Jak zrobić kotlety z karasi?
utworzono: 2011/04/08 23:43
Witam, trzymam od tygodnia w zamrażarce Karasie i nie wiem jak się zabrać do zrobienia z nich kotletów. Czy mielić w maszynce całe jak leci (ok. 20 cm. każdy-już bez łba) tylko bez płetw? Czy podgotować i bawić się w oddzielanie mięsa od kręgosłupa? Skórę jakoś ściągnąć czy nie? Jakie dać przyprawy oprócz soli, pieprzu, pietruszki czy koperku? A może jakiś lepszy przepis? Z góry dziękuję za pomoc.
[2011-04-08 23:43]
Przed robieniem kotletów musisz je rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki.Z większych ryb usuwam kręgosłupy(filetuję).Przekręcam przez maszynkę(mniejsze z ościami nawet trzy,cztery razy-drobne sito),dodaję zmielony boczek(mazurzy do kotletów rybnych dodają słoninę) namoczoną w mleku bułkę,jajko,posiekaną natkę,przyprawy(pieprz,sól,odrobina wegety) Proporcje w zależnosci od ilości ryb.Wyrabiam to(mieszam)przez pare minut i formuję kotlety.Przed położeniem na mocno rozgrzany olej,obtaczam w mące.Smacznego!
[2011-04-09 07:10]Karaś ma dużo ości, więc po obgotowaniu (duże kawałki ryby na kilka minut do wrzątku) zmielić dwa razy. Przyprawiać ja zwykle mielone. Ewentualnie pobawić się w oddzieleniem po obgotowaniu mięsa od ości. Wówczas wystarczy mielić mięso raz. [2011-04-11 20:56]
Kolega adams2 robi to bardzo dobrze. Przemrozić, ja tylko filetuje z kręgosłupa, mielę tylko 2 razy wystarczająco.
[2011-04-11 22:14]
dodaj jeszcze posiekaną natkę pietruszki a zobaczysz różnicę.Pozdrawiam
[2011-04-14 21:09]
Panowie. Panowie. Panowie!!!Najlepsze kotlety z ryb podają na placu Piggal. A na poważnie to już Ktoś tu podał doskonałą recepturę. [2011-04-14 21:16]
sól, jajko maka i na patelnie a później skrop cytryną i Smacznego pozdrawiam ReBeXeR
[2011-04-14 21:54]
Podam jak to ja robię.
Większa ilość karasia wyciągam kręgosłupy z ciągam skóry mielimy 2 razy.
Do mięsa dodaję namoczonej bułki, jajko natka pietruszki pieprz sól do smaku wedle uważania, dodaję jeszcze odrobinę chili bo lubię pikantne.
Całość mieszamy w jednolitą masę i tyle NIE DODAJEMY MĄKI BO CAŁY SMAK ZANIKA RYBY.
Nie panieruje w ogóle takie bez panierki kładę na oliwie z oliwek i juz gotowe opcja na grilla wygląda tak obklejam patyczki do szaszłyków i kładę na grilla pychota.
Fotka pierwsza stan surowy:):)
Fota druga stan oskomy hahaha proszę się częstować.
[2011-04-14 22:08]
Dziękuję za odpowiedź wszystkim Kucharzom, jutro poszczę więc już wiem jak przyrządzić rodzince obiad :)
[2011-04-14 23:43]
Podam jak to ja robię.
Większa ilość karasia wyciągam kręgosłupy z ciągam skóry mielimy 2 razy.
Do mięsa dodaję namoczonej bułki, jajko natka pietruszki pieprz sól do smaku wedle uważania, dodaję jeszcze odrobinę chili bo lubię pikantne.
Całość mieszamy w jednolitą masę i tyle NIE DODAJEMY MĄKI BO CAŁY SMAK ZANIKA RYBY.
Nie panieruje w ogóle takie bez panierki kładę na oliwie z oliwek i juz gotowe opcja na grilla wygląda tak obklejam patyczki do szaszłyków i kładę na grilla pychota.
Fotka pierwsza stan surowy:):)
Fota druga stan oskomy hahaha proszę się częstować.
No Panie Mielec, podoba mi sie ten szaszłyk rybny. Napewno w tym roku to wypróbuje.
Z dużych płoci też powinno smakować, prawda ?
[2011-04-15 00:05]Do tegoż przepisu nadają się wyśmienicie rybki takie jak karaś, płoć, leszczyk, oraz krąp.
[2011-04-15 17:14]
Do tegoż przepisu nadają się wyśmienicie rybki takie jak karaś, płoć, leszczyk, oraz krąp.
Ja Ci chyba podam adres, na który wyślesz próbkę dwóch lub trzech szaszłyków..........hehehehe [2011-04-15 18:46]
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr . aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. A nie szkoda tych ryb na kotlety . ?? Mogły zostać w wodzie i chocć raz sie rozmnożyć ?????? . [2011-04-15 20:11]
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr . aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. A nie szkoda tych ryb na kotlety . ?? Mogły zostać w wodzie i chocć raz sie rozmnożyć ?????? .
Na kotlety idą tylko te ,po dwukrotnym rozmnożeniu. Nie bój żaby :-)))
[2011-04-15 22:04]
Szanowny Kolego MIELEC. Wiele rzeczy ciekawych widziałem, miałem też okazję próbować różnych smakołyków rybnych, ale sposób przedstawiony przez Ciebie wprawił mnie w osłupienie. Rewelacja, gratuluję i serdecznie pozdrawiam miłośników kuchni wędkarskiej.
[2011-04-15 22:46]No no chyba dziś wypróbuję ten przepis , jak zobaczyłem te piękne szaszłyki rybne to zgłodniałem , Wielkie Dzięki za podanie takiego mnie nie znanego przepisu . ps Masz może jakieś przepisy na sałatki rybne pasteryzowane w słoiczkach , jeśli tak , nie było by to problemem proszę o przepis na prv.
[2011-04-16 10:05]
Witam , zawsze Chciałem zrobić kotlety rybne ,ale jakoś nigdy Mi się nie udało , a po tym co zobaczyłem to zrobię je jak to tylko będzie możliwe . Życzę smacznych kotlecików . [2011-04-16 17:22]
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr . aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. A nie szkoda tych ryb na kotlety . ?? Mogły zostać w wodzie i chocć raz sie rozmnożyć ?????? .
Piszemy o kotletach z ryb a nie z narybku! [2011-04-16 19:55]
Co by komuś nie przyszło do głowy, robić kotlety z karasi
tak samo, jak sie tłucze schabowego hehehe!
[2011-04-16 20:12]Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr . aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. A nie szkoda tych ryb na kotlety . ?? Mogły zostać w wodzie i chocć raz sie rozmnożyć ?????? .
Piszemy o kotletach z ryb a nie o narybku .
A z narybku! jeszcze nie słyszałam żeby ktoś robił kotlety no ale może masz na to przepis?[2011-04-16 20:30]
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr . aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. A nie szkoda tych ryb na kotlety . ?? Mogły zostać w wodzie i chocć raz sie rozmnożyć ?????? .
Piszemy o kotletach z ryb a nie o narybku .A z narybku! jeszcze nie słyszałam żeby ktoś robił kotlety no ale może masz na to przepis?
Onarybku to takie stworzenia,które wycierają się raz lub dwa i giną(jak niektóre łososie).Nie znam dokładnie przepisu,ale "słyszałem",że przed pieczeniem,dobrze jest oskubać,( choć niektórzy wolą z pierzem).Podaje się z miodem i kapustą kiszoną.Żałuję,ale jak się dowiem,napiszę.Obiecuję. [2011-04-17 09:50]
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr . aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. A nie szkoda tych ryb na kotlety . ?? Mogły zostać w wodzie i chocć raz sie rozmnożyć ?????? .
Piszemy o kotletach z ryb a nie o narybku .A z narybku! jeszcze nie słyszałam żeby ktoś robił kotlety no ale może masz na to przepis?
Onarybku to takie stworzenia,które wycierają się raz lub dwa i giną(jak niektóre łososie).Nie znam dokładnie przepisu,ale "słyszałem",że przed pieczeniem,dobrze jest oskubać,( choć niektórzy wolą z pierzem).Podaje się z miodem i kapustą kiszoną.Żałuję,ale jak się dowiem,napiszę.Obiecuję.
Mam nadzieję,że Koleżanka ma poczucie humoru.Szkoda,że ktoś wjechał z "humanitaryzmem" w temat.Zapowiadał się ciekawie... [2011-04-19 06:10]