szukania sposobów na złowienie ryb, a nie posiadania nad wodą dziesiątek wędek i wierzenia we wszystko co pokażą na Youtubie - bo wtedy będzie nam żal wydać pieniądze na porządny kij, a będziemy je np. pakować w "cudowne" zanęty i dodatki. :)