Jaka przynęta na szczupaka sandacza okonia

/ 18 odpowiedzi
Witam !  W sobotę mam w planach wyjazd z tatą na ryby do Czarnego Piątkowa  k/Środy Wlkp. Nastawiam się na szczupaka , sandacza i większego okonia. I pytania: Na co wy najczęściej łowicie wymienione ryby (chodzi oczywiście o blachy , gumki , woblery)?  Jakie kolory mam używać?  I czy prowadzić przynętę przy dnie , w pół wody czy też przy powierzchni ?Z góry dzięki i Pozdrawiam :)
bonek18

na okonia i sandacza próbuj gumy-kopyta i twistery na główce jigowej. można też kogutami.
Główka w zależności od głębokości łowiska. Na tę rybe najlepiej przy dnie. Prowadź ją podskokami.
Szukaj jakiś spadków i uskoków dna lub za okoniem jakieś gałęzie, zawady, trzcinowisko.
Kolory co do okonia to trzeba kombinować bo okoń potrafi być wybredny. W mętnej wodzie próbuj jakimiś jasnymi, biały perłowy, żółty, albo czarny(pijaweczka) Trzeba kombinować
(2012/08/23 11:18)

okon99

A jakie są najlepsze kolory ? (2012/08/23 11:23)

okon99

Ok. Dzięki :) (2012/08/23 11:28)

BIGI1988

na sandacza polecam białe seledynowe marchewkowe kopyta na ciężkiej główce  (2012/08/23 11:55)

PanciOxD

Jeśli polujesz na Szczupaczka i Okonia to rzucaj niedaleko najlepiej będzie jeśli będziesz rzucał koło jakiś trzcinek , kępek trawy , często się zdarza że szczupak się wygrzewa na słońcu metr od brzegu i gdy tylko podejdziesz on się płoszy .

Wtedy idzie do swej miejscówki i ciężko go potem zlokalizować . 
Radzę też zanim podejdziesz do krawędzi wody ,już jakoś 2 metry przed wodą oddać rzut i wtedy może się okazać niespodzianka :) Ja łapię na gumki Relax 5,5 cm kolorów zółty biały i ciały z czerwonym ogonkiem i na woblerki 3-7 cm nisko schodzące i zazwyczaj pływające .

Okonki chodzą stadami możesz je łapać praktycznie na to samo co Szczupłe lecz jeśli chcesz się już tak bardzo na nie nastawić to radzę się uzbroić w "paproszki" (twisterki 2-3cm ) i założyć je na główkę jigową 2-3 gr różnego koloru zależy od łowiska :)

A na Mętnookie to polecam gumy (przeważnie ripperki)  Dragona Lunastic i taką mięką z dużym ogonkiem nie mogę sobie przypomnieć nazwy ale to chyba Baster , Mepps Predatorki , lub większe kopytka RELAX :) i w miarę ciężką główkę ja stosuję do głębokości 3-4m 5-8g (jeśli jest muł to mniejsze , a na większe głębokości coraz cieższe max 15g 

Myślę że pomogłem i Życzę Połamania KIJA :)  

Zapomniałem dodać 

Jeśli łowisz szczupłego i Garbuski to przynętę prowadź w toni albo niewysoko nad dnem .

A gdy zabierasz się do połowu sandaczy to gumę prowadź podskokami po dnie (podskok 3-4 sekundy przerwy i kolejny )

Połamania :)

Jeśli będziesz chciał się czegoś jeszcze dowiedzieć to napisz pod tematem a najlepiej PW (2012/08/23 16:12)

Nothingam

Najlepiej większe rippery i obrotówki , kolory bardziej jaskrawe, ponieważ prowokują do ataku i najlepiej prowadź w połowie głębokości :) (2012/08/24 11:37)

okon99

Ok. Dzięki PanciOxD i Nothingam. Skorzystam z waszych rad. Mam nadzieję , że uda się coś złowić :D

Pzdr. (2012/08/24 11:54)

PanciOxD

Spoko , Połamania kija no i zdaj raport co złowiłeś :) (2012/08/24 15:40)

u?ytkownik93695

Szczupak- gumki takie jak: mamba, lunatic czy reno killer, świetnie się sprawdzają. Prowadź przynętę raczej przy powierzchni, ewentualnie w pół toni..
Sandacz- gumy smukłe i stosunkowo małe (max 10cm). Prowadź przynęte przy samym dnie, najlepiej łów z odadu...
Okoń- twistery np. 3,5cm i kopyta np. manns predator 5cm. Musisz kombinować z kolorami, bo nigdy nie wiadomo co mu przypasuje. Co do prowadzenia, to okoń jest nieprzewidywany- czasem żeruje przy dnie, czasem przy powierzchni... Jednak najczęściej (te większe) żerują na podwodnych górkach np. Jeżeli na szczycie górki zauważysz ataki okonia na drobnicę, to prowadź przynęte po stoku główki. Dobrą metodą jest opad, i boczny trok.
Jedna rada dla Ciebie- Staraj się dobierać przynęty podobne do drobnicy występującej na łowisku. Np: krąpik- dragon v-lures fattyStynka- dragon v-lures lunatic.
Pozdrawiam :) (2012/08/24 17:18)

tripod

Kacper, a jeśli na gumy słabo biorą, to polecam ci obrotówki Veltica Light - super sprawa na płytkie wody, na płycizny i na strefę litoralu (przybrzeżny pas z roślinami). Świetna obrotówka na szczupaki każdej wielkości i okonie. Daję przykładowe foto/

tutaj opis obrotówek i kolory paletek: http://www.firmadragon.pl/oferta/przynty-i-gowki-jigowe/obrotowki/obrotowki-dragon/veltica-light

pozdrawiam (2015/11/02 06:44)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Sith

@PanciOxD, wspaniały materiał szkoleniowy, brawo!

Ja jestem tradycjonalistą (może ze względu na wiek). Przy łowieniu szczupaków najlepiej sprawdzają mi się tradycyjne, archaiczne wahadła POLSPING-u - Alga, Gnom, Kalewa - w dni słoneczne w kolorze mosiądzu, w pochmurne nikiel.
Łowienie okoni, to obrotówki Aglia i Comet w wodach stojących, w rzekach Aglia Long - wszystkie w numeracji 1-3.
Sandacze, to głównie koguty i gumy obciążone w zależności od głębokości łowiska.
Na gumy niewiele łowię, ale powoli się przekonuję.

Według mnie nie ma reguły, na każdą z wymienionych przynęt może skusić się każdy drapieżnik, nawet na Algę nr 2 (24g) może rzucić się wygłodniały, 20-centymetrowy okonek, a Aglia 2 może podrażnić agresję szczupaka 70-taka.

Ważne są ryby, jeśli są w łowisku, to złowienie jest tylko kwestią czasu i odpowiedniego zaprezentowania przynęty.
(2015/11/02 10:01)

wedkarz x

u mnie na 1 niepodważalnym miejscu są grubaski jaxona ich praca skutecznie wabi szczupaki, duże okonie jak i sandacze polecam na zbiorniki do 4 metrów nawet w okres słabych brań.

Połamania kija (2015/11/30 15:31)

Sith

Z moich doświadczeń woblery JAXON-a to mizeria. Daleko im do SALMO, GĘBALI i KENARTÓW. :( (2015/12/01 11:48)