Jaka jest Wasza ulubiona metoda na białą rybę?
utworzono: 2011/11/30 16:51
spławik i grunt... pewnie większość osób Ci tak napisze :)
Zapomniałem dodać i dlaczego ? [2011-11-30 17:04]
spławik i grunt... pewnie większość osób Ci tak napisze :)
Zapomniałem dodać i dlaczego ?
Bo białej ryby raczej na błystkę czy muchę to nie złowisz. Jak komuś wzięły na te metody, to jako przyłów, z przypadku.
[2011-11-30 17:07]
Bo białej ryby raczej na błystkę czy muchę to nie złowisz. Jak komuś wzięły na te metody, to jako przyłów, z przypadku.
nie do końca ja np. łowię piękne krasnopióry na spina na mikrogumki na wiosne [2011-11-30 17:20]
nie do końca ja np. łowię piękne krasnopióry na spina na mikrogumki na wiosne
Ja bym nie zaliczył wzdręgi czyli krasnopiórki do białej ryby tylko do drapieżników, bo nie raz zdarzyło mi się ją złowić na błystkę czy nawet na żywczyka.
[2011-11-30 17:39]
Ja zawsze najlepsze wyniki w łowieniu białej ryby, miałem łowiąc "na bata". Nie raz zdarzyło mi się urwać karpia,( ale była walka!, oczywiście ze wskazaniem na karpia)! Kiedyś moja żona, na Zalewie Goczałkowickim (była wędkarzem PZW i miała swoją kartę i zezwolenie) trzymała około 8 minut na bacie 7m i przyponie 0.08 szczupaka który połakomił się na "białego robaka". Ja już chodziłem za nim z podbierakiem, ale niestety, on był lepszy.Podejrzewam,że na "białego" pobrała jakaś drobnica i on ja zaatakował, ale nic nie można wykluczyć. Może był aż tak głodny, że zaatakował biednego białego robaczka?
Nie dodałem,że ten "szczupły" na "oko" wyglądał na jakieś 70-80cm
[2011-11-30 17:57]
nie chce sie sprzeczać dla mnie jest to biała ryba która łowie na spina na wiosne w pozostałą część roku na bata [2011-11-30 17:58]
Osobiście dla mnie najbardziej efektowną metodą jest metoda odległościowa lub typowy float. Nie ma nic piękniejszego jak powoli zanużający się pod wodę spławik. Pozdrawiam [2011-11-30 20:37]
Wszystkie gatunki mozesz zlowic na muche. No chyba ze znasz takie co owadow nie jedza?
[2011-11-30 20:48]
Feeder z drgającą szczytówką - proste skuteczne i przyjemne. Ale ten spławiczek na wodzie też ma coś w sobie :)
[2011-12-02 00:22]
Generalnie feeder rozumiany jako połów z koszykiem, DS i ciężka gruntówka, oba typy wędzisk mają swoje zalety i ograniczenia, ale razem dobrze się uzupełniają. [2011-12-02 00:43]
najpiękniejsza to spławik...nie ma piękniejszej !!! Taniec spławika ...raz przytopienie...innym razem odpłynięcie...itd...Emocjonujący hol na cieńkiej żyłce kijem np 5-6 metrowym...ehhh...np 2-3 kilowego karpia.Adrenalina o mało co głowy nie wysadzi.Sercowcom nie proponuję bo można zejść :))...na posterunku wędkarskim.. [2011-12-02 12:11]