Łowie na stawie gdzie są setki karasi i karpie, niektóre ok3kg. Zawsze kiedy zarzucę łapią się karaś a karpie nie. Głębokość tego stawu to ok 1,5m. Jak złapać karpia?
Kiedyś miałem podobną sytuację. Nie był to mój staw a właściciel nie powiedział mi jak dokarmia ryby. Sam zaobserwowałem, że karmi je chlebem. Karp pobierał chlebek z powierzchni. Ja osobiście zastosowałem zestaw Styropian plus bułka na haku i udało się, wyholowałem 4,5 kg. Uważam, że musisz zaobserwować czy te karpie są dokarmiane, jeżeli tak to musisz stosować przynętę jaką są karmione i prędzej, czy później efekt będzie. Naczelną zasadą jest obserwacja wody i zachowania ryb. Jeżeli nie są karmione to musisz zaobserwować kiedy żerują i wtedy masz szansę i innych wypadku będziesz je widział podrzucał przytnę pod pysk i nic z tego. Jeżeli bierze tylko karaś to znaczy, że karp nie żeruje. Jak to bydle zaczyna żerować to uciekają inne ryby. Pozdrawiam. (2010/08/20 14:14)
Ja zawsze celuje w lina karasia a zawsze wychodzi karp. To nie ma tak hop siup trzeba kombinować robaki kukurydza chlebek.Różnie z tym jest nie ma reguły że na to bierze to a na to a na inną przynętę coś innego nie sugeruj się czym karmi bo to nie ważne karmić chlebem jest źle po zakwaszasz wodę. (2010/08/20 22:25)
Możesz też wziąć niedogotowanego kartofla . Kosteczke na hak 6-8 i do przodu, karasie wkońcu przestaną być namolne. Zanęta to chyba zły pomysł bo karaś to karpiowaty i do zanęty na karpia też przyjdzie. Trzeba próbować. A co do chleba jak rzucisz kromkę dziennie i ryby ją zjedzą to stawu nie zakwasisz. Bez przesady!:> (2010/08/22 14:57)