Jak zrobić zestaw samozacinający.

/ 36 odpowiedzi
u?ytkownik39933

To ryba kiedy nam sie zerwie zestaw pozbywa się ciężarka i dalej pływa z przyponem czy to my podczas zaczepu szarpnięciem wypinamy ciężarek, który utkwił i holujemy rybe dalej ? Bo juz się pogubiłem, może robię coś źle ?

CześćNie żartuj bo dobrze wiesz :-)Nie szarpnięciem - ze 150m można sobie szarpać ale chyba resztki włosów jak użyjesz takiego klipsa, który za nic nie pozwoli wypiąć się ciężarkowi.Jako ciekawostkę dodam, że bardzo dobrze i bez problemów ciężarki wypinają się z klipsów ESP ( w trudnym terenie stosuję gotowców leadcore plus klips ESP ).JK

nie bym byl taki przekonany ze dobrze wie czytajac slowa "To ryba kiedy nam sie zerwie zestaw pozbywa się ciężarka i dalej pływa z przyponem czy to my podczas zaczepu szarpnięciem wypinamy ciężarek, który utkwił i holujemy rybe dalej ? Bo juz się pogubiłem, może robię coś źle ?" (2012/08/15 14:03)

JKarp

CześćZapewniam Cię, że dobrze wie :-)JK (2012/08/15 14:23)

u?ytkownik39933

CześćZapewniam Cię, że dobrze wie :-)JK

tak to przeczytaj co odpisał zamiksuj.pl (2012/08/15 14:33)

u?ytkownik39933

cytuje Witam. A dlaczego ten zestaw nazywany jest zestawem bezpiecznym ? 

Tak jak napisałem - Podczas zaczepu nie urwiesz całego zestawi, lecz tylko ciężarek.

Wiem, wiem ale to było własnie pytanie pomocnicze młodym wędkarzom. Ja osobiści zakładam klips odwrotnie gdyz wówczas ciężarek łatwiej się wypina a na krętlik stosuję osłonkę z rurki termo. Pozdrawaim (2012/08/15 14:38)

u?ytkownik39933

moim zdaniem z całym szacunkiem do mikku to nie żarty tylko mylenie pojec .pozdrawiam. (2012/08/15 14:41)

JKarp

CześćDopiero teraz to przeczytałem.
Co daje założenie klipsa odwrotnie? Bo rurka na krętliku ciężarka ok.JK (2012/08/15 14:44)

JKarp

CześćDopiero teraz to przeczytałem.
Co daje założenie klipsa odwrotnie? Bo rurka na krętliku ciężarka ok.JK

A co z krętlikiem przyponu? W normalnie założony klips wchodzi i się zakleszcza a odwrotnie?Pomijam fakt, że z drugiej strony się nie zakleszczy a zestaw nie będzie samozacinający.Chyba, ze klips będzie założony na przyponie ale po braniu może się zdarzyć, że klips zaprze się o haczyk.JK
(2012/08/15 14:51)

mikku

Ja teraz używam klipsów z bolcem i właśnie zakładam go odwrotnie. Pierwszy raz widziałem to na Carpfest 2010 i tam Danny Fairbrass, dyrektor Kordy pokazywał/testował spinanie ciężarka i przy takim założeniu odpinanie ciężarka z zaczepu było o wiele prostsze - wystarczyło lekkie szarpnięcie wędki w stronę brzegu. (2012/08/15 15:26)

u?ytkownik107209

Do zbudowania zestawu samo-zacinającego nie potrzeba żadnych udziwnień , jeśli weźmie się pod uwagę jego przeznaczenie. Podczas łowienia na dużych odległościach (zarówno zarzucając jak i wywożąc zestaw ) , wędkarz boryka się z problemem słabego napięcia żyłki , co sprawia ,że zacięcie często ostrożnie biorącej ryby - staje się nie tylko utrudnione,ale i często - niemożliwe ... Zestaw jest niekomunikatywny , brak tam kontrakcji.
Dlatego zaczęto stosować blokadę powyżej sporego najczęściej ciężarka . Samo-zacięcie znajduje zastosowanie w takich metodach jak : "Metoda " (czyli "ulepszona wersja łowienia " na sprężynę " ) oraz w łowieniu z ciężarkiem dennym - na dużych dystansach od brzegu. 
Do zestawu samo-zacinającego , który  jest prostym narzędziem opartym na równie prostych zasadach fizyki  - potrzeba : ciężarka i  jego blokady . Wbicie się haka spowodowane jest masą ciężarka ( sprężyna z obciążeniem i zanętą, ważąca od  30 do nawet  200 g ) , ciężarek z blokadą górną .
Proste jak dokonanie mikcji w lesie . Nie  ma tutaj żadnych fajerwerków ani magii , bo z oczywistych względów  (prostota ) , być ich nie może...
(2012/08/15 16:06)

turu82

"wiem ,że wielu z was wie na czym to polega, lecz post powstał w celu pomocy wędkarzom mniej doświadczonym. "

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

@turu82
Na Wisłę polecam ci taki zestaw ponieważ, gdy zaczepisz ciężarkiem o zaczep to urwie się sam ciężarek a nie cały zestaw.

mój zestaw wygląda troche inaczej niż twój opisany więc taki problem mi odpada (2012/08/15 16:53)

turu82

Prosty test ,zrób jakikolwiek zestaw gruntowy( jest ich kilka rodzaji) postaw wędkę w podpórkach czy  jak tam wolisz napnij żyłkę i..... zapnij lekko haczyk za chrząstkę np;swojego nosa lub kolegi i zaimituj branie ryby.Bez zacinania hak wbije się tam gdzie potrzeba. .Mam rację czy nie. (2012/08/15 17:04)