Czesc wszystkim :) Zastanawiam sie nad zakupem wędki ale nie moge sie zdecydowac.. Od zawsze na pierwszym miejscu stawialem spinning i ta metoda lubie lowic najbardziej. Teraz chcialbym bardziej zasiasc nad rzeka z zona i dzieckiem niz pokonywac nastepne kilometry w pojedynke:) Chce polowic na splawik i zastanawiam sie nad jakims teleskopem lub matchem. Bede lowil glownie na rzece( glebokosc maks do 1.5-2 m) i sztucznym zb.wodnym (2-3m). Na rzece nie bede lowil na duzej odleglosci ale na zbiorniku chcialbym juz miec jakis mocniejszy wyrzut.Nigdy nie lowilem wagglerem i tego tez chcialbym sprobowac. Ryby jakie mam zamiar lapac to plocie liny jakies leszczyki. Moglby mi ktos cos polecic pasujacego do moich wymagan. Cenowo razem z kolowrotkiem chcialbym przeznaczyc 150 zl. Dzieki za pomoc
Polecam konger carbomax tele travel mam 3,9m wyrzut do 35g... Dobry kij jeśli chodzi o tele a mam go już z 6lat koszt koło 120PLN. Kołowrotek najlepiej rozmiar 3000...osobiście używam tylnego hamulca ale to kwestia przyzwyczajenia.... (2017/03/20 21:13)
Witam:) dzieki za odpowiedzi. Ale wciaz mam dylemat nad wedziskiem. Match czy jakis teleskop... Splawikiem typu waggler polowie z powodzeniem jakims teleskopem? Za teleskopem przemawia troche latwosc przewozu. Kija mozna zlozyc i spokojnie wchodzi do auta a match to juz zalezy. (2017/03/21 10:27)
Jeśli ma to być łowienie początkującego na niewielkich odległościach to połowisz i teleskopem. Teleskopy są bo muszą być o wiele grubsze od wędzisk składowych co utrudnia zarzucanie. Rozmieszczenie przelotek też nie jest najlepsze zwłaszcza w tanich teleskopach, bo tam patrzą głownie na to aby składy były równe co skraca dł transportową. Oczywiście zawsze są jakieś kompromisy np Robinson Bluebird Tele Mach. Matchówka teleskopowa ale tu już trzeba się liczyć z ceną przekraczająca Twój budżet. Jakość idzie w parze z ceną. (2017/03/21 10:49)
Mam wlasnie taki stary teleskop z bazaru i szkoda nawet brac sie za lowienie ta wedka. Wyrzut jest strasznie mizerny. Tak jestem amatorem na ryby chodze jak czas mi pozwala czyli dosc rzadko. Chcialbym zeby kij mial tam jakis wyrzut w miare ok i cena byla atrakcyjna. Wiem ze za cos lepszego trzeba i zaplacic ale chce znalesc cos pomiedzy. Co sadzicie nawet o jakis najtanszych machtowkach kongera w cenie 100 zl? Czy bardzo odczuje roznice w wedce 3 skladowej a np takim match tele? Wez pod uwage ze jestem amatorem i nie trzeba mi wiele do uciechy. Ja raczej traktuje to jako wypad z rodzina i relaks spedzenie wolnego czasu. Jak szukam wrazen mocniejszych to biore spina i w droge:) (2017/03/21 12:45)
Możesz się jeszcze zastanowić nad bolonką 4 lub 5 metrową da radę na rzece a i na stojacej wodzie spokojnie połowisz . Osobiście synowi do nauki kupiłem bolonke jaxona arkadia 4m do 15 gr i powiem daje rade koszt żaden bo jakieś 45 zł . A na droższe wedki przyjdzie czas jesli sie wciagniesz w metode splawikowa to juz potem sam bedziesz wiedzial czego potrzebujesz (2017/03/21 12:52)
Mikado nihonto mini float cw do 25 długość 360. Cieniutki, lekki wytrzymały patyk a po złożeniu ma niecale 70 cm... Na wagglerki też połowisz. W tej cenie rewelacja na matcha to trzeba mieć 400+ zł mam kilka i najtańszy godny polecenia według mnie to konger turion... Konger ma dobry stosunek ceny do jakości ale jak nie masz na wydanie 400-500 lepiej kup teleskop chociaż transport wygodny... Występuje też w długości 390 ja taki mam fajny ale na rzekę raczej 360... Pozdrawiam (2017/03/21 16:04)
Co do Jaxon'a Aracia 4m, dostałem w święta od teścia, akurat się wstrzelił bo moją bolonkę połamałem pod koniec sezonu. Patrzyłem na tą wędkę z przymrużeniem oka, ale po pierwszych tegorocznych próbach zdaje egzamin, nawet jak na mniej niż 50zł. Jeżeli nie łapiemy na nią ptotek w zawrotnym tempie to powinna dać radę, a już do przystawki na pewno na niewielkich rzekach. (2017/03/21 19:28)
A co do kołowrotka, posiadam i do takich celów polecam http://www.wedkarski.com/kolowrotki-spinningowe/7115-kolowrotek-shinju-mikado.html , mi sprawdza się do lekkiego gruntu, spinningu a do spławika nie potrzebuje nic lepszego, warty swojej ceny. Chyba, że nie chcesz oszczędzać na kołowrotku, to wtedy http://www.wedkarski.com/kolowrotki/4750-kolowrotek-carbonite-2m-fd-okuma.html FR lub RD. Pracuje rewelacyjnie a szeroka szpula da Ci możliwość dalszego rzutu, posiadam i polecam! :) (2017/03/21 22:19)
Jak ma być 150 zł. to będzie trudno, nawet bardzo, ale dyponując kwotą 200 może 220 zł. już można bardzo sensowne propozycje znaleźć. (2017/03/22 16:41)
Po wielu latch przerwy planuje powrócić do wędkowania. Moja przygoda z wędkowaniem zakończyła się jak łowiłem to korzystałem z wędki Sona oraz kołowrotka Germina:) Planuje łowić na stojących zbiornikach wodnych, wolno płynących rzekach. Celuje w ryby jak płotki, karasie, karpie, liny, okonie. Wędkowanie ma być odpoczynikiem i oderwaniem się od codzienności, czyli zarzucam wędkę, siedzę i patrzę czy ryba bierze. Rozglądam się za sprzętem i tu pojawił się dylemat. Tele tego jest, że nie wiem jaką wędką i kołowrotek mam kupić:) Na wędzisko i kołowrotek chce przeznaczyć max 250 PLN. Wędka musi być typu teleskop, aby można było umieścić ją w samochodzie.
Wyszukałem taką wędkęhttp://www.jaxon.pl/About/3290_3053_wedka-arcadia-tele-carp.aspx oraz kołowrotekhttps://mikado.pl/katalog/p-27574-sasori
Proszę o Wasze opinie czy na moje wymagania ten sprzęt może być czy może szukać czegoś innego i ewentualnie jakich wędek i kołowrotków.
Pozdrawiam i życzę spokojnego weekendu (2018/08/25 09:47)
Masz zamiar łowić spory przekrój gatunków ale rozumiem.Karp i płoć w zasadzie wzajemnie sie wykluczają w koncepcji jednego wędziska ale przecież łowione karpie nie muszą byc po 10 kilo.Wędka którą wybrałeś według mnie jest za mocna dla rekreacyjnego łowcy.Powinieneś cieszyć się wędkowaniem i czuć emocje z holu każdej ryby więc celowałbym w coś co nie ma CARP w nazwie.Jeśli określisz budżet jaki chcesz przeznaczyć na zakup sprzętu z pewnością otrzymasz konkretne propozycje.Z tego co piszesz wydaje mi się że rzeczywiście wędka teleskopowa będzie dobrym wyborem.Jesli wody stojące plus wolno płynące rzeki to kompromisem mógłby być kij 4,5 - 6 metrów przy czym na początek lepiej chyba wybrać ten krótszy i raczej coś z wyrzutem np. do 25-30 gram.Taka wędka będzie dośyć uniwersalna.Da radośc z holu ryby niewielkiej ale tez pozwoli stawić czoło większym egzemplarzom. Fajnie jakby była to pełna węglówka ale kompozytowa wędka też nie będzie zła.Teraz ceny takich kijów nie są wygórowane jeśli mówimy o tzw segmencie popularnym. Sam kiedyś wyrwałem 6 metrową węglową bolonkę znanej firmy za 90 zł i choć nie najlżejsza mnie wystarcza bo wędka więcej leży na podpórce niż w ręku.Poza tym okazała się dobrym kijem.Kołowrotek nie musi być drogi.Przy spławikówce tego typu nie będzie miał wiele pracy jednak powinien być w miarę solidny i musi mieć dobry hamulec. (2018/08/25 10:04)
Odpuść sobie tego Jaxona.Mam teleskop z tej serii i to jest najgorszy kij jaki kiedykolwiek miałem.Nawet za darmo nie chciałbym już takiej serii.Badziew zmieszany z gównem :) Kup coś do 25 g wyrzutu i jak Piotr już wspomniał bez "CARP" w nazwie (2018/08/25 10:09)
Do tej kwoty bez problemu można skomleptować przyzwoity zestaw. Troche cierpliwości ,propozycje napewno padną tylko pewnie niewiele osób tu jeszcze dzis zaglądało.Właśnie na szybko przejrzałem ofertę na allegro bolonek 5m do 20,25,30 gram wyrzutu i jest w czym wybierać.Polecam zajrzeć.Ceny przystępne - jeszcze sporo na kołowrotek zostanie:-) (2018/08/25 13:23)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Byłem w fajnym sklepiku wędkarskim z dobrą i kompetentną obsługą. Zakupiłem wędkę Robinson Carbonic Tele Strong 3,4 m oraz kołowrotek Mifine XN 4000 na początek. Zobaczymy jak to wszystkio będzie się sprawowało. Zawsze można wymienić na inne w miarę nabywania doświadczenia. (2018/08/25 13:29)