Jak złowić karpia,amura i jak zanęcać skutecznie?

/ 4 odpowiedzi
MAM ogromną prośbę o pomoc wędkuję od kwietnia tego roku.  dopiero zapoznaje sie z tym hobby, wiec prosze was o pomoc. a głownie chodzi mi o pomoc w dobraniu odpowiedniej zanęty i przynety i co myslicie o mrowieniu przed wyjazdem. a wiec wybieram sie na noc głownie nastawiam sie na ryby karp i amur bedac raz nad zalewem siemiatyckim uzylem zanety gutka płoc i jeziro dodalem atraktor Marcel Van Den Roach dodalem kukurydze i pinke rezultat byl super zlapalem kilka amurow karpia ladnego karasia. natomiast kazdy nastepny wyjazd z takim przepisem nie przyniósł zadnego efektu.prosze o porady bardziej doswiadczonych kolegów zapomniałem dodac że łapiez gruntu na koszyk
pmizera87

Może te ryby były wtedy głupie bo świeżo wpuszczone po zarybieniu, a teraz już się nauczyły. Trzeba dużo nęcić i to grubo, jakąś grubszą zanętą niż płociowa i z dużym dodatkiem kukurydzy. Metoda gruntowa z koszyczkiem jak najbardziej ok, ale jeśli nie biorą to warto spróbować bliżej brzegu na spławik. (2011/05/23 19:36)

zales001

kolego pmizera87 a czy mogl bys mi zaproponowac jaks zanete bo szczeze mowiac nie znam sie na tym a tak jak pisalem wybieram sie na noc. imam jeszcze jedno pytanie co sadzisz o neceniu kukurydza np. truskawkowa na 4 dni przed polowem ??? (2011/05/23 19:53)

pmizera87

No kup Kolego zanętę karpiową. Każda seria zanęt zawiera zazwyczaj zanęty na: płoć, leszcza, karpia, lina i karasia, feeder, rzeczną i uniwersalną.

Osobiście nie mam jakoś przekonania do kukurydzy wędkarskiej aromatyzowanej. Stosuję zwykłą "dla ludzi" - z Biedronki.

Jak chcesz zapach to kup sobie Kolego lepiej jakiegoś dipa do moczenia przynęty na haku.

Jeśli masz czas i przekonanie, że nikt Ci miejsca nie zajmie, to nęć kukurydzą kilka dni - jak najbardziej!

I pamiętaj, że zaciąć karpia lub amura to jeszcze nie sukces - sukces jest jak się uda wyholować, a to sprytne i silne ryby.

Powodzenia

(2011/05/23 20:03)

zales001

dziekuje bardzo za pomoc (2011/05/23 20:43)