Wędka składowa uniwersalna
utworzono: 2019/01/23 21:47
Witam.Â
Ostatnio połamałem wędkę teleskopową wię nie chce o niej słyszeć , a niedługo wiosna wię będzie potrzebna wędka i cztałe rórzne zdania na temat wędek teleskopowych i składanych stwierdziem że wędka składana jest lepsze jest bardziej wytrzymała . Chciałbym żeby wędka miało od 190 cm do 280max . Potrzebuje wędki uniwersalniej poniewarz zaczynam dopiero próbować różne metody ale proferuje spławik .Cena bata [patyka;) ] do około 200zł . Z góry dzięki . [2019-01-23 21:47]
Skoro czytałeś na temat wędzisk to powinieneś wiedzieć że do typowej spławikówki używa się wędzisk znacznie dłuższych od tego co proponujesz. Skoro jednak piszesz że 2,8 m maksymalnie to według życzenia. Dobry mocny kij. Taką wędka też można. Nawet jestem w trakcie zbierania dowodów na ten fakt. Jak już pozbieram wszystko to podzielę się opinią.
https://allegro.pl/oferta/wedka-dragon-magnum-ti-light-spinn-2-75m-5-25g-7745470603 [2019-01-24 05:23]
Witam.Po pierwsze, nie ma wędzisk uniwersalnych. Oczywiście można spinningować odległościówką, albo spławokować spinningiem, ale to jest jak ciućkanie cukierka przez pergamin.
Ostatnio połamałem wędkę teleskopową wię nie chce o niej słyszeć , a niedługo wiosna wię będzie potrzebna wędka i cztałe rórzne zdania na temat wędek teleskopowych i składanych stwierdziem że wędka składana jest lepsze jest bardziej wytrzymała . Chciałbym żeby wędka miało od 190 cm do 280max . Potrzebuje wędki uniwersalniej poniewarz zaczynam dopiero próbować różne metody ale proferuje spławik .Cena bata [patyka;) ] do około 200zł . Z góry dzięki .
Preferujesz spławik, kup odpowiednie wędzisko (nie znam się na spławiku, nie podpowiem) nakop rosówek (teraz trudno, bo ziemia zmarznięta) i siedź nad wodą wpatrując się w spławik, a gdy będzie się zatapiał nie myśl jak policjanci, że się zepsuł, tylko zacinaj.
Znudzi Ci się siedzenie, dokup spinning c.w. w granicach 2-20g na przykład SHIMANO Catana lub KONGER Troker, pudełko sztucznych przynęt (obrotówki, wahadłówki, woblerki, gumki) i wędruj wzdłóż brzegu wypatrując wyskakujących nad wodę uklejek, pod nimi na pewno żeruje okoń.
[2019-01-24 08:28]
TOMASZu, odrobina szacunku dla użytkowników tego forum- zastanów się jaką wędkę potrzebujesz, weź słownik i napisz jeszcze raz. [2019-01-24 09:48]
Kurcze, co się na tym forum dzieje?
Każdy temat pisany przez nowicjusza zaczyna się ok, a zaś zaczyna się wyzywanie i obrażanie.
LUDZIE to jest forum, na którym użytkownicy chcą się czegoś dowiedzieć!
To forum zaczyna się zmieniać w poradnię, w której można się dowiedzieć, jak pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji...
Może zmienimy nazwę na "forum.PISZ ZGODNIE Z ZASADAMI ORTOGRAFII"
[2019-01-25 11:32]
Możemy zmienić nazwę - jestem za. Czytanie niektórych postów po prostu wypala źrenice. Błąd na błędzie. Szkoda, że się nie da "odzobaczzyć" ;) [2019-01-25 17:54]
https://www.e-haczyk.pl/wedka-mistrall-atlantis-picker-spin-270m-20-60g-p-429.html
lub droższe
https://allegro.pl/picker-piker-mistrall-siro-spin-2-70m-20-45g-fish-i6730103009.html
Może coś takiego spełni towje wymagania :
- Nada się do cięższego spiningu
- Na grunt będzie w sam raz do tego będzie niezła sygnalizacja brań
- A na spławik z pewnością się nada
- I oczywiście spełnia twoje wymagania dotyczące długości kija. [2019-01-25 19:27]
https://www.e-haczyk.pl/wedka-mistrall-atlantis-picker-spin-270m-20-60g-p-429.htmlÂ
lub droższe
https://allegro.pl/picker-piker-mistrall-siro-spin-2-70m-20-45g-fish-i6730103009.html
Może coś takiego spełni towje wymagania :
- Nada się do cięższego spiningu NIE
- Na grunt będzie w sam raz do tego będzie niezła sygnalizacja brań TAK
- A na spławik z pewnością się nada NIE
- I oczywiście spełnia twoje wymagania dotyczące długości kija. TAK
[2019-01-25 19:47]
Ryukon1975 możesz uzasadnić dlaczego wędziska wymienione przez Dużego Karasia nie nadadzą się na spławik i do ciezszego spiningu?, jeśli wędzisko ma być bardziej uniwersalne celował bym właśnie w ok 45-60g wyżutu.
Jeśli miał bym kupować takie uniwersalne wędzisko to wybrałbym bym w jakiegoś pikerka lub quivera z wymiennymi szczytówkami.
np. https://allegro.pl/oferta/berkley-cherrywood-quiver-244-cm-20-50-gr-7734401573 [2019-01-25 23:37]
Wymienione wędziska nie nadają się do ciężkiego spinningu z powodu swojej szybkości i ugięcia. Pierwszy to szklak, dodatkowo z miękkimi szczytówkami. Jak można na takiej klusce gibiącej się na wszystkie strony niczym wiklinowa witka przy silnym wietrze z kompletnie niestabilną szczytówką panować w wodzie na przynętą spinningową dodatkowo jak napisano ciężką?
Drugi kij podobno węglowy wróży lepiej. Jednak nawet jeśli by miał węglową twardą szczytówkę to może poradzi z lekkimi przynętami ale z cięższym nigdy.
To samo dotyczy spławika problem z panowaniem nad zestawem z powodu miękkich szczytówek plus kłopoty z zarzucaniem z powodu lekkiego zestawu i mnóstwa malutkich przelotek.
Jeśli ktoś chce tak na własne życzenie łowić skoro jest jeszcze przed zakupem i może wybrać dobry kij to mu pozostaje tylko życzyć stalowych nerwów. Quiver czy picker jak go nie zwać to wędzisko o specyficznej budowie. Bardzo dobre ale przy połowie z gruntu. [2019-01-26 04:25]
Całe życie łowiłem na teleskopy i żadnego nie złamałem. A dlaczego - zacutyję mojego śp nestora .Panowie wędkarstwo to nie politechnika - tu się myśli.Na zdjęciu mój uniwersalny zestaw na rzekę i jezioro .Sprzęt tani i niewyszukany . Wędka Jaxon 390 cw 45 spławik dragon przelotowy ( stopery z dwóch stron) co to znaczy chyba nie muszę tłumaczyć. Kołowrotek Zorro 3 łożyska . Żyłka i haczyki muszą być od solidnego producenta - na tym nie oszczędzam . Dragon , Trabucco , haczyki Mustad, Gamakatsu,Owner,Zesaw wraz z podbierakiem ,zanętą , siatką , plecakiem i wiaderkiem wchodzi i pod kanapę i do kufra [2019-01-26 07:19]
Na zdjęciu mój ,,ekipaż" w drodze na Mazury. Skuter Kymco Maxi 300 abs( prawo jazdy kat A) w drodze 125 -ątki nie sprawdzają się . Za słaba moc aby z Tirami i innymi czubami się mierzyć. Wszystko weszło do kufra i pod kanapę . Owinięte krzesełko teleskop - spinning i kalosze. Widzicie to nie widzicie. A widzicie.Jest to efekt wieloletnich doświadczeń. [2019-01-26 07:31]
Kurcze, co się na tym forum dzieje?Dla odmiany, proponuję ignorowanie postów osób, które nie potrafią pisać poprawnie, po polsku...
Każdy temat pisany przez nowicjusza zaczyna się ok, a zaś zaczyna się wyzywanie i obrażanie.
LUDZIE to jest forum, na którym użytkownicy chcą się czegoś dowiedzieć!
To forum zaczyna się zmieniać w poradnię, w której można się dowiedzieć, jak pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji...
Może zmienimy nazwę na "forum.PISZ ZGODNIE Z ZASADAMI ORTOGRAFII"
Uważam, że zwrócenie uwagi w żaden sposób nie jest obraźliwe, a jeśli ktoś tak uważa, to zacytuję przysłowie:
"uderz w stół, a nożyce się odezwą"
[2019-01-26 07:45]
I nic się nie dowie standard niestety. Miałem kiedyś kumpla który łowił pickerem na spławik,grunt i spining. [2019-01-26 11:29]
I nic się nie dowie standard niestety. Miałem kiedyś kumpla który łowił pickerem na spławik,grunt i spining.Nic nadzwyczajnego, można i tak, tylko czy o to chodzi? Piszesz, że autor nic się nie dowiedział, widocznie nie przeczytałeś mojego wpisu (2019/01/24 08:28) i innych kolegów, którzy udzielili wskazówek.
[2019-01-26 12:36]
I nic się nie dowie standard niestety. Miałem kiedyś kumpla który łowił pickerem na spławik,grunt i spining.
Więc przed jego pickerem jeszcze sztuczna mucha, trolling i dorsze na Bałtyku.
Żeby się coś dowiedzieć należy zadać pytanie, nie widzę żebyś o coś pytał. Jedyne co zobaczyłem to płacze i żale, ale to nie dzień dziecka. Słodyczy ne będzie bo to tylko życie. [2019-01-26 16:32]
No cóż ja kiedyś łowiłem bambusem na spławik i grunt bo spinning był w tamtych czasach w moich stronach nieznanym pojęciem... . Co do pierwszego pytania to na czas obecny wybrałbym dobrą odległościówkę. [2019-01-27 13:41]