Jaka plecionka na wiślane sumy?
utworzono: 2014/01/13 17:28
Tak jak w temacie.Potrzebuję wytrzymałą plecionkę na Wiślane sumy najlepiej 300m ,ale nie mogę się zdecydować. Doradźcie coś koledzy :D [2014-01-13 17:28]
Berkley ma mocno przegrubione linki - 0,21 jest grubsza, niż np. 0,3 Power Pro. Łowię na spinning i używam 0,21 właśnie, żeby wyrzucić przynętę na przyzwoitą odległość. Moim zdaniem do spinningu to spokojnie wystarczy (przynajmniej dla mnie), do połowów na żywca spokojnie można dać grubszą. [2014-01-16 10:36]
Zadałbym pytanie dotyczące metody połowu - spin czy na stacjonarne z łódki czy z brzegu?.(ma wpływ na grubość )
1) Jeżeli do metody spin.. to oczywiście lepsze!! i mam tu na myśli o przekroju kołowym np. 8 octa braid 0.25 - 0.40 mm / jednym słowem po przelocie przez przelotki "pozostaje przekrój okrągły" i nie szumi ( splot bardziej upakowany), dalszy zasięg / cena oczywiście idzie w górę :)
2) Jeżeli do metody gruntowej to 0.40-0.5 i jakość plecionki nie musi być tak dobra - sam łowię na naszej kochanej Wisełce i czasem po zarzuceniu zestawu bywa tak że pozostaje on w zaczepach - by nie zanieczyszczać koryta, nie odcinam tylko wyrywka na chama z marnym skutkiem.
Pytanie dotyczyło plecionki a nie co lepsze ? Osobiście łowię na żyłkę 0.5 - 0.6 mm i plecionkę 0.50 mm i mogę stwierdzić po kilkudziesięciu latach że dobra żyłka jest lepsza niż plecionka. Zaletą plecionki jest to że ma większą wytrzymałość / wyrywanie zestawu z zaczepów i nic więcej /. Co do żyłki, wadą jest mniejsza wytrzymałość ale zaletami są : brak szumów ( jak w plecionkach ),elastyczność - tłumienie ( na 10m ma możliwość rozciągnięcia nawet o 1m i co za tym idzie podczas zrywu ryby mniej obciąża hamulec, wędzisko, połączenie - węzły, hak, przypon oraz wybacza błąd wędkarza - jednym słowem obniża nam max naprężenia słabego ogniwa), opływ ( wiatru, nurtu rzeki - linia jest bardziej prosta i mniejsze opory). Sam doskonale wiem że podczas uderzenia materiału sztywnego (nieelastyczny ) szybciej pęka niż ten który może tłumić drgania ( inna droga narastania naprężenia krytycznego ) - wytrzymałość materiałów nam się kłania.. ale to tak poza nawiasem :)))
[2016-01-11 15:37]
W katalogu Robinsona pojawiła się Plecionka Siluro. Na razie jeszcze nie mogłem jej nigdzie dostać ale do sezonu sumowego jeszcze pół roku mam nadzieję że do tej pory będzie dostępna.Cena jak za 250m zachęca
[2016-02-02 18:01]