Jaka guma na szczupaka i okonia ?

/ 5 odpowiedzi
Witam wszystkich rzadko się udzielam ale ogólnie mam pytanie dotyczące gum na Szczupaka Okonia .Jeśli chodzi o wodę to łowie na jeziorku Powidzkim a tam woda jest bardzo czysta i prosił bym o udzielenie mi rady jakie Gumy firmy Dragon mi poradzicie kupić i jaka długość i jakie kolory typujecie w dni słoneczne lub pochmurne .Dziękuję z góry za udzielenie mi jakiś odpowiedzi..:)
Lin1992

Ja powiem Ci kolego tak ja używam gum w przedziale 6 do 8cm a kolor to biel,perła,czerwień,pomarańcz,seledyn,motoroil oraz fluo.
Dobre też są gumy np. białe z czerwonym ogonem lub białe m z szarym lub niebieskim grzbietem.
Praktycznie wszystkie gumy z Dragona są dobre i skuteczne ale takie bankówki to Lunatic,Rendo Killer,Bandit oraz Faty i Mamba.
Ja oprócz wymienionych stosuję jeszcze kopyta Relax w podobnych barwach i kolorach i też są bardzo dobre.
Według mnie te dwa rodzaje gum się u mnie na wzajem uzupełniają :) (2013/04/08 20:17)

krecik994

Dzięki za parę skazówek dotyczących gum Dragona własnie zamówiłem pare sztuk Faty Mamba MUtant banditd ... Zamówiłem  również przynęty Saver  Gear podobno sa bardzo efektowne ale czy to prawda  poczekam aż do majówki ! A co poradzisz Lin1992 dotyczące obrotówek ..?? Masz jakieś ciekawe i sprawdzone..?? (2013/04/09 20:10)

dunster35

Ja mam dość ciekawe.
Dragon Veltica  (model) . Sprzedawca mówił ,że dobre to na szczupaki. (2013/07/03 19:51)

mata-on

Witaj, z czystym sumieniem na szczupaki mogę polecić Ci nowe gumki z Dragona. Moje faworyty to nowa Mamba II i Jumper(w szczególności kolorek fluo jest u mnie mega skuteczny). Gumy rzecz jasna z serii V-lures. Jeśli nie masz jakiś ulubionych kolorków to bierz naturalne, są one chyba najbardziej pewne na nieznanej wodzie. Generalnie warto mieć w pudełku różne kolorki bo za każdym razem rybki mogą mieć smaka na coś innego. Bardzo fajną opcją jest też nowy Bandit(ten pusty w środku, chyba najbardziej miękka guma z jaką się spotkałem) 
Wracając do kolorków to dużo zależy też od przejrzystości wody w której będziesz łowił i pory dnia. Ja osobiście zawsze zaczynam obławianie od czegoś w naturalnych barwach :) Co do rozmiarów gumek no to już sam musisz odpowiedzieć sobie jakich rybek sie spodziewasz. Jeśli chodzi o Szczupaki nie zakładam mniejszych jak 8,5cm (przykład z ostatniego wypadu... Na gumkę siada 45pięcio-centymetrowy szkrab... kilka następnych rzutów i na tą samą gumę melduje się metrówka). Okonie rzadko łowię ale generalnie stosuję ciut mniejsze przynęty. Takie do 8cm, 8,5cm no chyba że w łowisku wiem że jest konkretny Pasiak. :))No to chyba tyle...pozostaje życzyć połamania! :)) (2013/07/05 14:59)

kwas1423

Dragon hitman. Ale nie ma reguły. U mnie dzisiaj wujek na gumę noname szczupak 94cm. (2013/07/05 21:00)