Jak zrobić ciasto na płotki ?

/ 6 odpowiedzi
Koledzy jak zrobić ciasto na płotki itp.. . Akwen: Zbiornik Lipie
kaban


Stary przepis:
- trochę o¶ródki chleba
- trochę serka topionego
- szczypta nazbieranego i wysuszonego przez siebie nostrzyku
- wymieszać i ugnie¶ć na masę podobn± w konsystencji do plasteliny i gotowe.
Proporcje dobierać w zależno¶ci od rodzaju chleba i serka a zawsze można z lenistwa zagę¶cić m±k±. (2017/05/18 20:50)

Jędrula


Koledzy jak zrobić ciasto na płotki itp.. . Akwen: Zbiornik Lipie

  Kup lepiej paczkę pinki, będzie o niebo lepsza niż każde ciasto. (2017/05/18 21:09)

ogtw


Wczorajsz± bułkę kajzerkę przełam, wydłub ¶rodek i zamocz go w wodzie na kilka sekund, dobrze wyci¶nij wodę i ugnieć. Na skórkę z bułki też bior± płocie. Ze skórki też można zrobić ciasto, tylko trzeba j± trochę dłużej pomoczyć w wodzie. Takie ciasto najlepiej zrobić na miejscu połowu, jest skuteczniejsze od pinek.    
  (2017/05/18 21:09)

bojanek123


Kiedy¶ robiłem tak ¶rodek chleba ugniatalem z ziemniakiem i odrobin± masła , drugi sposób kasza manna do zagotuj pół szklanki wody z cukrem waniliowym wsypujemy kaszę mieszaj± aż do uzyskania twardej masy , ugniataj gor±ce z dodatkiem masła oleju można barwic (2017/05/18 21:22)

Jarek11


przepisy znaleziona w necie,może ci się przydadz±.
PRZEPISY NA CIASTA WĘDKARSKIE
W przypadku ciast można eksperymentować. Różne dodatki smakowe, zapachowe oraz nadaj±ce kolor mog± stać się bardzo kusz±ce dla ryb. Wielu wędkarzy ma swoje (¶ci¶le chronione) przepisy, które s± mniej lub bardziej skuteczne w zależno¶ci od łowiska, pogody... itp.itd
Przepis 1:
Składniki :
10% chleba lub 2 bułki
3 ugotowane ziemniaki
0,5 szklanki pszennej m±ki
Sposób wykonania :
Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenn± m±k±. Cało¶ć ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ci±gliwo¶ci i spoisto¶ci pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju ro¶linnego.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.


Przepis 2:
Składniki :
2 szklanki m±ki najlepiej pszennej
4 łyżki cukru
0,5 szklanki mleka
10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma ¶mierdzieć :-))
Według upodobań białe i/lub czerwone robaki
Sposób wykonania :
Wymieszać ze sob± m±kę z odrobin± cukru, zalan± mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozuj±c m±kę w odpowiednich ilo¶ciach, uzyskujemy poż±dan± konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoisto¶ci i sprężysto¶ci.
Przepis 3:
Składniki :
1 jajko
z±bek czosnku
2 łyżki miodu
1 szklanka m±ki pszennej
0,5 szklanki m±ki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob±: jajko, utarty z±bek czosnku, miód razem z m±k± pszenn± i ziemniaczan± . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
Przepis 4:
Składniki :
0,5 szklanki larwy chru¶cika
1 szklanka m±ki pszennej
2 żółtka
0,2 szklanki wody
Sposób wykonania :
Larwy chru¶cika mieszamy z m±k± pszenn± i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilo¶ci wody.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 5:
Składniki :
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka wody
10-20% kostki margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Sposób wykonania :
Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.
Przepis 6
Składniki :
1 szklanka twarogu
0,2 szklanki miodu
Woda
0,5 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Twaróg ucieramy z miodem i odrobin± wody. Cało¶ć topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem m±ki pszennej tak długo, aż uzyskamy ci±gliwe ciasto.
Przepis 7:
Składniki :
3 ¶redniej wielko¶ci ugotowane ziemniaki
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
0,3 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz m±ki pszennej a następnie cało¶ć gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.
Przepis 8:
Składniki :
2 ugotowane jajka,
5 łyżek miodu
0,5 szklanki m±ki
dowolny atraktor zapachowy.
Sposób wykonania :
Z dwóch jajek potrzebne będ± nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnie¶ć. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). M±kę dodajemy, aby uzyskać poż±dan± konsystencję ciasta.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 9:
Składniki :
2-3 z±bki czosnku
0,3 szklanki m±ki pszennej
Max 0,5 szklanki wody
5 łyżek oleju
Sposób wykonania :
Ugnieć 2 - 3 z±bki czosnku, dodaj m±ki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobin± wody i oleju.
Przepis 10:
Składniki :
Pół ¶wieżej bułki
1 łyżka anyżu
1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania :
Ugnieć kawałek ¶wieżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.


Przepis 11:
Składniki :
Max 0,3 szklanki gotuj±cej wody
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki masła
Kasza manna
Sposób wykonania :
W gotuj±cej wodzie rozpu¶ć torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagę¶cić kaszę mann±, któr± potem na gor±co ugniataj.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 12:
Składniki :
1 ¶redni ugotowany ziemniak
0,5 szklanki pszennej m±ki
Posiekane dżdżownice
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ugotowanego ziemniaka z m±k± pszenn± i posiekanymi dżdżownicami
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 13:
Składniki :
10% chleba
Olej
1 cebula
Sposób wykonania :
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobin± drobno posiekanej cebuli.
Przepis 14:
Składniki :
10% chleba
1 szklanka starego sera
Sposób wykonania :
Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.
Przepis 15:
Składniki :
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
0,3 szklanki kaszy jaglanej
2-3 herbatniki
2 łyżeczki oleju
M±ka
Sposób wykonania :
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy m±ki tak, aby trzymało się haczyka.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 16:
Składniki :
Duży żółty ziemniak
1 żółtko
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnie¶ć gor±cy ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki m±ki ziemniaczanej.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 17:
Składniki :
1 ¶redni ziemniak
1 serek topiony
M±ka tortowa
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ziemniaka z serkiem topionym i m±k± tortow±
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 18:
Składniki :
2 łyżki stołowe m±ki pszennej,
1 łyżki stołowej cukru,
1 żółtko
trochę oleju.
Sposób wykonania :
Cało¶ć dokładnie ugnie¶ć. Je¶li ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 19:
Składniki :
1 bułka
1 szklanka białego sera
1 łyżeczka siemienia konopnego
1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.
Przepis 20:
Składniki :
1 ¶redni ziemniak
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka m±ki kukurydzianej
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżk± cukru pudru i 1 łyżk± m±ki kukurydzianej.
Przepis 21:
Składniki :
Czyste płótno
1 bułka
Konopie mielone
3 łyżki oleju
Sposób wykonania :
Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze ¶wieżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz oleju. Cało¶ć zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 22:
Składniki :
1 małe opakowanie biszkoptów
Max szklanka mleka
Ewentualnie cukier
Sposób wykonania :
Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 23:
Składniki :
1 piernik
Zależnie od wielko¶ci piernika miód i cukier
Sposób wykonania :
¦wieży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.
Przepis 24:
Składniki :
2-3 łyżki m±ki pszennej
1 łyżka m±ki kukurydzianej
1 łyżka cukru
0,2 szklanki krwi
Sposób wykonania :
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki m±ki pszennej, 1 łyżkę m±ki kukurydzianej i jedn± łyżkę cukru. Wszystko poł±cz ¶wież± krwi± (może kto¶ ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych). Ciasto sprawdzone na liny
Przepis 25:
Składniki :
1 szklanka puree ziemniaczanego
1 szklanka m±ki żytniej
1 szklanka puree z bobu
0,5 szklanki miodu
0,2 szklanki cukru
Sposób wykonania :
Włóż do naczynia jednakow± ilo¶ć puree ziemniaczanego, m±ki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj ¶rodek wi±ż±cy składaj±cy się z cukru i miodu.
Przepis 26:
Składniki :
0,5 szklanki płatków owsianych
1 ¶redni ziemniak
Sposób wykonania :
Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 27:
Składniki :
3 ¶rednie ziemniaki
1 szklanka m±ki
0,2 szklanki białych robaków
0,2 szklanki dżdżownicy
Sposób wykonania :
Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z m±ka na jednolit± masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotuj±cej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 28:
Składniki :
razowy chleb
gotowany ziemniak
olej słonecznikowy
nostrzyk
Sposób wykonania :
Składniki mieszamy ze sob± i dodajemy wody.
Przepis 29:
Składniki :
mi±ższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atraktor płociowy)
Sposób wykonania :
Składniki mieszamy ze sob± i dodajemy wody
Przepis 30:
Składniki :
po 0,5 szklanki m±ki pszennej, kukurydzianej ,kaszy mannej
2 jajka
Sposób wykonania :
Zmieszać m±kę pszenn±, kukurydzian±, kaszę mannę i ugnie¶ć z surowym jajkiem
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.


Przepis 31:
Składniki :
ok 7 dag sera ple¶niowego,
1 paczka konopi
1 porcja tartego parmezanu.
Sposób wykonania :
Włożyć ser do miseczki i rozgnie¶ć go łyżk±, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżk± parmezanu.
Przepis 32:
Składniki :
10% chleba
Sposób wykonania :
Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisn±ć jak najmocniej. Włożyć masę w czyst± ¶cierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do r±k. Rozs±dnie dodawać dodatki smakowe i barwniki.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 33:
Składniki :
Woda
Kasza manna
M±ka kukurydziana
Olej
Atraktory
Sposób wykonania :
Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła cał± powierzchnię patelni) i doprowadzamy j± do wrzenia. Kiedy już to nast±pi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszaj±c. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego m±kę kukurydzian± do czasu, aż m±ka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory - może to być miód, czosnek, wanilia, anyż
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 34:
Składniki :
Bułka drożdżowa
Czosnek
Cynamon
Sposób wykonania :
Mi±ższ babki drożdżowej ugniatamy z niewielk± ilo¶ci± czosnku i cynamonu
Przepis 35:
Składniki :
Bułka
Serek topiony
W ostateczno¶ci m±ka kukurydziana
Sposób wykonania :
Mi±ższ bułki ugnie¶ć z niewielk± ilo¶ci± serka topionego w razie potrzeby dodać trochę m±ki kukurydzianej.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 36:
Składniki :
Bułka
Atraktory
Sposób wykonania :
Miękisz ze ¶wieżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po ods±czeniu nadmiaru wody ugnie¶ć ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 37:
Składniki :
M±ka pszenna
M±ka kukurydziana
Cukier puder
Sposób wykonania :
2-3 łyżki stołowe m±ki pszennej, łyżeczkę m±ki kukurydzianej łyżeczkę cukru pudru - dokładnie wymieszać, aż do uzyskania wła¶ciwej konsystencji.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 38:
Składniki :
1 szklanka piernika
Miód
Sposób wykonania :
Piernik ugnie¶ć z dodatkiem miodu, aż do otrzymania wła¶ciwej konsystencji.
Przepis 39:
Składniki :
1 szklanka m±ki ziemniaczanej
Olej
Sposób wykonania :
M±kę ziemniaczan± lub ryżow± ugnie¶ć z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 40:
Składniki :
Żółtko
0,3 szklanki maki pszennej
0,1 szklanki m±ki kukurydzianej
Sposób wykonania :
Surowe żółtko jajka ugnie¶ć z m±k± pszenn± i m±k± kukurydzian±.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 41:
Składniki :
2 ¶rednie ziemniaki
2 żółtka
Cukier puder
M±ka kukurydziana
Sposób wykonania :
Obrane, gotowane ziemniaki ugnie¶ć z żółtkiem. dodać łyżeczkę stołow± cukru pudru i tyle samo m±ki kukurydzianej. Wymieszać, dbaj±c o wła¶ciw± konsystencję
Przepis 42:
Składniki :
Jajko
1 ¶redni ziemniak
Bułka pszenna
M±ka
Sposób wykonania :
Ugotowane żółtko jaja ugnie¶ć z ziemniakiem i mi±ższem bułki pszennej i odrobin± m±ki
Przepis 43:
Składniki :
M±czka konopna
M±ka kukurydziana
Zapach
Olej
Barwnik
Sposób wykonania :
Z zaparzon± m±czkę konopn± (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z m±k± kukurydzian± i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Ciasto można barwić na różne kolory.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 44:
Składniki :
1 szklanka kaszy mannej
0,5 szklanki żółtego sera
0,1 szklanki m±ki pszennej
0,1 szklanki m±ki kukurydzianej
Sposób wykonania :
Do gotuj±cej się kaszy manny dodać starty żółty ser cało¶ć dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu ugnie¶ć z m±k± pszenn± i kukurydziana.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 45:
Składniki :
1 szklanka mielonych konopi
1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
0,5 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Zmielone konopie ,zmielone siemienie lniane zaparzyć w termosie, po wystygnięciu ugnie¶ć z m±k± pszenn±.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 46:
Składniki :
1 szklanka mleka
0,5 szklanki kaszy mannej
0,5 szklanki mielonych konopi
Sposób wykonania :
Zagotować mleko wraz z mielonymi konopiami dodać kasze mann± do uzyskania gęstego ciasta. Po wystygnięciu wyrobić i w razie potrzeby dodać trochę kaszy
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 47:
Składniki :
Ciasto z kaszy mannej
¶redni ziemniak
Sposób wykonania :
Przygotować ciasto z kaszy manny według dowolnego przepisu po wystygnięciu wyrobić z ugotowanym ziemniakiem
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 48:
Składniki :
10% chleba
Kukurydza z puszki
Ewentualnie m±ka
Sposób wykonania :
Mi±ższ ¶wieżego chleba wyrobić z kukurydz± z puszki w razie potrzeby dodać trochę m±ki
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 49:
Składniki :
2 ¶rednie ziemniaki
0,5 szklanki m±ki
1 jajko
Cukier i goĽdziki
Sposób wykonania :
Ziemniaka ugnie¶ć z m±k± i jajkiem otrzymane ciasto uformować w wałeczki o ¶rednicy ok. 1 cm i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i goĽdzików
Przepis 50:
Składniki :
2 łyżki m±ki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka m±ki kukurydzianej
Żółtko
Olej
Sól
Sposób wykonania :
Dokładnie wymieszać ze sob± 2 łyżki stołowe m±ki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka m±ki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Cało¶ć dokładnie ugnie¶ć. Je¶li ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 51:
Składniki :
10% chleba
Żółtko
M±ka kukurydziana
Czosnek
Sposób wykonania :
Mi±ższ razowego chleba ugnie¶ć z żółtkiem jajka, odrobin± m±ki kukurydzianej i z±bkiem czosnku.
Przepis 52:
Składniki :
10% chleba
1 ¶redni ziemniak
1 serek topiony
0,2 szklanki m±ki
Sposób wykonania :
Mi±ższ razowego chleba ugnie¶ć z ziemniakiem, serkiem topionym i m±k±
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 53:
Składniki :
Woda
Kasza kukurydziana
Prażona bułka tarta
Olej
M±ka
Sposób wykonania :
Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy prażonej bułki tartej, dwie łyżeczki oleju. Wyrabiamy z m±k± aż od uzyskania ż±danej konsystencji
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 54:
Składniki :
1 piernik
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
Szafran
2 łyżki m±ki kukurydzianej
Bułka
¦wieży ser biały
Konopie zmielone
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ¶wieży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczk± cukru. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe m±ki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilo¶ci przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Je¶li ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać m±ki kukurydzianej. Ugnie¶ć miękisz ze ¶wieżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedn± łyżkę miodu. Ponownie ugnie¶ć ciasto
Przepis 55:
Składniki :
1 szklanka groszku konserwowego
0,2 szklanki m±ki kukurydzianej
0,2 szklanki mielonych płatków owsianych
0,4 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Rozgnieciony groszek konserwowy wrabiamy na jednolite ciasto dodaj±c m±kę kukurydzian±, mielone płatki owsiane i m±kę pszenn±.
Przepis 56:
Składniki :
1 szklanka m±ki pszennej
Woda
Ewentualnie dodatki
Sposób wykonania :
Do czystego naczynia wsypać białej m±ki pszennej i wlać trochę wody. Dobrze wymieszać. To ciasto może być używane bez żadnych dodatków. Można dodać łyżeczkę cukru, zapach anyżowy lub 1-2 rozdarte z±bki czosnku.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 57:
Składniki :
Bułka
Zapach
Sposób wykonania :
Do kawałka czystego płótna włożyć miękisz ze ¶wieżej bułki. Cało¶ć namoczyć w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno. Potem dodać zapach.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 58:
Składniki :
0,5 szklanki m±czki ziemniaczanej lub ryżowej
Olej
Sposób wykonania :
M±czkę ziemniaczan± lub m±czkę ryżow± ugniatać z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 59:
Składniki :
Piernik
Miód
Sposób wykonania :
Piernik ugniatać z dodatkiem miodu aż do utrzymania wymaganej konsystencji.
Przepis 60:
Składniki :
mi±ższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk)
Sposób wykonania :
Składniki poł±czyć dodaj±c oleju aż uzyskamy jednolit± masę.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.


Podałem tu jakie zapachy z reguły wabi± ryby
wanilia – leszcz, kr±p, jaz, kara¶;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, kara¶, lin;
cynamon – leszcz, kr±p, kara¶, karp;
kokos – leszcz, kr±p, płoć, kara¶, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, kara¶;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, kara¶;
kminek – płoć, kr±p;
anyż – płoć, kara¶, kr±p;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – kr±p, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija

  (2017/05/19 08:03)

Wedkuje.pl poleca

Aplikacja