Jak złowić teraz suma?

/ 7 odpowiedzi
Jak i na co można złapać większego suma.I jak ostatnio z braniami
kuntrakt

Sum okres ochronny:1 listopada do 30 czerwca* w rzece Odrze od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi od 1 marca do 31 maja. (2011/11/12 22:25)

piotrcarp

To nie ta pora roku zeby lapac sumy lipiec , sierpien , wrzesien moim zdaniem sa najlepsze na suma a przyneta to np. duzy leszcz  taki 30cm , pellet , watroba  i odpowiedni sprzet do tej rybki to podstawa (2011/11/12 23:09)

kuba2510

Nie wiem gdzie takie sumy łapiesz,chyba że Wisła,Odra. 30cm płoć jest lepszą przekąską niż jakiś lechu.Do tego jest potrzebne jeszcze miejsce gdzie taki sumik się kręci.czytać wodę,zasiadka najmniej 3 nocki podrząd wlecie.Pelethal iwątrooba też dobra. W tym roku sum jeszcze żeruje. (2011/11/17 01:39)

danielkas

Kolega Kuba się myli - poczytaj sobie publikacje naukowe o sumie - jest wyczulony na 2 ryby - jesiotry i leszcze (potwierdziły to badania). Znam kilku fachowców od sumów (wyniki - po kilkadziesiąt sumów 150+) - oni jako nr 1 uważają spinning. (2011/11/17 08:21)

Jędrula

Kolega Kuba się myli - poczytaj sobie publikacje naukowe o sumie - jest wyczulony na 2 ryby - jesiotry i leszcze (potwierdziły to badania). Znam kilku fachowców od sumów (wyniki - po kilkadziesiąt sumów 150+) - oni jako nr 1 uważają spinning.

To wklej linka do tych naukowych publikacji gdzie sum jest wyczulony tylko na dwie ryby ?

(2011/11/17 08:45)

ryukon1975

Kolega Kuba się myli - poczytaj sobie publikacje naukowe o sumie - jest wyczulony na 2 ryby - jesiotry i leszcze (potwierdziły to badania). Znam kilku fachowców od sumów (wyniki - po kilkadziesiąt sumów 150+) - oni jako nr 1 uważają spinning.

Ktoś Ci kolego głupot nawciskał.
Jak ja chciałem się zmierzyć z sumem opierałem się na starej ,klasycznej polskiej literaturze wędkarskiej.Tak jako przynęta przodowały dwie ryby ukleja i kiełb.Swojego kolosa którego niestety nie wyholowałem zaciąłem na kiełbia.
Oczywiście pisząc że te gatunki przodowały dawniej wśród łowców sumów (a sumów wtedy nie brakowało) nie piszę że nie można ich złowić na inne ryby.
Skąd ten jesiotr którego większość z wędkarzy zna tylko z zdjęć.:) (2011/11/17 09:12)

danielkas

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=206717

Proste, że suma można złowić na każdą rybę, niemniej na zapach niektórych jest po prostu bardziej wyczulony. Gdyby więcej Kolegów się wypowiedziała, to mielibyśmy tu pewnie cały przegląd tego, co żyje w naszych wodach. Co do uklei - jest to bardzo dobra przynęta - zdecydowana większość zjadanego przez sumy pokarmu to drobnica.

(2011/11/17 10:03)