Jaka jest technika prowadzenia paprocha?

/ 6 odpowiedzi
Witam.Mam prośbę czy ktoś mógłby mi doradzić jaka technika prowadzenia paprocha jest najlepsza na jeziora,rzeki sam narazie prowadze paprocha jednostajnie także obrotówki ale chciałbym doskonalić efektywność prowadzenia paprocha.
89krzysztof

Kręć raz szybciej, raz wolniej. Czasami przestań kręcić na chwilę. Innym razem zamiast kręcić pracują wędką - góra, dół, w bok. Na forum techniki spinningu się nie nauczysz, na to trzeba lat. Dużo lat praktyki.  (2011/12/13 21:03)

msjack

Co wędkarz to inna technika. Ta najlepsza , która najbardziej skuteczna . Oj kolego, będziesz
musiał  sam zdecydować (a przyjdzie to z czasem). Uwierz mi, tak jest najlepiej. Wiele razy podpatrywanie innych nic mi nie dało .Trzeba samemu metodycznie eksperymentować i do różnych warunków (pogoda, pora roku, łowisko itd) dostosować odpowiednią technikę.
Taka jest moja rada .
Połamania. (2011/12/13 21:13)

mlodystm

ja prowadze kazda przynete czy to wobler czy paproch , dwa uderzenia wedka w bok i zwijanie, dwa uderzenia w bok i zwijanie :) (2011/12/13 23:12)

tomiczek22

Generalnie najlepsze wyniki miałem łowiąc paprochami z opadu, czasami tak, by przynęta nie dotknęła dna, a czasem podwójny, potrójny opad z uderzeniem o dno. Są dni kiedy skuteczne jest również szuranie bądź małe kilkucentymetrowe skakanie po dnie, niczym łowienie na mormyszkę. W zimne pory roku staram się jak najmniej używać kołowrotka. Wszelkie ruchy przynętą wykonuję szczytówką. Kołowrotkiem zbieram tylko luz. Ciemne paprochy, wszelkie odcienie fioletu, motoroil i czerni stosuję cały rok jednak szczególna uwaga należy im się w okolicach lipca i sierpnia, kiedy raki zaczynają linieć. Lepsze efekty miałem gdy nie stosowałem przyponu wolframowego, ale sytuacja do tego zmuszała. Dobrze jest również pomalować główkę jigową (np. niebieski - sprawdzone). Nie zapomnij o regulacji hamulca. Trafiały się przyłowy bolka i to nie małego :) Pozdrawiam (2011/12/14 16:12)

u?ytkownik95100

Kręć raz szybciej, raz wolniej. Czasami przestań kręcić na chwilę. Innym razem zamiast kręcić pracują wędką - góra, dół, w bok. Na forum techniki spinningu się nie nauczysz, na to trzeba lat. Dużo lat praktyki. 
Dokładnie tak. Czasem jest to tak nieprzewidywalne, że aż niewiarygodne. Z ciekawych przypadków nadmienię, że kiedyś miałem brania z TYLKO pierwszego opadu w pół wody. W tym roku pozostawiałem gumę jakieś 3-5 sekund nieruchomo na dnie i wtedy okonie naginały szczytówkę jak w pickerze - normalnie zbierały paprocha z dna jak robala... :) Kombinuj jak my wszyscy ;) 
(2011/12/14 17:43)

pawel1247

ok dzięki chłopaki. (2011/12/15 16:17)