panowie odświeżam temat pochwalcie sie swoimi wyrobami żebym miał jakieś inspiracje. I mam pytanie dlaczego nikt nie struga z sosny ? ja strugam z klocków sosnowych które są dostępne w leroyu. Rysuje obrys i strugam. Jednego strugam ok 30-40 min. (2010/05/28 19:51)
Witam. Co do wykonywania woblerów z drewna sosnowego...to moim zdaniem do tego lepsze jest drewno lipowe, a to z tego powodu że drewno lipowe na zupełnie inna strukturę niż drewno sosnowe a to wynika z prozaicznej przyczyny.Drewno sosnowe jest gatunkiem iglastym a lipa liściaste. Drewno liściaste zupełnie inaczej się zachowuje podczas jego obrabiania, sosna ma typowa budowę warstwową(biel-żywica-biel-żywica)a lipa ma jednolitą budowę nie występuje tu żywica. Lipa jest łatwiejsza porostu w obróbce, bo jest to bardzo miękkie drewno. Co do dostepności tego drewna tez nie powinno być trudno, wystarczy obciąć kilka gałązek z drzewa grubości palca zdjąć korę i zostawić aby trochę przeschło i po paru dniach jest na tyle suche ze można go spokojnie obrabiać. (2010/05/28 20:09)
problem w tym ze u mnie w okolicy nigdzie nie ma drewna lipowego ;/ do tego i tak by było przemoczone. MAm zamiar kupić taki kamień do wiertarki co bedzie drewno ścinał i wtedy bedą szły korpusy hurtowo ;) jak bede mial caly zestaw to porobie jakies fotki, moze filmik jakis zmontuje. (2010/06/03 21:25)
ja sam zrobiłem woblera z lipy tylkoo rze surzyłem go przez dwa dni potem dałem ster i kotwiczke i jest oki wkrutce pokarze zdjecia maluje je bardzo błyszczącą farbą złowiłem na malutkieko samorobke okonka pokarze zdjecia (2010/07/26 06:52)