Jak zrobić waggler?

/ 12 odpowiedzi / 4 zdjęć
Witam
Chciałem podzielić się z wami, jak w prosty sposób zrobić własnoręcznie wagglery z obciążenie lub bez. Zauważyłem, że oferta sklepowa w Polsce jest uboga a gdy już są dostępne jakieś wagglery to są dosyć drogie. Postanowiłem jakiś czas temu wykonać samodzielnie kilka sztuk i doszedłem do wniosku, że jest to ciekawe urozmaicenie sklepowych różności spławikowych poza tym daje satysfakcję. Jako, że w większości przypadków nastawiam się na lina blisko brzegu to moje spławiki są stosunkowo lekkie i smukłe, używam głównie spławików z obciążeniem własnym, zapewniają one celność i ograniczają ilość ołowiu na żyłce. Moje wagglery wykonuje z pawiego pióra, mam dostęp do niedrogiego budulca na allegro można wyszukać pióra w cenie około 2 zł za sztukę dł około 150 cm jedno pióro wystarcza na kilka spławików w zależności od gramatury jaką chcemy uzyskać. A zatem...

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

gegrus

Na pierwszym zdjęciu przedstawiłem w jaki sposób robię obciążenie spławika biorę krętlik, kawałek rurki mosiężnej i mały wkręt z obciętym łbem (2014/10/23 14:36)

gegrus

Końce szlifuję zaoblam jeden z nich z krętlikiem w środku tak żeby nie wypadł a następnie wszystko lutuję. (2014/10/23 14:40)

gegrus

Następnie tak przygotowany ciężar po uprzednim przygotowaniu pióra (tj. docięciu, wygładzeniu, wykonaniu otworu) wkręcam z odrobiną kleju w korpus, połączenie dodatkowo zabezpieczam lakierem bezbarwnym. Nie maluje pióra tylko naciągam na nie cieńką koszulkę termokurczliwą zapewnia wzmocnienie spławika poza tym nie wpływa na jego właściwości, jest łatwa i szybka w użyciu. (2014/10/23 14:46)

gegrus

Tak przygotowane obciążenie wkręcam w pióro, na wkręt daje odrobinę kleju a połączenie dodatkowo lakieruję lakierem bezbarwnym. Spławika nie maluję tylko naciągam na niego cieńką koszulkę termokurczliwą zapewnia ona wzmocnienie spławika poza tym przyśpiesza całą operację ( oczywiście nie trzeba tego robić). (2014/10/23 14:51)

gegrus

Po połączeniu tak właśnie to wygląda - Insert w wagglerze wykonuję z cieńkiej rurki możę być z patyczka do uszu. Antenkę malujemy według uznania ja łowię blisko to też nie muszę nawet malować. (2014/10/23 14:57)

gegrus

Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie z bliska. (2014/10/23 14:59)

gegrus

W razie pytań odnośnie szczegółów proszę pisać postaram się odpowiedzieć. Mogę tylko dodać, że w podobny sposób wykonuję również wagglery bez obciążenia na jednym ze zdjęć widać go nawet oczywiście różni się on trochę w budowie oprócz oczka z drutu nie mam tam innych części metalowych. (2014/10/23 15:08)

Artur z Ketrzyna

No fajne. ale zrób to jako wpis/artykuł.
I go zapodaj zakładając bloga. (2014/10/24 19:10)

u?ytkownik149822

Ciekawe rozwiązanie. Musiałbym spróbować. Jeśli chodzi o wagglery własnej produkcji, to ja robię je ze zwykłych spławików - takich, które "pasują" kształtem. Najczęściej zachodzi konieczność skrócenia kila na, który zakładam wcześniej spreparowaną dyszę do kuchenki gazowej ( powiększam w niej otwór i usuwam gwint z zewnątrz - dzięki czemu spławik taki wygląda dużo lepiej). Nie są to wagglery własnej produkcji,ale zdają egzamin. (2014/11/25 19:52)

kubelek848

A można z trzciny? (2015/08/29 13:27)

jelec52

A można z trzciny?
Da się, nawet nad wodą jeśli tylko masz wyobraźnię i jakieś zdolności manualne i pomysł jak to wykonać.
(2019/01/15 23:20)

fishark

Waglery pierwsza klasa, możesz też spróbować zrobić je z dobrze wysuszonej pałki wodnej, myślę że może to być mocny i dobry materiał na takie spławiki. (2019/01/16 00:25)